MBI voor tuin

Onderhoudstips voor uw terras

Reinigen

Reinig alleen met schoon water. Synthetische reinigingsmiddelen kunnen uw bestrating schade toe brengen en raden wij derhalve af. Lees op deze pagina alles over het reinigen van uw terras. MBI gebruikt een speciale Protection Plus beschermingsfactor voor haar terrastegels. Lees verder over Protection Plus.

Hoe kan ik mijn terras het beste schoonmaken?

Het is voorjaar en dan willen wij naar buiten, lekker de tuin in. Maar het koude en natte weer heeft ervoor gezorgd dat onze buitenspulletjes onder de groenaanslag zitten. En natuurlijk ook het terras. Een bij iedereen voorkomend probleem, maar hoe kom je er snel vanaf?

Is groenaanslag te voorkomen?

Allereerst willen wij beginnen met de opmerking dat alles wat buiten staat groen wordt, ongeacht het materiaal. Kijk ook maar naar uw vuilcontainer, hout- of glaswerk. De omstandigheden die algen veroorzaken zijn vocht en kou. U weet waarschijnlijk ook dat de vuilcontainer sneller te reinigen is dan een andere grovere oppervlaktestructuur. Zo is het ook met uw terras. Het type oppervlak bepaalt hoe makkelijk u het terras gereinigd krijgt.

Een terras dat altijd nat en vochtig is zal last hebben van veel groenaanslag. Een terras waar veel zonlicht op de bestrating valt kan sneller drogen en de aanslag snel verdwijnen. De keuze die u maakt bij de aanleg van uw terras begint met deze vraag. Ligt mijn terras in de zon of altijd in de schaduw? Terrastegels hebben verschillende typen toplagen en daar zit een gradatie in van onderhoudsgemak (en dus ook vaak in de aanschafprijs). Bestrating wordt nu eenmaal groen, maar de ene tegel is makkelijker schoon te maken dan de andere tegel. Uw sierbestratingsvakhandel kan hierover het juiste advies geven.

Terras schoonmaken met water

Bij normale groenaanslag raden wij aan te reinigen met schoon en heet water. Synthetische reinigingsmiddelen kunnen uw bestrating schade toe brengen en raden wij derhalve af. Ook het gebruik van groene zeep raden wij in principe af. Dit heeft te maken met het feit dat de basis van deze zeep bestaat uit olie en vet. En dit kan juist vervelende vlekken achterlaten in uw betonnen bestrating. Alg sterft af bij hogere temperatuur, dus als de watertemperatuur boven de 65 graden is heeft u een natuurlijk reinigingsmiddel en is schoonmaakmiddel in principe overbodig.

Heeft u veel mos dan is stoom een alternatief. De stoom zorgt voor een hoge temperatuur van het korstmos, en de wortels sterven hierdoor af. Doe dit wel bij droog weer en een buitentemperatuur van minstens 15 graden. U veegt later de resten gemakkelijk op.

Reinigingsmiddel tegen alg en mos

Goede reinigingsmiddelen vindt u bij de bestratingsspecialist, ga liever niet experimenteren met huismiddelen. Kies ook voor een biologisch middel om geen schade toe te brengen aan de andere planten in uw tuin én ons milieu. De meeste biologische middelen moeten opgebracht worden bij een droge ondergrond en bevatten natuurlijke enzymen/stoffen die het werk doen (droog weer is wel een vereiste). Na korte tijd is de groenaanslag grotendeels verdwenen en doet u met schoon water de rest. Ook deze middelen zijn te koop bij uw bestratingsvakhandel, waaronder onze keuze Allex (Lithofin) of Bionyx.

Terras schoonmaken met een hogedrukreiniger

Wij raden het gebruik van standaard hogedrukreinigers op onze betonproducten af. Dit omdat de sterke waterstraal van een standaard hogedrukreiniger de cementdeeltjes tussen de kleurmineralen kan wegspuiten. Cement werkt in principe als lijm, de kleurmineralen kunnen loslaten. Bovendien maakt u de toplaag poreus, wat betekent dat alg nog meer ruimte krijgt om zichzelf te nestelen en wordt het probleem steeds erger en in een sneller tempo.

Wilt u toch schoonmaken met een hogedrukreiniger let dan op de specificaties: nominale druk mag niet hoger zijn dan 140 bar en minimale afstand tussen de uitgang van de lans en de tegel moet minimaal 20 centimeter zijn! Tegels kunnen veiliger gereinigd worden met een powerscrubber.

Keramische tegels en GeoCeramica® kunnen wel gereinigd worden met hoge druk. Deze toplagen zijn veel harder. Maar pas altijd op met de voegen.

Matig het gebruik van azijn en andere agressieve huismiddeltjes

Het is waar dat onkruid niet van schoonmaakazijn houdt en ook alg vindt dit niet echt prettig. Het lijkt dus een ideaal huismiddeltje om snel het terras schoon te maken. Azijn is echter net zo agressief als een chemisch middel en in grote hoeveelheden ook niet goed voor de rest van de tuin (dat geldt voor normale schoonmaakazijn als natuurazijn). Wat ons betreft, gewoon liever niet gebruiken voor reiniging. Onderstaand een aantal feiten waarmee u zelf de keuze kunt maken.

Aantal feiten over azijn
  • Azijn doodt al het levende organisme, dus ook de goede bacteriën en schimmels in de grond.
  • Schoonmaakazijn is door de EU verboden voor toepassing bij niet-agrarische onkruidbestrijding. Het kan risico’s met zich meebrengen bij inademing.
  • Azijn breekt kalk af, dus elk product met kalk wordt aangetast. De concentratie van het zuur en hoe vaak u het toepast is bepalend voor het effect op de langere termijn. Cement bevat kalk dus betontegels zonder bescherming zijn gevoeliger dan betontegels met bescherming.
  • Tuintegels zijn in ontwikkeling en worden steeds vaker voorzien van een coating of beschermlaag. De ene beschermlaag kan wel tegen azijn, de ander wordt er mogelijk door aangetast.

Aangezien er geen specifieke onderzoeken naar toepassing op tegels hebben plaatsgevonden, geven wij geen garanties op het gebruik van azijn. Mocht u dit middel hebben toegepast en er heeft een verandering plaats gevonden dan valt dit onder uw eigen aansprakelijkheid.

Algen en mossen

Veel mensen ergeren zich aan algen of mossen die zich met name in de wintermaanden op vochtige plaatsen op de tegels nestelen. Toch zijn deze over het algemeen vrij eenvoudig te verwijderen. Met milieuvriendelijke reinigingsmiddelen is dit klusje snel geklaard. Let er wel op dat deze ook voedingsmiddelen kunnen bevatten, die ervoor zorgen dat alg en mos terugkeren. Goede reinigingsmiddelen vindt u bij de bestratingsspecialist. Een alternatief voor reinigingsmiddelen is stoom. Hierdoor sterven algen en mossen af. U veegt later de resten gemakkelijk op.

Korstmossen

Een hardnekkiger verontreiniging zijn korstmossen. Deze bestaan uit verbindingen van algen en schimmels. Ze komen inverschillende vormen en kleuren voor. Soms zien ze er korstvormig uit, maar in andere gevallen zijn ze blad-, struik- of bekervormig. De beste bestrijdingswijze is zorgen dat de temperatuur van de korstmos dankzij stoom oploopt tot 70 graden Celsius. Doe dit bij droog weer en een buitentemperatuur van minstens 15 graden. De wortels sterven dan af.

Kalkuitbloei

Kalkuitbloei is een ander fenomeen dat voorkomt op cementgebonden materialen. Onder bepaalde klimatologische omstandigheden treedt witte uitslag op. Cement vormt namelijk een chemische reactie met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd die zich op de oppervlakte afzet. Dit heeft overigens zeker geen negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de tegels of stenen. Na verloop van tijd verdwijnt de witte uitslag bovendien weer. Ondanks alle kwaliteitscontrole kan dit fenomeen niet voorkomen worden. Kalkuitbloei kan verwijderd worden met koolzuurhoudend water en schoonmaakazijn. Zorg voor een goede doorluchting van de tegels indien u bloembakken etc. erop plaatst om aftekeningen te vermijden.

Kalk(vlekken) in sierbestrating

Kalk (of wel kalkvlekken) in sierbestrating is niet per definitie een klacht. Betonnen bestrating wordt gemaakt van cement, zand, grind en water. Onder bepaalde klimatologische omstandigheden kan er kalkuitbloei optreden aan de oppervlakte van betonproducten. Dit fenomeen is eigen aan cementgebonden materialen en bijna niet te voorkomen. Het cement kan een chemische reactie aangaan met water wat zich in de tegel of in de ondergrond van de bestrating kan bevinden, waardoor vrije kalk wordt gevormd die zich aan de oppervlakte afzet. De kwaliteit van het product wordt hierdoor in geen enkel opzicht beïnvloedt en onder invloed van diezelfde klimatologische omstandigheden en door het dagelijks gebruik van de bestrating zal deze kalkuitslag na verloop van tijd sterk verminderen en uiteindelijk geheel verdwijnen.

Uiteraard is het ook mogelijk dit proces te versnellen. Dit kan met huishoudmiddelen als koolzuurhoudend bronwater en schoonmaakazijn (zure middelen altijd matig gebruiken om beschadiging te voorkomen!) of door gebruik te maken van een kalkverwijderaar welke u bij uw MBI dealer kunt aanschaffen.

Neem Contact met ons op.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, verwijzen wij naar ons landelijk dealernetwerk voor vragen over het assortiment, onderhoud en verwerking. Wanneer uw MBI dealer uw vraag niet kan beantwoorden, kunt u ten alle tijden bij ons terecht. Vul het formulier in en wij proberen u zo spoedig mogelijk te antwoorden. (Let op: wij verkopen niet rechtstreeks aan particulieren.)

Verzenden