MBI voor tuin

Tuin bestraten

De tuin bestraten?

Zo doe je dat!

Bekijk onze tips, video of verwerkingsboekjes met advies voor het bestraten van jouw tuin. Op deze pagina gaan wij specifiek in op het straten met tegels uit de collectie BasicSteen, GeoSteen® of GeoCeramica®.  De eigenschap van deze collecties sierbestrating is dat ze op een geëgaliseerd zandbed kunnen worden gelegd.

Zelf doen of uitbesteden aan de vakman

Zelf de tuin bestraten is niet voor iedereen weggelegd. Houd er ook rekening mee dat het relatief zwaar werk is als je niet het juiste materieel hebt, die de hovenier of stratenmaker vaak wel tot zijn beschikking heeft. Onderstaand nemen wij je stap voor stap mee in de werkzaamheden om jouw tuin te bestraten. Beoordeel zelf of dit iets voor jou is om zelf te doen.

Stabiele fundering

Sierbestrating vereist een stabiele fundering. Dat betekent minimaal een goed verdicht zandbed met hoog drainerend vermogen. Het waterafvoerend vermogen is niet alleen van belang om verzakkingen tegen te gaan, het zorgt er ook voor dat jouw tegels niet altijd in het vocht liggen. Hierdoor verklein je de kans dat ernstige kalkuitbloei optreedt. Dit is overigens een normale eigenschap van betontegels die met de tijd ook weer vanzelf verdwijnt.

Hoe beter de fundering is, hoe langer jouw straatwerk mooi strak zal liggen. Kies dus ook voor het juiste type zand en voldoende dikte van het zandbed.

DE TUIN BESTRATEN IN 10 STAPPEN

 1. Plaats opsluitbandjes om het terras straks goed op de plaats te houden en ‘kruipen’ te voorkomen.
 2. Zorg voor een stabiel en drainerend zandbed van minimaal 20-30 cm dik.
 3. Werk het zandbed af met een splitlaag van 3-5 cm voor een goede doorwatering (vermindert kans op kalkuitbloei).
 4. Houd rekening met een z.g.n. afschot van 1 cm per strekkende meter.
 5. Controleer de geleverde sierbestrating op artikelcode, kleur, formaat en eventuele breuk.
 6. De tegels altijd goed mixen uit verschillende pakketten en lagen “kops” van boven naar beneden (in kolommen) verwerken.
 7. Straat de tegels niet strak tegen elkaar, maar creëer een voeg van minimaal 3 mm. De sierbestrating van MBI is voorzien van afstandhouders, waardoor voegen automatisch ontstaan.
 8. Klop de tegels met een rubberen hamer voorzichtig in het zandbed. Grote tegels mogen niet afgetrild worden!
 9. Zaag nooit op de bestrating om cementvlekken te voorkomen.
 10. Als het de tegels er netjes inliggen afvoegen met MBI Onkruidremmend Voegzand of met AquaColor Joint voegmiddel.

Onder de video tref je een uitgebreidere instructie aan van de verschillende onderdelen.

TUIN BESTRATEN: DE BELANGRIJKE BASIS

Fundering

Zandbed

Het zandbed moet minimaal 20cm dik zijn. Kies voor het juiste zand dat zich ook goed laat verdichten. Voor tuinbestrating dat zwaarder belast wordt adviseren wij een stevigere fundering. Onder het zandbed breng je dan nog een extra laag aan van 10 cm grof split of gebroken puin. Tril de lagen goed aan met een trilplaat.

Straatlaag

De bovenste laag waarin je de tegels legt bestaat uit 3 tot 5 cm fijn split- of metselzand. Eventueel meng je trascement door het metselzand voor een extra stevige laag. Werk deze straatlaag horizontaal af maar tril deze niet te strak aan. Het is fijn om met een rubberen hamer de tegels nog mooi tegen elkaar uit te kunnen uitlijnen en zo minimale dikteverschillen op te vangen.

Foto: zandbed met daarop de straatlaag van metselzand doorgemengd met cement.

Afschot

Om wateroverlast te voorkomen legt  je het straatwerk altijd onder afschot. Zorg dat het water kan aflopen naar tuin, border of afwateringsgoten. De stelregel hiervoor is ca. 1cm per strekkende meter.

Opsluiting

Nadat je het zandbed hebt aangebracht ga je de kantopsluiting maken met betonbandjes. Houd hierbij rekening met het afschot en leg de betonbandjes 1 cm lager dan het gewenste straatwerk.

Afwatering

Regenbuien worden steeds heftiger en soms is alleen afschot niet voldoende. Of je hebt natuurlijk helemaal geen gras of borders waar het water naar toe kan. In dat geval kan je afwateringsgoten gebruiken om het water te begeleiden naar een afvoerplek. Wij raden de afwateringsproducten van ACO aan. Je vindt het aanbod van ACO ook bij de erkende MBI Dealer.

HET LEGGEN VAN DE TEGELS

Het leggen van de tegels lijkt misschien de eenvoudigste klus maar hier worden de meeste foutjes gemaakt. Neem onze tips ter harte!

Mixen van de tuintegels

Mix de tuintegels, zeker de genuanceerde kleuren, vóór het straten uit verschillende pakketten en lagen. Pak bijvoorbeeld de tuintegels vanaf de verschillende pakketten maar werk niet pakket voor pakket af. Zo krijg je de mooiste menging van de kleurnuance en voorkomt dat tegels van dezelfde productieslag (per slag worden meerder tegels gemaakt) naast elkaar komen te liggen.

Voorkom krassen

Schuif de tegels nooit over elkaar (lift ze van het pakket, trek ze er niet af) en houd de tegels vrij van zand en ander scherp materiaal. Kruip ook niet over de net gelegde tuintegels met bijvoorbeeld klompen! Uiteraard verschillen typen tuintegels wat betreft krasgevoeligheid.

Zagen en naspoelen

Dit is het meest lastige klusje, tegels op maat zagen. Zaag altijd nat en spoel meteen na om cementvlekken te voorkomen. Zaag nooit op de reeds gelegde bestrating. Spoel na elke werkdag het terras schoon.

Voegen

Bestrating moet altijd gevoegd worden om het straatwerk strak te houden en beschadigingen te voorkomen. Tevens zorgen de voegen voor het opvangen van spanningen onder weersinvloeden. Er zijn veel verschillende soorten voegmateriaal verkrijgbaar. De tip die wij hierbij kunnen geven is om altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking op te volgen. Veeg de voegen nooit in met straatzand, dat is extra gevoelig voor onkruidgroei.

MBI Verwerkingsadvies

Dit handige naslagwerk legt stapsgewijs uit hoe je onze sierbestrating het beste verwerkt. Van opbouw van de ondergrond tot afwerking! Ook handige onderhoudstips vind je hierin terug.

Perfect zagen met MBI Tilemaster

De MBI Tilemaster series zaagbladen zijn perfect geschikt om sierbestrating pas te maken in de tuin. Tilemaster Concrete is speciaal voor het zagen van betonnen sierbestrating en Tilemaster Ceramics voor het zagen van GeoCeramica®. Beide zijn verkrijgbaar in 2 afmetingen, toepasbaar voor zowel in steenzagen als zaagtafels dankzij hun uitneembare as-ring.

Vooral bij het zagen van GeoCeramica® is een scherp en geschikt zaagblad van belang om gesplinterde randen te voorkomen. 

Neem Contact met ons op.

Om jou zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, verwijzen wij je naar ons landelijk dealernetwerk voor vragen over het assortiment, onderhoud en verwerking. Wanneer jouw MBI dealer je vraag niet kan beantwoorden, kun je ten alle tijden bij ons terecht. Vul het formulier in en wij proberen je zo spoedig mogelijk te antwoorden. (Let op: wij verkopen niet rechtstreeks aan particulieren.)

  Verzenden

  Contact