De impact van klimaatverandering op de tuin
Regionale verschillen in klimaatimpact
Het is belangrijk te realiseren dat de impact van klimaatverandering regionaal verschilt. Afhankelijk van de lokale omstandigheden kan het belangrijker zijn om een tuin te beschermen tegen wateroverlast, hitte, droogte of een combinatie hiervan. Klimaatverandering heeft een aanzienlijke impact op onze tuinen. Tijdens de presentatie ‘Impact van klimaatverandering voor de Tuinprofessional’ op de Tuinprofessionaldagen, werden verschillende oplossingen besproken om tuinen klimaatbestendig te maken. Hier zijn praktische tips voor het creëren van een waterbestendig terras.
Klimaatverandering leidt tot meer regen, extremere neerslag, minder regendagen, meer droogte en hogere temperaturen. Deze veranderingen beïnvloeden zowel de levende als dode materialen in de tuin. Veel neerslag kan zorgen voor wateroverlast, plasvorming, wortelrot, groene aanslag en het werken van tuinhout. Weinig neerslag veroorzaakt verdrogende planten en krimpend hout. Hitte zorgt voor extra droogte door verdamping, en verharding die niet meer blootsvoets begaanbaar is, en verhoogt de behoefte aan verkoeling.
Praktische tips voor een waterbestendig terras
Gebruik keramische tegels
Keramische tegels zijn ideaal om groene aanslag te voorkomen. Ze nemen minder dan 0,5% vocht op, waardoor algen zich moeilijk kunnen hechten. Op schaduwrijke, vochtige plekken kan groene aanslag alsnog ontstaan, maar deze is eenvoudig weg te spoelen.
Kies voor hardsteen
Natuursteensoorten zoals hardsteen nemen relatief weinig vocht op, waardoor algen minder snel vat krijgen. Hardsteen is daardoor een duurzame keuze voor een terras.
Beton met een beschermingslaag
Sommige betontegels zijn voorzien van een beschermende coating, waardoor ze minder gevoelig zijn voor vuilaanslag. Deze tegels hebben een gesloten oppervlak, waardoor groene aanslag zich gemakkelijker laat verwijderen. Lees ook hier meer over Protection Plus.
Waterdoorlatende fundering
Een waterdoorlatende fundering onder je terras zorgt ervoor dat overtollig water gemakkelijk weg kan. Dit helpt om plasvorming en wateroverlast te voorkomen.
Zorg voor goede waterafvoer
Een goede waterafvoer is cruciaal. Laat regenwater van grote terrassen niet direct op gazon of border afstromen. Een rand van halfverharding of een lijngoot die afwatert op het riool of infiltratievoorziening kan helpen.
Gebruik lichtkleurende bestrating
Lichtgekleurde bestrating voorkomt dat paden en terrassen te heet worden in de zomer. Zwarte en antraciete bestrating kunnen in de zon erg heet worden en zijn minder comfortabel om op te lopen.
Preventief onderhoud
Voer regelmatig onderhoud uit om je terras in topconditie te houden. Verwijder bladeren en ander organisch materiaal om vochtproblemen en algenvorming te voorkomen.
Met deze tips maak je jouw terras bestand tegen de effecten van klimaatverandering, waardoor je tuin het hele jaar door mooi en functioneel blijft.
Realiseer voldoende afschot
Pas een afschot van 1,5% toe op je terras om plasvorming te voorkomen. Dit is vooral belangrijk bij tegels met reliëf of facetten om stagnerend water en algengroei te voorkomen. Bekijk ook onze video over bestrating aanleggen.
Gebruik halfverharding
Naast gesloten verharding kan halfverharding worden toegepast. Dit zorgt ervoor dat water gemakkelijk weg kan zakken in de bodem. Gebruik stabilisatiematten zodat het grind of split op zijn plaats blijft liggen.
Inzet van grasplaten
Veel stabilisatiematten voor grind zijn ook geschikt om gras in te laten groeien. Pas deze grasplaten toe voor een stabiele ondergrond die niet dichtgelopen of gereden wordt. Grasbetontegels zijn geschikt voor onder meer parkeerplaatsen en opritten.
Infiltratie van regenwater
Vang regenwater op en laat het langzaam infiltreren met behulp van speciale infiltratiekratten gevuld met steenwol. Dit voorkomt wateroverlast en behoudt water voor de tuin.
Contact us
MBI offers a very wide choice for the design of indoor and outdoor spaces. Leave your details and we will contact you a.s.a.p..