MBI voor Tuin

Wat is een facetrand? Wanneer kies ik een facet tegel?

Wat is een facetrand? En wanneer kies ik een tegel met facet?

Wat is een facetrand?

Een facetrand, ook wel een velling of vellingskant genoemd, is een afschuining aan de zichtzijderanden van een steen of tegel. Wanneer u op zoek gaat naar sierbestrating, zult u dit begrip ongetwijfeld tegenkomen. Maar wanneer kiest u dan voor een tegel met facet vs. zonder facet?

Wat is de functie van een facetrand?

Een voor-de-hand-liggend verschil van een tegel met facet vs. geen facet is het visuele aspect. Een facetrand accentueert de individuele tegels in het terras, terwijl een tegel zonder facet een strakker geheel geeft. Maar wellicht een belangrijker verschil is dat een tegel met facet minder kwetsbaar is voor bepaalde beschadigingen aan de randen die kunnen optreden bij het vervoeren, verwerken of belasten van de tegel. Ook is een tegel met facetrand meer vergevingsgezind als deze enigszins verschuift of verzakt.

Wanneer kies ik voor een betontegel met facet?

Enerzijds is de keuze voor een tegel met of zonder facet een kwestie van persoonlijke smaak. Wilt u de vorm van de tegel accentueren of wil u juist een super strak terras? Anderzijds is het een kwestie van de toepassing van de tegel of steen. Als u bijvoorbeeld een steen zoekt voor de oprit, dan is het verstandig om een tegel mét facet (en minimaal 6cm dikte) te kiezen. Er is namelijk sprake van een grotere belasting en wrikken van autobanden, waardoor de kans toeneemt dat een tegel zonder facet enigszins brokkelt aan de randen. Een facetrand voorkomt dit. Binnen het assortiment van MBI zijn er enkele series voorzien van een facetrand, zoals de GeoKlinker Plus, Facetto, GeoFacetto, Terratops de Luxe Facetto. Ook zijn er een aantal series voorzien van een microfacet (klein facet), zoals GeoArdesia Tops en GeoColor 3.0 (Tops). Mocht u last hebben van een erg instabiele ondergrond en de tegels verzakken t.o.v. elkaar, dan valt dit minder op bij een tegel met facet. Een tegel zonder facet zal eerder gaan steken, wat eerder zichtbaar is en hierdoor zullen de strakke randen ook eerder beschadigen. Een uitzondering hierop zijn keramische materialen vanwege hun zeer hoge hardheid, waardoor ze beter bestand zijn tegen slijten, stoten en krassen.

Tegels zonder facet? Geen paniek!

tegel met facetNu hoeft u zich bij tuin- en terrasgebruik niet al teveel zorgen te maken over beschadigingen aan tegels zónder facetrand! Bijna alle MBI bestrating is namelijk voorzien van ingebouwde afstandhouders. Deze zorgen ervoor dat de tegels niet met de deklagen/zichtzijden tegen elkaar aan liggen. De afstandhouders lopen namelijk niet helemaal door tot aan de bovenkant van de tegel, maar tot nét onder de rand. Dus de tegels liggen in feite met de afstandhouders tegen elkaar aan waarbij voldoende zijdelingse steun wordt gecreëerd en tegelijkertijd enige afstand wordt bewaard tussen de zichtzijderanden. Mocht er toch spanning op de bestrating komen door belasting, verzakking, of thermische invloeden dan ontstaat er geen spanning in de deklaag. De kans dat bestrating verzakt of verschuift hangt overigens ook af van de ondergrond opbouw en geologische omstandigheden. Laat daarom de verwerking van uw bestrating altijd aan een professional over.

Facet tegels plaatsten - Verwerkingsadvies

Tegels met facet verwerkt u in de basis op dezelfde wijze als tegels zonder facetrand. Indien u de bestrating na verwerking wilt voegen, dan treedt er echter een groot verschil op. Tegels zonder facet worden vlak gevoegd, terwijl tegels met facet tot de onderzijde van het facet gevoegd worden. Mocht u de tegels met facet toch vlak met de bovenzijde vol voegen dan zal dit bovenste deel op termijn vanzelf loslaten. Dan heeft u een beschadigde voeg. Raadpleeg het boekje voor uitgebreid verwerkingsadvies.

MBI tegels met facetrand

Het assortiment van MBI omvat enkele series betonstenen en -tegels die voorzien zijn van een facetrand. Binnen de BasicSteen collectie zijn dit de Facetto en Terratops de Luxe. In de GeoSteen® collectie zijn dit de GeoFacetto en GeoKlinker Plus met normaal facet, en de GeoArdesia Tops en GeoColor 3.0 (Tops) met microfacet.

 

Neem Contact met ons op.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, verwijzen wij naar ons landelijk dealernetwerk voor vragen over het assortiment, onderhoud en verwerking. Wanneer uw MBI dealer uw vraag niet kan beantwoorden, kunt u ten alle tijden bij ons terecht. Vul het formulier in en wij proberen u zo spoedig mogelijk te antwoorden. (Let op: wij verkopen niet rechtstreeks aan particulieren.)

    Verzenden

    Contact