MBI voor Tuin

Klimaatbestendige tuin

Een klimaatbestendige tuin met ACO

De juiste bodem voor waterinfiltratie

Voor een klimaatbestendige tuin is een goede bodem een must! In Nederland zijn er verschillende grondsoorten te onderscheiden: hogere zandgronden, laagveengebieden, zeekleigebieden, duingebieden, etc. Het type bodem in jouw woongebied is van grote invloed op de werkbaarheid van jouw tuin, maar ook op waterinfiltratie. In een ideaal scenario heb je te maken met een zandondergrond (zandfractie M50 > 200), deze heeft namelijk een grote waterdoorlatendheid, waardoor water goed kan infiltreren in de bodem. Is dit echter niet het geval, dan moeten er extra maatregelen getroffen worden om water goed op te vangen in de tuin. Dat kan middels het verbeteren van de ondergrond, maar ook dan mag het juiste waterafvoer en -infiltratiesysteem niet ontbreken.

Water in de tuin houden

Niet alle grondsoorten zijn dus geschikt voor waterbuffering. Bijvoorbeeld in zeekleigebieden is de wateropname door de grond minimaal. Dat betekent dat regenwater ergens anders heen moet. Het opvangen van water in eigen tuin kan ons overbelaste rioolsysteem verlichten. In sommige regio’s is dat zelfs verplicht. ACO heeft hiervoor een totaaloplossing waarmee hemelwater wordt afgevoerd, opgeslagen en uiteindelijk teruggegeven aan de grond, flora en fauna. Hiermee houd je enerzijds de voeten droog in regenachtige periodes en anderzijds de plantjes en bomen goed vochtig in drogere periodes.

Waterafvoer

Esthetische afvoergoten

Te beginnen met het afvoeren van hemelwater. Sierbestrating hoeft niet per definitie wateroverlast te veroorzaken in je tuin. Een terras wat onder afschot ligt, begeleidt het water naar de borders om afgevoerd te worden via afvoergoten. Het afvoeren van water voorkomt plasvorming en het opbouwen van vuil op je terras. Daarbij heb je de keuze uit diverse roostergoten en minimalistische sleufgoten. De één praktisch voor onderhoud en de ander zeer minimalistisch en esthetisch. Er is een gepaste ACO afvoergoot voor elke tuin.

Waterbuffering

ACO RainBloxx infiltratiesysteem

Nadat het water wordt opgevangen zijn er twee opties. Het water wordt afgevoerd naar het riool of opgeslagen in de tuin. De voorkeur gaat uit naar het laatste, en daar is een slim systeem voor: Rainbloxx. Dit zijn duurzame en lichtgewicht blokken van steenwol die het water opzuigen en het in drogere periodes geleidelijk afgeven aan de grond of beplanting. Rainbloxx komt in drie varianten met verschillende toepassingsmogelijkheden. Bekijk de varianten hieronder of ga naar een erkende dealer bij jou in de buurt.

ACO RainBloxx 60

ACO Rainbloxx 60 wordt geplaatst onder een groter oppervlak zoals het terras, voor het opvangen van water dat via waterdoorlatende voegen en via borders wegstroomt. Voor het plaatsen van de elementen, graaf je een relatief ondiep gat waar het terras komt. Dan plaats je de Rainbloxx met daartussen drainageslagen die later op de goot aangesloten kunnen worden. Vervolgens breng je de zandondergrond en daarbovenop de bestrating en afvoergoten aan. Eén element van 120x50x6 cm heeft een opslagcapaciteit van 36 liter.

ACO RainBloxx 200

ACO Rainbloxx 200 wordt direct onder een lijngoot geplaatst. In de ACO afvoergoot maak je gaten, zodat het water opgezogen kan worden door de Rainbloxx. Eén element kan 36 liter water opnemen.

ACO RainBloxx 600

Ook de aansluiting op een regenpijp is mogelijk met ACO Rainbloxx 600, waardoor regenwater van het dak via de regenpijp direct wordt opgevangen. Deze Rainbloxx heeft een opslagcapaciteit van 120 liter en kan bijvoorbeeld geplaatst worden naast bomen of onder grote bloembakken.

Neem Contact met ons op.

Om jou zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, verwijzen wij je naar ons landelijk dealernetwerk voor vragen over het assortiment, onderhoud en verwerking. Wanneer jouw MBI dealer je vraag niet kan beantwoorden, kun je ten alle tijden bij ons terecht. Vul het formulier in en wij proberen je zo spoedig mogelijk te antwoorden. (Let op: wij verkopen niet rechtstreeks aan particulieren.)

    Verzenden

    Contact