MBI voor de buitenruimte

Tegels voor alle toepassingen

Overzicht van tegels voor buitengebruik

Tegels voor de tuin

Er zijn diverse soorten tegels voor de tuin verkrijgbaar. Graag zetten wij alle varianten voor u op een rijtje. Wij adviseren u om u goed te oriënteren op alle type tegels voordat u tot aanschaf overgaat. Er is een belangrijk gezegde dat zeker opgaat voor het kiezen van een terras: de ergernis over slechte kwaliteit duurt voort als de vreugde van de lage prijs al lang vergeten is!

Tegels voor de openbare ruimte

Voor de openbare ruimte dienen tegels aan andere voorwaarden te voldoen. Denk hierbij vooral aan breuklast en stroefheid. Niet alle buitentegels zijn geschikt voor toepassing in de openbare ruimte. Bij twijfel kunt u uiteraard bij ons advies inwinnen.

Tegels voor de tuin van beton

Er is een wezenlijk verschil tussen tussen ‘gewone tegels’ en tuintegels (ook wel terrastegels genoemd).  Van oudsher kennen we allemaal de stoeptegel waarmee onze stoepen zijn ingestraat. Nieuwbouwwoningen werden vroeger standaard opgeleverd met een terras van deze tegels. Met een beetje pech werd zo’n terras de eerste 10 jaar niet vervangen en was er eigenlijk weinig te beleven in de tuin. Gelukkig is daarin veel veranderd!

Vanaf medio 2006 werden de eerste tuintegels geïntroduceerd. Tuintegels onderscheiden zich door het grote formaat en de ruime keuze in kleuren. Ook zijn deze tegels meestal behandeld zodat vuil- en groenaanslag minder kans krijgt (zie ook Protection Plus). Nog een belangrijk verschil is de dikte van de tegel. Omdat de belasting in de tuin minimaal is hoeft de tegel ook niet zo extreem dik te zijn. Vanaf 2014 zien we dat de meeste terrastegels zo’n 4cm dik zijn. Alleen voor de oprit moeten er tegels gebruikt worden die minimaal 6cm dik zijn.  Wilt u meer weten? Lees hier meer over keuze maken in tuintegels.

 

Tegels van keramiek

Tegels van keramiek zijn een relatief nieuwe ontwikkeling. Vanwege de stagnerende woningbouw vanaf 2010, zijn keramiek producenten gaan zoeken naar andere afzetkanalen. Zo is de buitentegel van keramiek geboren. Sinds 2012 vertegenwoordigd MBI diverse merken op de Nederlandse markt. Het grote voordeel van keramiek is dat het keihard is, krasvast en zeer eenvoudig schoon te houden. De introductie van deze tegel nam dan ook direct een vlucht. Een nadeel van de keramiek tegel is echter de verwerking. Dit is arbeidsintensiever en veel duurder. Ook is het risico op vorstschade veel groter dan met een betontegel.  Om deze nadelen op te heffen heeft MBI GeoCeramica® ontwikkeld. Dit is een keramische plavuis die onlosmakelijk verbonden is met een betonnen drager. De keramische tegel is geschikt voor zowel particulier gebruik (terrastegel) als voor openbaar gebruik (pleinen, horeca, winkelcentra, etc.) Lees meer over keramische tuintegels of GeoCeramica®.

Tegels gecombineerd met gras

Dit zien we in het openbare straatbeeld tegenwoordig steeds vaker, tegels die gecombineerd worden met gras. Voor de tuin is deze tegel niet ideaal. Niet qua onderhoud maar ook niet qua comfort. Voor de openbare ruimte biedt het voordelen voor groenbeleving, biodiversiteit en waterbeheersing op straat. Kijk voor meer informatie bij grasbetontegels.

Tegels voor het trottoir

Standaard stoeptegels van 30x30cm worden nog steeds veelvuldig toegepast voor trottoirs en looppaden. Deze tegels zijn niet esthetisch maar worden vooral gekozen vanuit budgettechnische overwegingen. Gelukkig zien we ook hier wel een verandering komen. Lees meer over trottoirtegels.

Alle type tegels bekijken?

In onze showtuin in Kampen vindt u alle soorten.

Tijdens kantooruren is onze showtuin vrij te bezichtigen. U vindt onze  showtuin aan de Haatlandhaven 11 te Kampen. Als u bij ons niet de juiste tegel vindt, vindt u die nergens!