MBI voor tuin

Keramische tegels

Keramische tegels voor binnen of buiten?

Over keramiek

Keramiek is een materiaal dat wordt gemaakt van klei of leem. De grondstof wordt op hoge temperatuur gebakken en is keihard. In de bouw worden veel keramische materialen gebruikt, waaronder dus keramische tegels. Het materiaal kunt u voor het gevoel vergelijken met een koffiekopje, dat is ook gemaakt van keramisch materiaal.

Wat zijn keramische tegels?

Keramische tegels zijn er voor binnen en voor buiten. Maar er zijn wel verschillen tussen deze twee producten. Een binnentegel mag u nooit buiten leggen. Andersom kan dat wel. Waarom dat zo is en wat de verschillen zijn leest u onderstaand.

Keramische tegels en hun eigenschappen

  • Keramische tegels hebben een gesloten oppervlak. Daarom kunnen ze heel gemakkelijk worden schoongemaakt. Niet voor niets heeft elke badkamer of toilet keramische vloertegels en muurtegels.
  • Ook gaat keramiek zeer lang mee omdat het hard is. Het kan echter minder goed tegen (punt)belasting met hoge druk. Bijvoorbeeld een pot pindakaas dat op een tegel valt. Dan kan er een stukje afbreken.
  • Keramische tegels kunnen in elk gewenst design en formaat worden gemaakt. Dat geldt voor binnen en buiten.
  • De oppervlakte kan ook bewerkt worden. Bijvoorbeeld heel glad of met structuur. En dit is ook het grootste verschil tussen tegels voor binnen of buiten. Keramische tegels voor buiten moeten altijd een hoge stroefheid hebben! Anders is het zeer gevaarlijk.

Het verschil tussen binnen en buiten tegels

Keramische tegels voor buiten zijn dikker

Omdat een tegel buiten meer te verduren heeft en zwaarder belast wordt zijn deze tegels dikker. In huis worden keramische tegels op een betonvloer gelegd. De tegel zelf hoeft hierdoor weinig op te vangen. Buiten heb je te maken met een zwakkere onderbouw. Hierom moet de tegel meer kunnen opvangen. De minimale dikte voor buiten is 2cm. Als u wilt weten wat het aanleggen van een keramische buitenvloer inhoud, zie dan onze verwerkingsinstructies.

Verschil in hardheid en stroefheid

Per kwaliteit en leverancier is er altijd verschil in hardheid. Tegels voor buitengebruik zijn meestal dubbelhard gebakken. Hierdoor zijn de tegels harder maar ook dichter van structuur en dus minder doordringbaar voor vocht. En hierdoor zijn deze tegels ook zeker altijd duurder dan voor binnengebruik. Extra hardheid kan ook worden gerealiseerd door de klei voor het bakken onder extreem hoge druk te persen. Hier zit dan ook precies het verschil in kwaliteit van de verschillende merken. Met het blote oog kunt u dat echter niet waarnemen.

Voor binnengebruik worden tegels vaak voorzien van een glazuurlaag, die heeft een beschermende functie. Maar deze tegels glimmen en zijn glad als er vocht op ligt. Dus nooit geschikt voor een buitenvloer! De onderlaag kan in dit geval van minder goede kwaliteit bestaan. De glazuurlaag beschermt de tegel. Keramische tegels voor buiten zijn daarom ook meestal ‘gress porcellanato’. Dit is 100% porseleinaarde dat onder hoge druk en hoge temperatuur wordt gebakken.

Onze keramische tuintegels hebben een zeer goede stroefheid zodat ze geschikt zijn voor buitengebruik. Kunt u deze tegels ook binnen leggen? Ja, dat kan zeker. Maar u dient er dan wel rekening mee te houden dat het schoonmaken (dweilen) wat zwaarder is dan met keramische binnentegels.

Verwerkingsinstructies keramiek voor buitengebruik

Raadpleeg dit handige naslagwerk voor het verwerken van keramische tuintegels, van ondergrond opbouw tot het voegen en onderhouden van de tegels.

Welke tegels vindt u in het programma van MBI?

MBI levert een breed assortiment keramische tegels voor buitengebruik. Uiteraard vanaf 2cm dik.  Revolutionair is GeoCeramica®. Dat is een betontegel met een keramische toplaag van 1cm. De betonnen drager kan variëren van 3 tot 7 cm. Hierdoor is dit product multifunctioneel inzetbaar. De losse plavuis is ook verkrijgbaar om eventueel binnen te leggen. Bovendien omvat GeoCeramica® maar liefst 100+ verschillende kleuren waar u uit kunt kiezen. Nieuw is het formaat 100×100 cm, GeoCeramica® MAXXIMA, voor een indrukwekkende tuin.

Verwerking combinatietegel beton en keramiek

Ten opzichte van traditioneel 2cm keramiek, is GeoCeramica® eenvoudig te verwerken. De tegels zijn namelijk direct te leggen in een zandbed en zijn dus meer geschikt voor allerlei soorten ondergronden. Bovendien zijn ze voorzien van ingebouwde afstandhouders, waardoor de tegels goed te positioneren zijn. Dit scheelt in tijd én verwerkingskosten. Bekijk de instructievideo hieronder of download de instructies.

Neem Contact met ons op.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, verwijzen wij naar ons landelijk dealernetwerk voor vragen over het assortiment, onderhoud en verwerking. Wanneer uw MBI dealer uw vraag niet kan beantwoorden, kunt u ten alle tijden bij ons terecht. Vul het formulier in en wij proberen u zo spoedig mogelijk te antwoorden. (Let op: wij verkopen niet rechtstreeks aan particulieren.)

    Verzenden