MBI voor Bouw

Dilatatie met staande tand

Dilatatie met ‘staande tand’ als alternatief voor bouwfysische dilataties

Noodzaak van dilateren

Thermische spanningen treden op als gevolg van de temperatuurschommelingen in het klimaat. Bij opwarming van de constructie, ook een spouwmuur met metselwerk, vindt uitzetting plaats en bij koeling krimpt de constructie. Vocht, krimp en doorbuiging van de (hoofd)constructie hebben invloed op het metselwerk van de buitengevel. Dit betekent dat bij grote muurvlakken maatregelen genomen moeten worden om ongewenste scheurvorming te voorkomen. Het aanbrengen van dilataties is daarvan een voorbeeld.Architecten kunnen zich vaak niet goed vinden in het opgestelde dilatatieadvies. Het ontworpen gevelbeeld kan hierdoor ruw verstoord worden. De ‘staande tand’ kan in dit geval als alternatief dienen.

Voordeel van dilateren met betonsteen

Bij het dilateren van gevels, uitgevoerd in een betonsteen, mogen de meeste dilataties koud worden uitgevoerd. Met dit gegeven ontstaat de unieke mogelijkheid om met name de bouwfysische dilataties uit te voeren met een onthechtingsfolie.

Dilatatie met staande tand

Deze onzichtbare dilatatie ‘zigzagt’ dan van onder naar boven op de plaats waar anders een zichtbare koude dilatatie had moeten komen. Bij uitvoering in stootvoegloos metselwerk mag het aanbrengen van de folie beperkt blijven tot de lintvoeg, bij uitvoering met stootvoeg, bij voorkeur zonder onderbreking. Deze methode is met name geschikt voor gevels welke worden uitgevoerd in lijmwerk, dunmortel of doorstrijk mortel.

Voordelen van deze dilatatietechniek

  1. Besparing op metselprofielen.
  2. Besparing op zaagwerk.
  3. Vrijwel onzichtbaar.
  4. Een rustiger gevelbeeld, met name op grote vlakken.

Deze manier van dilateren wordt in de praktijk al succesvol toegepast.

Neem nu Contact. op. Onze adviseurs staan voor jou klaar!

Wil je meer weten over steenstrips? Stel hier jouw vraag of vraag een gesprek aan met één van onze medewerkers.

    Verzenden