De spiegel van European Patent Office (EPO)
In Rijswijk staat het nieuwe kantoor van het European Patent Office (EPO), de grootste internationale organisatie in Nederland. Als resultaat van een internationale samenwerking is het nieuwe EPO kantoor een indrukwekkend staaltje eigentijdse architectuur met geavanceerde infrastructuur. Het gebouw telt 27 verdiepingen en bestaat voornamelijk uit staal en glas. Door de slimme constructie lijkt het gebouw boven het omringende water te zweven.
Constructie van een indrukwekkende spiegel
Onder het kantoorgebouw moest een ‘spiegel’ komen, waarin de weerspiegeling van het EPO kantoorgebouw in het omringende water te zien is. Een intensieve en constructieve samenwerking tussen Dam & Partners, JP van Eesteren, Rots Maatwerk en MBI ging van start. In het traject van materiaalkeuze is een proefopstelling gebouwd om het concept te testen. Met hoofwaardige keramiek en een uitstekende waterhuishouding is een blijvend spiegeleffect gecreëerd. Als onderdeel van dit intensieve traject is Rots Maatwerk op fabrieksbezoek geweest bij Mirage, producent van hoogwaardig Italiaans keramiek, om alle ins en outs van keramiek te leren kennen.
Maatwerk keramische tegels
Voor de spiegel van het EPO kantoorgebouw is ruim 8.000 m2 geleverd aan keramische tegels. Dit betrof een maatwerkproductie om aan de wensen van de opdrachtgever te voldoen. Deze tegels zijn onder water toegepast, wat een primeur is voor MBI op deze schaal. Door een vochtopname van slechts 0,02% was massief keramiek de perfecte keuze voor dit bijzondere project. Naast de toepassing is ook gekeken naar o.a. het formaat en het gewenste effect. Met een formaat van 120x60x2 cm sluiten de keramische tegels volledig aan op de maatvoering van de ramen in het gebouw. Hierdoor loopt het lijnenspel van het gebouw door in het water. Om het ‘spiegeleffect’ te bereiken, zijn de tegels geproduceerd in een gladdere uitvoering (R10). Normaliter levert MBI buitentegels met hogere stroefheid (R11 of R12) voor minimaal uitglijrisico. Doordat de tegels bij EPO Rijswijk niet worden belopen is de R10 uitvoering de juiste keuze voor dit project.
Uitvoering
De tegels zijn verwerkt op verstelbare tegeldragers van circa 25 tot 30 cm hoog. Door de tegels circa 5 à 10 cm onder het wateroppervlak te leggen is het spiegeleffect versterkt. De verstelbare tegeldragers hebben bovenop afstandhouders van 5 mm, waardoor de voegafstand consistent 5 mm is. Dit maakt perfecte verwerking mogelijk.
Waterval van keramiek
Naast de maatwerk tegels zijn ook keramische slabs toegepast in het werk. De slabs van maarliefst 160x320x0,6 cm en 120x278x0,6 cm zijn verticaal toegepast in een waterval van meer dan 300 meter lang. Deze slabs van Mirage zijn in dezelfde kleur uitgevoerd als de keramische tegels van de spiegel en sluiten qua maatvoering perfect aan op de ramen in het gebouw. Bij de uitvoering was precisie en oog voor detail vereist. Het verwerken van de slabs is buitengewoon specialistisch werk welke enkel door absolute specialisten uitgevoerd kan worden. Door de indrukwekkende lengte van de betonnen onderconstructie waren dilataties noodzakelijk. Één van de uitdagingen hierbij was dat keramiek en beton verschillende fysische eigenschappen hebben. Voor de afwerking zijn de slabs met een speciale voegmortel gevoegd.
Voor de horizontale deel van de waterval zijn maatwerk afdekkers geproduceerd door Mirage. Deze zijn kwartrond afgewerkt en licht hellend geplaatst zodat het water overheen ‘loopt’ en niet valt. Ook bij de afdekkers was continuïteit van groot belang. De slabs werden als uitgangspunt gebruikt voor de afdekkers, waardoor kleur en textuur perfect aansloten bij de rest. De maatvoering moest ook perfect aansluiten zodat het lijnenspel van de ramen, tegels en slabs doorloopt. Net als bij de slabs zijn ook voor de verwerking van deze tegels speciale primers, mortellagen en lijmen toegepast. Ook hiervoor geldt dat dit werk alleen uitgevoerd kan worden door de absolute specialisten.
Samenwerking en uitdagingen
EPO Rijswijk is een prachtig resultaat van intensieve samenwerking tussen specialisten. Van eerste contact tot oplevering, in totaal zo’n 4 jaar, heeft er continue overleg plaatsgevonden tussen de architect, aannemers, MBI en Mirage. Om de spiegel te krijgen tot wat het nu is, is er een proefopstelling aangelegd om alles uitvoerig te testen. Gedurende de 4 jaar waren er vele uitdagingen. Één daarvan was de centrale locatie. Er was namelijk weinig ruimte voor een grote bouwplaats waardoor alle materialen just-in-time geleverd moesten worden. Voor de materialen gold bovendien dat, ondanks de enorme maatwerkproductie met verschillende productieruns, alles in dezelfde kleurbatch geproduceerd moest worden. Dit betekent dus dat er onderling geen kleurverschillen mochten ontstaan tussen de verschillende materialen. Continuïteit was immers van groot belang. De uitvoering kwam met eigen uitdagingen zoals de zuigende en blazende kracht van de wind en klotsende werking van het enorme wateroppervlak. Tot slot moesten de werkzaamheden van de betrokken partijen perfect op elkaar aansluiten én voldoen aan de zeer strikte veiligheidsprocedures van EPO. Door constructieve samenwerking is en het eindresultaat spreekt voor zich.
Realisatie
2021
Plaats
Rijswijk
Architecten
Dam & Partners Architecten
Hoofdaannemer
JP van Eesteren
Overige partijen
Rots Maatwerk
Inrichting Openbare Ruimte
De voorbereidingsfase is het allerbelangrijkste moment van het hele project. Daar bepaalt je de sfeer en uitstraling van je project. Ben je ontwerper? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met één van onze adviseur!