Tuinmuurtje: praktisch en decoratief
Hoogte verschillen zorgen voor spanning in de tuin
Functie tuinmuurtjes
Kleine tuinmuurtjes, verhoogde borders en bloembakken geven hoogteverschil en een speels effect in jouw tuin. Deze eenvoudig te maken verhogingen zijn tevens een mooie afwerking van jouw tuin of terras. Een border kan ook meer diepte aan jouw tuin geven.
Daarom is het één van de tuinontwerptips van Mariette, Tuinarchitecte bij Eigen Huis & Tuin. Tuinmuurtjes zijn heel veelzijdig en goed gebruikt bieden ze tevens extra privacy. Door de keuze van het type stapelblokken kan een muurtje romantisch, super modern of nostalgisch zijn.
Tuinmuurtje maken
Een tuinmuurtje is eenvoudig te maken. Een goede fundering is belangrijk om het gewicht van de stapelblokken te dragen. Een fundering kan je maken met (snel)beton dat je in een geultje stort en daarop stapel je de blokken op. Bij een tuinmuurtje tot ca. 40cm kan je ook een plat gelegd opsluitbandje gebruiken als fundering. De fundering zorgt ervoor dat het muurtje niet gaat verzakken.
Metselen of lijmen?
Metselen is een techniek die vaardigheid vereist. Wil je het goed doen, dan heb je heel wat materiaal en gereedschap nodig. Metselen is een esthetische keuze als een zichtbare voeg belangrijk is. Bijvoorbeeld als je jouw tuinmuurtje wilt laten aansluiten op de bestaande schuur- of garagemuur. In dat geval werk je waarschijnlijk met kleine metstelstenen (gevelstenen). Op deze pagina gaan wij uit van het gebruik van grotere, betonnen stapelblokken.
Bespaartip
Het is een trend om tuinmuurtjes af te stucen. Dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit welke stapelblokken jij hiervoor kiest. Maar het is wel zonde om stapelblokken te kiezen die sierwaarde hebben. Want dan betaal je eigenlijk te veel. Kies dan voor goedkope metselblokken of vraag bij jouw sierbestratingsvakhandel naar B-keus materiaal.
Eenvoudig een tuinmuurtje maken
Met MBI Steenmeesterlijm kun je direct aan de slag
Steenlijm voor beton, baksteen en keramiek
- Muurtjes
- Borders
- Bloembakken
- Vijvers
- Grondkering
- Keramische tegels verlijmen op drainagemortel
Lijmen is sneller en eenvoudiger dan metselen
Wil je al jaren een muurtje in jouw tuin, maar ziet je op tegen het werk? Niet nodig. Dankzij onze speciale MBI Steenmeesterlijm is metselen niet nodig. Deze lijm is speciaal ontwikkeld voor het gebruik in ons Nederlandse klimaat, omdat de omstandigheden in onze tuin nooit ideaal zijn. Met deze Steenmeesterlijm lijm je eenvoudig allerlei soorten tegels en stenen. Het is ook te gebruiken als hechtlijm bij het verwerken van keramische tegels op een drainerend mortelbed. Als enige toevoeging heb je water nodig, even mengen en het is gebruiksklaar. De Steenmeesterlijm is geschikt voor beton, baksteen en keramiek. Voor zowel binnen- als buitengebruik.
Hoeveel Steenmeesterlijm heb je nodig?
In halfsteens verband heb je ongeveer 5 kg per m2 nodig. Dit is altijd afhankelijk van de afmeting van de gekozen elementen en de gebruikte laagdikte. De laagdikte is afhankelijk van het gewenste resultaat. De laagdikte kan variëren van min. 2 tot max. 6 mm.
Stenen voor een tuinmuurtje
Stapelblokken
Bijna elke tuin heeft wel een bloembak, border of tuinmuurtje. Hiervoor heb je stapelblokken nodig. Je kunt kiezen uit blokken met een strakke afwerking of een verouderde afwerking. Stapelblokken zijn eenvoudig in de verwerking.
Hoekblok
Een muurtje maak je in wildverband. Dit is niet alleen mooier, maar ook steviger. Dat betekent wel dat je zaagwerk hebt. Voor sommige series zijn hoekblokken beschikbaar. Dat is wel zo gemakkelijk!