Sneak preview: het grootste GeoStylistix project van dit moment!

Sneak preview

Het grootste GeoStylistix project van dit moment!

Tussen de Rijn en het centrum van Arnhem ligt een stuk stad met diverse functies en naoorlogse gebouwen in vele stijlen. Een interessant gebied, maar het is ook een plek die nog karakter ontbeert. De gemeente zet zich momenteel vol in om hierin de komende jaren verandering te brengen. Door de realisatie van Rozet en het recent geopende provinciehuis worden de eerste contouren hiervan zichtbaar. Met de bouw van het nieuwe Bartok wordt deze ambitie verder aangescherpt en krijgt Arnhem er een nieuwe parel bij.

De indrukwekkende Bartok in Arnhem is ontworpen door Barcode architects. Dit gemengde binnenstadsgebouw zal later dit jaar helemaal klaar zijn. Er wordt gebouwd met onze GeoStylistix gevelstenen. Hier zullen zich supermarkten en boetiekjes vestigen, maar het worden ook moderne woningen. De bouw is begonnen in de herfst van 2017 

29 maart 2018 – Actuele status van de bouw

Opvallende uitstraling
Barcode Architects ontwierp het Bartok-project, dat verrassend en op een subtiele manier iconisch is. ‘In het basisvolume zochten we naar de geometrische balans, maar dan wel met een twist’, vertelt Peters over Bartok. ‘Deze locatie – schuin tegenover Rozet en het aardvarken van Florentijn Hofman – vraagt om een pand met een herkenbare uitstraling en esthetische meerwaarde. In de vorm vonden we die door de bovenste geveldelen te laten inspringen, gespiegeld aan de plattegrond van het gebouw.’ Maar ook de keuzen die de architect maakte ten aanzien van de materialisatie van de gevel zijn opvallend. ‘Zoals een musicus muziekbladen leest, zo zullen bewoners en voorbijgangers de ritmiek van de gevel herkennen. De façade is als een gedifferentieerde notenbalk opgebouwd, als verwijzing naar de naamgever van het gebouw. Dat concept wordt versterkt door de speciale lange steen die is toegepast, waardoor de horizontale richting van de gevel benadrukt wordt. De loggia’s dansen zo als verschillende muzieknoten op de steenmaat.’ 

 

29 maart 2018 – Actuele status van de bouw

Gevelmaterialisering 

Met MBI De Steenmeesters ontwikkelde Peters een speciale gevelsteen, dit is een lange, slanke steen geworden. ‘We zochten naar een luxe, natuurlijke, blauwgrijze uitstraling en samen kwamen we tot een nieuwe receptuur.’ Zo is er een lichtere kleur cement toegepast, zand uit de Noordzee in verwerkt en basalt werd vervangen door secogram en andere secundaire grondstoffen. Ook in de detaillering is de signatuur van de architect herkenbaar. ‘De kracht van het ontwerp komt tot uiting in de geveldetails’, legt Peters uit. ‘Het ontwerp karakteriseert zich door een gedifferentieerd gevelbeeld dat door de serene blauwgrijze steen wordt samengehouden. De gevelneggen en de lateien hebben we integraal in het zelfde materiaal mee ontworpen om het pure karakter van de gevel te versterken.’

Het ontwerp – Barcode Architects

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.