MBI voor infra, tuin en bouw

Keramiek voor terras en gevel

Keramiek of natuursteen. Wat moet je kiezen?

Keramiek

Keramiek is een materiaal dat wordt gemaakt van klei of leem. De grondstof wordt op hoge temperatuur gebakken en is keihard. Het is een ‘man made’ materiaal en vindt haar oorsprong in landen als Italië en Spanje. Keramiek wordt tegenwoordig als alternatief voor natuursteen ingezet. Door middel van printtechniek wordt keramiek voorzien van elk gewenst design. Dus ieder type natuursteen is te kopiëren.

Daar zit wel één ‘maar’ aan, de natuur is niet te kopiëren als het om variatie gaat. Neem bijvoorbeeld tegels voor bestrating. Bij natuursteen is elke tegel anders. Bij keramiek bestaat één design uit verschillende prints per tegel. Variërend van minimaal 6 tot soms wel 20 prints.  Maar omdat je tegels kunt draaien tijdens de verwerking levert dit toch een heel natuurlijk beeld. De hoeveelheid prints verschilt per keramiekproducent.

Waarom komt keramiek meestal uit het buitenland?

Dit heeft te maken met de basisgrondstof klei of leem. In Nederland is minder geschikt materiaal voor handen. Wij zijn dan weer groot in klinkers van klei en beton. Italië is koploper als het gaat om designontwikkeling. Levensechte kopieën van natuursteen vinden vaak hun oorsprong in de designstudio’s in Italië.

 

Natuursteen

Natuursteen is een verzamelnaam voor alle steensoorten die uit de natuur komen, zoals lavasteen, graniet, leisteen, marmer, kwartsiet of kalksteen. Natuursteen is prachtig en ’the real thing’ is eigenlijk altijd het mooist. Maar heeft ook een aantal nadelen.

Verwering en gebruikssporen

Natuursteen krijgt ook vaak de naam ‘hardsteen’. Deze naam is wel een klein beetje misleidend omdat veel soorten helemaal niet hard zijn. Natuursteen is vaak poreus en bijvoorbeeld gevoelig voor zuren als het veel kalk bevat. Het sprekende uiterlijk van natuursteen komt onder andere doordat het niet krasbestendig is en gaat ‘leven’. Dit proces stopt echter nooit. Sommige mensen vinden dit prachtig, andere mensen storen zich daaraan.

Keramiek als alternatief

Een alternatief voor natuursteen is dus keramiek. Hierbij worden de looks van natuursteen geëvenaard maar extra functionaliteiten toegevoegd. Keramiek is ongevoelig voor nagenoeg alle zuren/chemische middelen en krasvrij.

Eigenschappen van keramiek

keramiek, natuursteen, geoceramica

De voordelen van keramiek

 • Keramiek is keihard en slijtvast
 • Keramiek is vlek- en zuurbestendig
 • Keramiek is zeer onderhoudsarm
 • Keramiek is gegarandeerd kleurvast en UV-bestendig
 • Keramiek is bestand tegen hitte en vorst
 • Keramiek is verkrijgbaar in hoge stroefheid (en blijft stroef)
 • Keramiek voorzien van Stabikorn (GeoCeramica®) is tot 8cm dik verkrijgbaar en geschikt voor zware belasting

Ook ideaal voor toepassing in de openbare ruimte!

Eigenschappen van natuursteen

Natuursteen is prachtig, veelzijdig en leeft.

De nadelen van natuursteen

 • Natuursteen is kwetsbaar voor zuren en chemische middelen
 • Natuursteen krast sneller (afhankelijk van type steen)
 • Natuursteen vergt meer onderhoud, zoals speciale schoonmaakmiddelen
 • Natuursteen gaat steeds meer beschadigen, wat het uiterlijk aantast (verwerking)

Wist je dat uiterlijk keramiek tegenwoordig niet meer van natuursteen te onderscheiden is?

natuursteen tegels

Keramiek voor de particulier

Buitentegels van keramiek

Natuursteen wordt in de tuinmarkt ook verdreven door de keramische tegels. Qua prijs verschillen keramische tegels en natuursteen tegels niet zoveel met elkaar. Ook wat betreft aanleg zijn de kosten vergelijkbaar.

MBI vertegenwoordigt sinds 2010 het Italiaanse merk Mirage voor 2cm keramische buitentegels. En sinds 2016 is GeoCeramica® op de markt, een keramiek toplaag onlosmakelijk verbonden met een betonnen drager.

Meer weten over het verschil voor binnen en buiten?

Wil je meer weten over het verschil tussen keramische tegels voor binnen- of buitengebruik? Lees onze blog over keramische tegels.

Dikte van keramische tegels

Als je besloten hebt dat je voor de voordelen van keramiek gaat dan is nog de vraag welke dikte je kiest. De juiste keuze is helemaal afhankelijk van de ondergrond en gebruik. Als je keramiek op drainagemortel legt is 2cm voldoende. Een dikte van 3cm is dan over gedimensioneerd.

GeoCeramica® is een keramische plavuis op een betonnen drager die is eigenlijk altijd geschikt, welke ondergrond of toepassing je ook hebt. Alles wat je wilt weten lees je in deze training over buitenkeramiek..

keramiek-auto-gewicht

Keramische gevelbekleding

keramiek-gevel-slabs

Keramiek ook als bouwmateriaal

We maken even een klein uitstapje met keramiek. Want het is een ideaal bouwmateriaal, ook voor de gevel van een gebouw. En natuurlijk wederom als vervanger van natuursteen. Ook hier biedt keramische tegels alle voordelen in gebruik, onderhoud en levensduur.

Neem Contact op. Onze adviseurs staan voor jou klaar!

MBI biedt een zeer uitgebreid assortiment bestrating voor de openbare ruimte en sierbestrating voor in de tuin. Deze ruime keuze geeft je onbegrensde mogelijkheden.  Neem contact op voor een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs.

Ben je particulier? Bezoek dan één van de showtuinen van onze dealers om de tegels met elkaar te vergelijken.

  Verzenden

  Contact