MBI voor tuin

Terras reinigen met schoonmaakazijn

Groenaanslag verwijderen van uw terras

Terras reinigen

Wel of niet met schoonmaakazijn?


Bij lekker weer zijn we volop aan het tuinieren. Ook het reinigen van het terras en het verwijderen van onkruid hoort daarbij. Helaas is bijvoorbeeld algaanslag niet te voorkomen; dat is een natuurlijk verschijnsel. Daarom blijft het reinigen van uw terras eens in de zoveel tijd een noodzaak. Echter is hierbij een zorgwekkende schoonmaak ‘trend’ ontstaan: de toepassing van schoonmaakazijn.

Toename in gebruik van schoonmaakazijn

De laatste jaren vindt er een verschuiving plaats van professionele reinigings- en bestrijdingsmiddelen naar huiselijke en ‘natuurlijke’ alternatieven. Schoonmaakazijn, ook wel verkocht onder de noemer natuurazijn, werd bijvoorbeeld in 2017 11,5 miljoen liter ingezet tegen onkruid. In 2018 was dat al 16 miljoen (bron: onderzoek Tuinbranche Nederland). Het zal naar verwachting in 2019 stijgen tot maar liefst 20 miljoen liter. Naast azijn zijn er nog andere schadelijke huismiddeltjes die veelvuldig worden gebruikt voor het reinigen van het terras, zoals chloor en (grote hoeveelheden) zout. Wij zijn hier geen voorstander van vanuit het oogpunt van het milieu en alle levende organismen in uw tuin.

Aantal feiten over azijn
  • Azijn doodt al het levende organisme, dus ook de goede bacteriën en schimmels in de grond.
  • Schoonmaakazijn is door de EU verboden voor toepassing bij niet-agrarische onkruidbestrijding. Het kan risico’s met zich meebrengen bij inademing.
  • Azijn breekt kalk af, dus elk product met kalk wordt aangetast. De concentratie van het zuur en hoe vaak u het toepast is bepalend voor het effect op de langere termijn. Cement bevat kalk dus betontegels zonder bescherming zijn gevoeliger dan betontegels met bescherming.
  • Tuintegels zijn in ontwikkeling en worden steeds vaker voorzien van een coating of beschermlaag. De ene beschermlaag kan wel tegen azijn, de ander wordt er mogelijk door aangetast.

 

Azijn is schadelijk voor flora en fauna

Alternatieven zoals schoonmaakazijn worden vaak beschouwd als ‘natuurlijk’, zeker als op het etiket staat ‘natuurazijn’. Bovendien is het goedkoop en gewoon te verkrijgen bij de supermarkt. Maar, azijn is zuur en ook al is het van natuurlijke oorsprong, het is slecht voor flora en fauna. Zo zit er in schoonmaakazijn een dubbele hoeveelheid actieve stof in vergelijking met professioneel gebruikte bestrijdingsmiddelen! Niet onterecht dus dat de EU schoonmaakazijn heeft verboden in de toepassing bij niet-agrarische onkruidbestrijding. Het brengt namelijk onnodig risico’s met zich mee bij inademing en richt schade aan bij levende organismen en planten. Dit alternatief kunt u dus het beste vermijden! De reden dat het in de supermarkt staat is omdat het verkocht wordt als een reinigingsmiddel en niet als onkruidbestrijder. Daardoor is het om zo maar te zeggen een maas in de wet.

Schoonmaakazijn schadelijk voor uw terras

Heeft u een terras van betontegels of natuursteen? Dan raden wij u helemaal af uw terras schoon te maken met  azijn. Azijn breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk. U maakt u dus daadwerkelijk uw tegels stuk. Overigen kunnen keramische tuintegels wel tegen schoonmaakazijn. Maar dan nog raden wij het vanuit milieuoverweging af.

Tips om uw terras te reinigen

Reinig uw terras met warm water

Wees gerust, er zijn veilige manieren om uw terras schoon te maken. U kunt uw terras het beste met warm water reinigen. Vaak is de klus daarmee al geklaard. Algen houden namelijk niet van warmte. De oppervlakte structuur van de tegel bepaalt hoe makkelijk u de aanslag eraf kunt schrobben. Hoe geslotener de toplaag, hoe makkelijker vuil en aanslag eraf gaat. Mochten uw tegels wat lastiger te reinigen zijn, dan kunt u een zacht, biologisch reinigingsmiddel aan het water toevoegen.

Gebruik van hogedrukspuit

Een hoge drukspuit lijkt fijn. Het vuil gaat er lekker snel af. Maar, u heeft grote kans dat u door de fabriek aangebrachte beschermlagen wegspuit en/of de toplaag van bijvoorbeeld betonnen tuintegels poreuzer maakt. De groenaanslag wordt daardoor alleen maar hardnekkiger omdat het zich beter kan hechten. Bij betontegels liever geen hogedrukspuit gebruiken, bij keramische terrastegels is het geen probleem.

 

Reinigen met professionele middelen

24 april 2019 vond er een debat plaats in de Tweede Kamer over het particuliere gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Tuinbranche Nederland was hierbij om de Tweede Kamer te adviseren. In 2017 heeft Tuinbranche Nederland namelijk een ‘Green Deal’ gesloten. Als gevolg hiervan wordt voortaan geadviseerd het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te voorkomen. Ook zijn verpakkingen kleiner, etiketten verbeterd, dosering vergemakkelijkt en zijn medewerkers getraind in het adviseren. Verder is het gebruik van ‘zware’ middelen afgenomen en is het aanbod van veilige en natuurlijke middelen met een laag risico gestegen. Ga voor een goed advies en voor veilige, professionele middelen naar een tuincentrum of u kunt bij één van onze dealers terecht. Meer tips over het reinigen van uw terras vindt u bij onze onderhoudstips.

Neem Contact met ons op.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, verwijzen wij naar ons landelijk dealernetwerk voor vragen over het assortiment, onderhoud en verwerking. Wanneer uw MBI dealer uw vraag niet kan beantwoorden, kunt u ten alle tijden bij ons terecht. Vul het formulier in en wij proberen u zo spoedig mogelijk te antwoorden. (Let op: wij verkopen niet rechtstreeks aan particulieren.)

    Verzenden