MBI voor tuin

Schoonmaken en onderhoud

Schoonmaken en onderhoud van jouw terras

Terras schoonmaken

Het is voorjaar en dan willen wij naar buiten, lekker de tuin in. Maar het koude en natte weer heeft ervoor gezorgd dat onze buitenspulletjes onder de groenaanslag zitten. En natuurlijk ook het terras. Een bij iedereen voorkomend probleem, maar hoe kom je er snel vanaf?

Hoe kan ik mijn terras het beste schoonmaken?

Het klinkt heel simpel, maar het beste maak je jouw terras schoon met water. Synthetische reinigingsmiddelen kunnen jouw sierbestrating schade toe brengen en raden wij derhalve af. Lees op deze pagina alles over het schoonmaken van jouw terras.

Schoonmaakmiddelen

In deze pagina gaan wij in op het gebruik van diverse schoonmaakmiddelen en wat je het beste wel en wat je het beste niet kunt gebruiken. Een veel gestelde vraag is naar schoonmaakazijn. Hierover hebben wij een aparte blog geschreven: reinigen met azijn.

  • Groene zeep
  • Stoomreiniger
  • Hogedrukreiniger
  • Soda
  • Biotex

Is groenaanslag te voorkomen op mijn terras? Ik heb de duurste tegels gekocht die er zijn!

Helaas, alles wat buiten staat wordt groen, ongeacht het materiaal. Kijk ook maar naar je vuilcontainer, hout- of glaswerk. De omstandigheden die algen veroorzaken zijn vocht en kou. Je weet waarschijnlijk ook dat de vuilcontainer sneller schoon te maken is dan een andere grovere oppervlaktestructuur. Zo is het ook met jouw terras. Het type oppervlak bepaalt hoe makkelijk je het terras schoon gemaakt krijgt.

Een terras dat altijd nat en vochtig is zal last hebben van veel groenaanslag. Een terras waar veel zonlicht op de bestrating valt kan sneller drogen en de aanslag snel verdwijnen. De keuze die je maakt bij de aanleg van jouw terras begint met deze vraag. Ligt mijn terras in de zon of altijd in de schaduw? Terrastegels hebben verschillende typen toplagen en daar zit een gradatie in van onderhoudsgemak. De ene tegel is makkelijker schoon te maken dan de andere tegel. Jouw sierbestratingsvakhandel kan hierover het juiste advies geven.

Schoonmaakmiddelen en apparatuur

Terras schoonmaken met groene zeep?

Bij normale groenaanslag raden wij aan te reinigen met schoon en heet water. Verder niets. Synthetische reinigingsmiddelen kunnen jouw bestrating schade toe brengen en raden wij derhalve af. Ook het gebruik van groene zeep raden wij in principe af. Dit heeft te maken met het feit dat de basis van deze zeep bestaat uit olie en vetten. En dit kan juist vervelende vlekken achterlaten in je betonnen bestrating (als je teveel gebruikt). Alg sterft af bij hogere temperatuur. Heb je hele erge algaanslag? Probeer dan de watertemperatuur boven de 65 graden te krijgen. Dat is het beste natuurlijke schoonmaakmiddel dat er is.

Schoonmaakmiddel tegen alg en mos

Goede reinigingsmiddelen vind je bij de bestratingsspecialist, ga liever niet experimenteren met huismiddelen. Kies ook voor een biologisch middel om geen schade toe te brengen aan de andere planten in jouw tuin én ons milieu. De meeste biologische middelen moeten opgebracht worden bij een droge ondergrond en bevatten natuurlijke enzymen/stoffen die het werk doen (droog weer is wel een vereiste). Na korte tijd is de groenaanslag grotendeels verdwenen en doe je met schoon water de rest. Ook deze middelen zijn te koop bij jouw bestratingsvakhandel, waaronder onze keuze Allex (Lithofin) of Bionyx.

Terras schoonmaken met een hogedrukreiniger

Wij raden het gebruik van standaard hogedrukreinigers op onze betonproducten af. Dit omdat de sterke waterstraal van een standaard hogedrukreiniger de cementdeeltjes tussen de kleurmineralen kan wegspuiten. Cement werkt in principe als lijm, de kleurmineralen kunnen loslaten. Bovendien maak je de toplaag poreus, wat betekent dat alg nog meer ruimte krijgt om zichzelf te nestelen en wordt het probleem steeds erger en in een sneller tempo.

Wil je toch gaan schoonmaken met een hogedrukreiniger? Let dan op de specificaties: nominale druk mag niet hoger zijn dan 140 bar en minimale afstand tussen de uitgang van de lans en de tegel moet minimaal 20 centimeter zijn! Tegels kunnen veiliger gereinigd worden met een powerscrubber.

Keramische tuintegels en GeoCeramica® kunnen wel gereinigd worden met hoge druk. Deze toplagen zijn veel harder. Maar pas altijd op met de voegen.

Schoonmaken met azijn, soda, biotex

Schoonmaakazijn

Het is waar dat onkruid niet van schoonmaakazijn houdt en ook alg vindt dit niet echt prettig. Het lijkt dus een ideaal huismiddeltje om snel het terras schoon te maken. Azijn is echter net zo agressief als een chemisch middel en in grote hoeveelheden ook niet goed voor de rest van de tuin (dat geldt voor normale schoonmaakazijn als natuurazijn). Lees verder in onze speciale blog over azijn.

Soda

Soda is een chemisch schoonmaakmiddel. Chemische middelen en de natuur gaan niet samen. Daarbij is soda niet heel effectief op groenaanslag.  Wat ons betreft, niet doen.

Biotex

Biotex wordt veel genoemd als huismiddeltje. Het voordeel van Biotex is dat het het milieu minder zou belasten (hierover ontbreken ons de gegevens). Maar het effect is een stuk minder en het moet voor een goed resultaat een hele dag inwerken (verdund aanbrengen). Overigens hebben wij Biotex nooit getest en het is onbekend of dit bij veelvuldig gebruik schade kan toebrengen aan de toplaag van een betontegel.

Stoomreiniger, ideaal voor het schoonmaken van jouw terras

Algen en mossen

Veel mensen ergeren zich aan algen of mossen die zich met name in de wintermaanden op vochtige plaatsen op de tegels nestelen. Toch zijn deze over het algemeen vrij eenvoudig te verwijderen. Met milieuvriendelijke reinigingsmiddelen is dit klusje snel geklaard. Goede reinigingsmiddelen vind je bij de bestratingsspecialist.

Een alternatief voor reinigingsmiddelen is stoom. Hierdoor sterven algen en mossen af. Je veegt later de resten gemakkelijk op.

Korstmossen

Een hardnekkiger verontreiniging zijn korstmossen. Deze bestaan uit verbindingen van algen en schimmels. Ze komen inverschillende vormen en kleuren voor. Soms zien ze er korstvormig uit, maar in andere gevallen zijn ze blad-, struik- of bekervormig. De beste bestrijdingswijze is zorgen dat de temperatuur van de korstmos dankzij stoom oploopt tot 70 graden Celsius. Doe dit bij droog weer en een buitentemperatuur van minstens 15 graden. De wortels sterven dan af.

Vlekken op jouw terras

Kalkuitbloei

Kalkuitbloei is een ander fenomeen dat voorkomt op cementgebonden materialen (beton). Onder bepaalde klimatologische omstandigheden treedt witte uitslag op. Cement vormt namelijk een chemische reactie met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd die zich op de oppervlakte afzet. Dit heeft overigens zeker geen negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de tegels of stenen. Na verloop van tijd verdwijnt de witte uitslag bovendien weer. Ondanks alle kwaliteitscontrole kan dit fenomeen niet voorkomen worden. Zorg voor een goede doorluchting van de tegels indien je bloembakken etc. erop plaatst om aftekeningen te vermijden.

Kalk(vlekken) in sierbestrating

Kalk (of wel kalkvlekken) in sierbestrating is niet per definitie een klacht. Betonnen bestrating wordt gemaakt van cement, zand, grind en water. Onder bepaalde klimatologische omstandigheden kan er kalkuitbloei optreden aan de oppervlakte van betonproducten. Dit fenomeen is eigen aan cementgebonden materialen en bijna niet te voorkomen. Het cement kan een chemische reactie aangaan met water wat zich in de tegel of in de ondergrond van de bestrating kan bevinden, waardoor vrije kalk wordt gevormd die zich aan de oppervlakte afzet. De kwaliteit van het product wordt hierdoor in geen enkel opzicht beïnvloedt en onder invloed van diezelfde klimatologische omstandigheden en door het dagelijks gebruik van de bestrating zal deze kalkuitslag na verloop van tijd sterk verminderen en uiteindelijk geheel verdwijnen.

Uiteraard is het ook mogelijk dit proces te versnellen. Dit kan met huishoudmiddelen als koolzuurhoudend bronwater en schoonmaakazijn (zure middelen altijd matig gebruiken om beschadiging te voorkomen!) of door gebruik te maken van een kalkverwijderaar welke je bij jouw MBI dealer kunt aanschaffen.

Oervlekken (roest)

Oerplekken in tegels worden veroorzaakt door stukjes oer welke gaan uitbloeien als het langere tijd is blootgesteld aan zuurstof en regen. Beton bestaat grotendeel uit natuurlijke producten. Zand en grind wordt gewonnen uit zand- en grindputten. Omdat er soms meer in de grond zit kan het zand en grind ijzer bevatten. Deze ijzerdeeltjes zijn niet te zien met het blote oog.

Tijdens de productie, het pakketteren of tijdens de verwerking van betonproducten zijn de deeltjes niet zichtbaar. Ondanks strikte kwaliteitsnormen en -controles kan het voorkomen dat deze oer meekomt met de grondstoffen in de betonmengsels en daarmee in het eindproduct.

Wanneer deze deeltjes alsnog in een tegel terecht zijn gekomen en langere tijd worden blootgesteld aan zuurstof en regen, dan kan het ijzer gaan oxideren. Hierdoor ontstaat er een bruine vlek. Deze vlek heeft geen invloed op de kwaliteit van de producten, maar kunnen esthetisch wel hinderlijk zijn. Dit type vervuiling is helaas inherent aan de grondstoffen welke in betonproducten worden toegepast.

Kalkuitbloei of oervlekken voorkomen

Wil je de witte kalkvlekken of de bruine oervlekken in je bestrating voorkomen, kies dan voor keramische tuintegels. Wil je toch graag betontegels kies dan voor tegels met een verdichte toplaag/coating. Je hebt dan minder kans op kalk- of oervlekken.

Vanwege natuurlijke verschijnselen zijn kalkuitbloei en oervlekken geen reden voor reclamatie.

Bruine vlekken van bladeren op jouw terras

In eerste instantie ziet blad er op jouw tegels heel onschuldig uit. Helaas kunnen die verdwaalde blaadjes of zelfs die zorgvuldig aangeharkte hoopjes met blad je wel veel ergernis bezorgen. Nadat ze een tijdje op jouw bestrating hebben gelegen kunnen ze grillige, bruine plekken achterlaten. Vervelend genoeg laten deze vlekken zich lastig wegpoetsen.

 

Verwijder blad altijd zo snel mogelijk!

Regelmatig onderhoud is de sleutel naar een mooi terras. Door de bladeren regelmatig van jouw terras te vegen voorkom je dat de zuren uit de bladeren in jouw tegels kunnen trekken.

Schoonmaken

Bestaande vlekken zullen door verschillende weersinvloeden langzaam verdwijnen. Zon heeft veelal een positief effect op de vlekken. Je kunt dit proces bespoedigen door gebruik te maken van milde schoonmaakspulletjes uit het assortiment van Bionyx en Lithofin.

 

Neem Contact met ons op.

Om jou zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, verwijzen wij je naar ons landelijk dealernetwerk voor vragen over het assortiment, onderhoud en verwerking. Wanneer jouw MBI dealer je vraag niet kan beantwoorden, kun je ten alle tijden bij ons terecht. Vul het formulier in en wij proberen je zo spoedig mogelijk te antwoorden. (Let op: wij verkopen niet rechtstreeks aan particulieren.)

    Verzenden

    Contact