MBI voor tuin

GeoCeramica® leggen

Handige gids t.b.v. GeoCeramica® leggen

Anders dan bij ‘normaal’ keramiek, is de speciale fundering die nodig is voor een stabiel terras eigenlijk al bevestigd aan de keramische tegels. Hierdoor is GeoCeramica® snel te leggen. Niet alleen bespaart u op de kosten van de fundering, u bespaart ook op de arbeidsuren die nodig zijn om een fundering te maken. Raadpleeg deze pagina met o.a. een instructievideo of download direct de verwerkingsinstructies.

KENMERKEN GEOCERAMICA®
 • Tegels zijn altijd maatvast
 • Te leggen op een zandbed
 • Geschikt voor iedere bodemsoort
 • Perfecte voegen door ingebouwde afstandhouders
BENODIGDHEDEN VOOR VERWERKING
 • GeoCeramica® tegels
 • MBI Tilemaster zaagbladen
 • Voegmiddel (MBI Onkruidvrij voegzand óf Aqua Color Ceramic Joints)
 • TRASScement voor stabilisatie eventueel
 • Ook te verwerken op tegeldragers

Zandbed als ondergrond

Het unieke van GeoCeramica® is dat u deze direct op het geprepareerde zandbed kunt leggen. Er is geen speciale fundering noodzakelijk en eigenlijk geschikt voor elke bodemsoort. Wij adviseren hiervoor schoon metselzand met een dikte van minimaal 10cm bij een goed waterdoorlatende ondergrond. Bij een weke of slecht doorlatende ondergrond, zoals bijv. klei of veengrond, is een zandbed van min. 20 cm aan te raden. Optioneel kunt u ook de bovenste 5 cm vervangen door een laag straatsplit met een fractie van 1-3 mm. Dit heeft uitstekende drainerende eigenschappen. Als voegmiddel adviseren wij in dat geval MBI onkruidvrij zand. Extra stabilisatie d.m.v. bijmengen van TRASScement, een kalkvrije cementsoort, is een goede optie. Uw terras zal in dit geval minder snel verzakken. Als u een cement gebonden voegmiddel (harde voeg) gaat gebruiken is een gestabiliseerde ondergrond noodzakelijk. Bij een hard voegmiddel, bijvoorbeeld Aqua Color Joints, adviseren wij stabilisatie met 25 kg TRASS cement per 8 tot 10 m2 tegelwerk, zodat de ondergrond gestabiliseerd is maar wel waterdoorlatend blijft.

GeoCeramica® zagen

Op plaatsen waar u niet uit komt met het patroon kunt u de stenen op maat zagen. Tijdens het zagen moet er altijd met water gekoeld worden (tegelzaagtafel) om beschadiging door oververhitting te voorkomen. Voor het zagen van GeoCeramica® raden wij de MBI Tilemaster Ceramics aan. Verkrijgbaar in 2 afmetingen, toepasbaar voor zowel in steenzagen als zaagtafels dankzij hun uitneembare as-ring. Lees meer over GeoCeramica® op maat zagen.

GeoCeramica® voegen

Het leggen gaat snel en door de speciale geïntegreerde afstandshouders krijgt u perfecte voegen. Iedere vakman of ervaren doe-het-zelver kan hiermee uit de voeten. Voor het voegen van GeoCeramica® raden wij onze MBI Onkruidvrije voegzand of Aqua Color Ceramic Joints aan. Voor meer informatie of het berekenen van de benodigde hoeveelheid voegmiddel, kunt u hier terecht.

GeoCeramica® leggen op tegeldragers

GeoCeramica® is ook geschikt om op tegeldragers te verwerken, zelfs de grote formaten. Bekijk de instructies.

 

Leginstructie 120x30cm GeoCeramica®

Keramische tegels in het algemeen kennen vaak een lichte bolling. Deze bolling wordt getoetst en dient binnen bepaalde toleranties te vallen. Die toleranties worden bepaald over een bepaalde afstand. Naarmate het formaat groter wordt kunnen deze waarden verder uiteen lopen. Dat betekent heel concreet dat de uiterste zijden van onze 120x30cm tegels een bolling kennen die toegestaan en acceptabel is maar wel gepaard moet gaan met een goed advies.

Zoals gezegd, Een lichte bolling is heel normaal in een keramische tegel. Echter het unieke formaat 120x30cm vraagt om die reden wel extra aandacht. Door de tegels in een halfsteens verband te leggen komen de meest uiteenlopende waardes dicht bij elkaar te liggen. Dit levert in sommige gevallen een onregelmatig patroon op. Daarom is het beter om de stenen in een 1/3 verband te leggen. Op deze manier komt deze het beste tot zijn recht!

Aanlegvideo

Neem Contact met ons op.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, verwijzen wij naar ons landelijk dealernetwerk voor vragen over het assortiment, onderhoud en verwerking. Wanneer uw MBI dealer uw vraag niet kan beantwoorden, kunt u ten alle tijden bij ons terecht. Vul het formulier in en wij proberen u zo spoedig mogelijk te antwoorden. (Let op: wij verkopen niet rechtstreeks aan particulieren.)

  Verzenden