Terras reinigen met schoonmaakazijn

Groenaanslag verwijderen van jouw terras

Terras reinigen

Wel of niet met schoonmaakazijn?

Bij lekker weer zijn we volop aan het tuinieren. Ook het reinigen van het terras en het verwijderen van onkruid hoort daarbij. Helaas is bijvoorbeeld algaanslag niet te voorkomen; dat is een natuurlijk verschijnsel. Daarom blijft het reinigen van uw terras eens in de zoveel tijd een noodzaak. Echter is hierbij een zorgwekkende schoonmaak ‘trend’ ontstaan: de toepassing van schoonmaakazijn.

Toename in gebruik van schoonmaakazijn

De laatste jaren vindt er een verschuiving plaats van professionele reinigings- en bestrijdingsmiddelen naar huiselijke en ‘natuurlijke’ alternatieven. Schoonmaakazijn, niet te verwarren met natuur- of tafelazijn, werd bijvoorbeeld in 2017 11,5 miljoen liter ingezet tegen onkruid. In 2018 was dat al 16 miljoen (bron: onderzoek Tuinbranche Nederland). GFK onderzoek wijst uit dat dit cijfer in 2019 nog verder gestegen is. Naast schoonmaakazijn zijn er nog andere schadelijke huismiddeltjes die veelvuldig worden gebruikt voor het reinigen van het terras, zoals chloor en (grote hoeveelheden) zout. Wij zijn hier geen voorstander van vanuit het oogpunt van het milieu en alle levende organismen in jouw tuin.

 

Schoonmaakazijn vs. Natuurazijn

Schoonmaakazijn en natuurazijn, dit laatste wordt ook wel tafelazijn genoemd, mogen niet met elkaar verward worden. Zoals de naam al verraadt, dient schoonmaakazijn om schoon te maken. Het is een synthetisch product en bevat ook veel meer azijnzuur dan natuurazijn. Natuurazijn daarentegen is een natuurproduct en ontstaat tijdens de gisting van wijn. De Tuinbranche heeft bepaald dat alleen tafelazijn (oftewel natuurazijn), van voedingskwaliteit met een maximumgehalte van 10% azijnzuur, in specifieke gevallen gebruikt mag worden om de tuin te reinigen:

  • Inzetten tegen onkruid kan, maar niet op groene aanslag.
  • Enkel inzetten op paden, borders, trottoirs en terrassen (echter raden wij dit niet aan)
  • Voor gebruik moet deze azijn worden verdund tot een concentratie van maximaal 6% azijnzuur. Denk bijvoorbeeld aan 6 ml azijn met 100 ml water verdunnen.
  • Alleen toepassen bij temperaturen boven de 20 graden en niet als het regent.
  • Als het droog is: bij (verwachte) regen 24-48 uur uitstellen.
  • Maximaal twee keer gebruiken per jaar met een pauze van minimaal 1 week.
  • De verdunde azijn moet je precies (pleksgewijs) op het onkruid druppelen of gieten. Azijn spuiten met een plantenspuit wordt streng afgeraden.
  • Op 1 m2 mag maximaal 10 ml verdund azijn gebruikt worden.

 

Aantal feiten over schoonmaakazijn

  • Schoonmaakazijn doodt al het levende organisme, dus ook de goede bacteriën en schimmels in de grond.
  • Schoonmaakazijn is door de EU verboden voor toepassing bij niet-agrarische onkruidbestrijding. Het kan risico’s met zich meebrengen bij inademing.
  • Azijnzuur breekt kalk af, dus elk product met kalk wordt aangetast. De concentratie van het zuur en hoe vaak je het toepast is bepalend voor het effect op de langere termijn. Cement bevat kalk dus betontegels zonder bescherming zijn gevoeliger dan betontegels met bescherming.
  • Tuintegels zijn in ontwikkeling en worden steeds vaker voorzien van een coating of beschermlaag. De ene beschermlaag kan wel tegen azijn, de ander wordt er mogelijk door aangetast.

Schoonmaakazijn in de tuin toepassen wordt daarentegen in alle gevallen absoluut afgeraden!

Schoonmaakazijn is schadelijk voor flora en fauna

Alternatieven zoals schoonmaakazijn worden vaak onterecht beschouwd als ‘natuurlijk’, Bovendien is het goedkoop en gewoon te verkrijgen bij de supermarkt. Maar, hoge concentraties azijnzuur is slecht voor flora en fauna. Zo zit er in schoonmaakazijn een dubbele hoeveelheid actieve stof in vergelijking met professioneel gebruikte bestrijdingsmiddelen! Niet onterecht dus dat de EU schoonmaakazijn heeft verboden in de toepassing bij niet-agrarische onkruidbestrijding. Het brengt namelijk onnodig risico’s met zich mee bij inademing en richt schade aan bij levende organismen en planten. Dit alternatief kun je dus het beste vermijden! De reden dat het in de supermarkt staat is omdat het verkocht wordt als een reinigingsmiddel en niet als onkruidbestrijder. Daardoor is het om zo maar te zeggen een maas in de wet.

Azijnzuur schadelijk voor jouw terras

Heb je een terras van betontegels of natuursteen? Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk. Je maakt dus daadwerkelijk je tegels stuk. Overigens kunnen keramische tuintegels wel tegen azijnzuur. Maar dan nog raden wij het af.

 

terras reinigen

Tips om jouw terras te reinigen

Reinig jouw terras met warm water

Wees gerust, er zijn veilige manieren om je terras schoon te maken. Je kunt jouw terras het beste met warm water reinigen. Vaak is de klus daarmee al geklaard. Algen houden namelijk niet van warmte. De oppervlakte structuur van de tegel bepaalt hoe makkelijk je de aanslag eraf kunt schrobben. Hoe geslotener de toplaag, hoe makkelijker vuil en aanslag eraf gaat. Mochten je tegels wat lastiger te reinigen zijn, dan kun je een zacht, biologisch reinigingsmiddel aan het water toevoegen.

Gebruik van hogedrukspuit

Een hoge drukspuit lijkt fijn. Het vuil gaat er lekker snel af. Maar, je hebt grote kans dat je door de fabriek aangebrachte beschermlagen wegspuit en/of de toplaag van bijvoorbeeld betonnen tuintegels poreuzer maakt. De groenaanslag wordt daardoor alleen maar hardnekkiger omdat het zich beter kan hechten. Bij betontegels liever geen hogedrukspuit gebruiken, bij keramische terrastegels is het geen probleem.

Reinigen met professionele middelen

24 april 2019 vond er een debat plaats in de Tweede Kamer over het particuliere gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Tuinbranche Nederland was hierbij om de Tweede Kamer te adviseren. In 2017 heeft Tuinbranche Nederland namelijk een ‘Green Deal’ gesloten. Als gevolg hiervan wordt voortaan geadviseerd het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te voorkomen. Ook zijn verpakkingen kleiner, etiketten verbeterd, dosering vergemakkelijkt en zijn medewerkers getraind in het adviseren. Verder is het gebruik van ‘zware’ middelen afgenomen en is het aanbod van veilige en natuurlijke middelen met een laag risico gestegen. Ga voor een goed advies en voor veilige, professionele middelen naar een tuincentrum of je kunt bij één van onze dealers terecht. Meer tips over het reinigen van je terras vind je bij onze onderhoudstips.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief