MBI voor de buitenruimte

Tegels voor alle toepassingen

Overzicht van tegels voor buitengebruik

Tegels voor de tuin

Er zijn diverse soorten tegels voor de tuin verkrijgbaar. Graag zetten wij alle varianten voor jou op een rij. Wij adviseren je om jezelf goed te oriënteren op alle type tegels voordat je tot koop overgaat. Er is een belangrijk gezegde dat zeker opgaat voor het kiezen van een terras: de ergernis over slechte kwaliteit duurt voort als de vreugde van de lage prijs vergeten is!

Onderaan deze pagina vind je aanbevolen tegels of kun je onze online brochure bekijken. 

Tegels voor de openbare ruimte

Voor de openbare ruimte dienen tegels aan andere voorwaarden te voldoen. Denk hierbij vooral aan breuklast en stroefheid. Niet alle buitentegels zijn geschikt voor toepassing in de openbare ruimte. Bij twijfel kun je uiteraard bij ons advies inwinnen. Je vindt onze tegels voor de openbare ruimte onder het kopje bestrating.

Klik op het type tegel om meer informatie te lezen over gebruik en toepassing

Tegels voor de tuin van beton

Er is een wezenlijk verschil tussen tussen ‘gewone tegels’ en tuintegels. Van oudsher kennen we allemaal de stoeptegel waarmee onze stoepen zijn ingestraat. Nieuwbouwwoningen werden vroeger standaard opgeleverd met een terras van deze tegels. Met een beetje pech werd zo’n terras de eerste 10 jaar niet vervangen en was er eigenlijk weinig te beleven in de tuin. Gelukkig is daarin veel veranderd!

Vanaf medio 2006 werden de eerste tuintegels geïntroduceerd. Tuintegels onderscheiden zich door het grote formaat en de ruime keuze in kleuren. Ook zijn deze tegels meestal behandeld zodat vuil- en groenaanslag minder kans krijgt (zie ook Protection Plus). Nog een belangrijk verschil is de dikte van de tegel. Omdat de belasting in de tuin minimaal is hoeft de tegel ook niet zo extreem dik te zijn. Vanaf 2014 zien we dat de meeste terrastegels zo’n 4cm dik zijn. Alleen voor de oprit moeten er tegels gebruikt worden die minimaal 6cm dik zijn. Wil je meer weten? Lees hier meer over keuze maken in tuintegels.

 

Tegels van keramiek

Tegels van keramiek zijn een relatief nieuwe ontwikkeling. Vanwege de stagnerende woningbouw vanaf 2010, zijn keramiek producenten gaan zoeken naar andere afzetkanalen. Zo is de buitentegel van keramiek geboren. Sinds 2012 vertegenwoordigd MBI diverse merken op de Nederlandse markt, waaronder het Italiaanse merk Mirage. Het grote voordeel van keramiek is dat het keihard is, krasvast en zeer eenvoudig schoon te houden. De introductie van deze tegel nam dan ook direct een vlucht. Een nadeel van de keramiek tegel is echter de verwerking. Dit is arbeidsintensiever en veel duurder. Ook is het risico op vorstschade veel groter dan met een betontegel.  Om deze nadelen op te heffen heeft MBI GeoCeramica® ontwikkeld. Dit is een keramische plavuis die onlosmakelijk verbonden is met een betonnen drager. De keramische tegel is geschikt voor zowel particulier gebruik als voor openbaar gebruik (pleinen, horeca, winkelcentra, etc.). Bekijk ons assortiment keramische tuintegels.

Sinds 2019 zijn de keramische tegels van 3cm dik in opkomst. Dit is eigenlijk de tegenhanger van GeoCeramica®, waarin de verwerking van keramiek in één keer veel makkelijker werd. De vraag naar 2cm dik keramiek nam daarmee af. De reactie van producenten was een dikkere tegel produceren. Gedeeltelijk komen ze hiermee tegemoet aan de vraag maar de verwerkingsrisico’s zijn hier niet helemaal mee uit te sluiten. Meer lezen over de voor- en nadelen van diktes.

 

Tegels van keramiek en andere onderlaag

Wij hebben deze variant toch maar in het rijtje opgenomen. In gebruiksvoordelen heb je bij dit type tegel enkel te maken met keramiek. De keramische toplaag is immers het gedeelte dat zichtbaar is. Zoals wij al schreven bij ’tegel van keramiek’ is GeoCeramica® ontstaan uit de vraag naar een onderhoudsvriendelijke terras maar dat wel eenvoudig en tegen relatief lage kosten te verwerken is. Deze tuintegel is dan ook het succes van de afgelopen jaren en inmiddels meer dan 3,5 miljoen vierkante meter verwerkt in de Nederlandse tuin (april 2021).

Succes kent altijd copy-cats dus ook hier zijn een aantal producenten die in navolging geprobeerd hebben een kopie te maken. GeoCeramica® is echter niet toevallig ontstaan, het is een gepatenteerd systeem dat gebruik maakt van nieuwe technologieën. Tot heden zijn alternatieven niet van dezelfde kwaliteit. Alle bijzonder eigenschappen hebben wij hier op een rijtje gezet: 10 redenen waarom dit de beste tuintegel is.

Tegels voor het trottoir

Standaard stoeptegels van 30x30cm worden nog steeds veelvuldig toegepast voor trottoirs en looppaden. Deze tegels zijn niet esthetisch maar worden vooral gekozen vanuit budget technische overwegingen. Gelukkig zien we ook hier wel een verandering komen. Overheden en woningbouwverenigingen kiezen ook steeds vaker voor een iets mooiere tegel dan standaard grijs 30×30. Lees meer over trottoirtegels.

Tegels voor de oprit

Grotere tegels zijn prachtig maar naar mate ze groter worden, worden ze ook minder zwaar belastbaar. Of de tegel moet weer dikker worden. Daarom zie je voor de oprit toch meestal betonklinkers gebruikt worden. Die zijn zeer zwaar belastbaar omdat ze klein en dik zijn. Toch is er nog wel ruim voldoende keuze voor tegels voor de oprit. Binnen onze GeoSteen® collectie hebben we tegels van 6cm dik, deze zijn geschikt voor middelzware belasting. Binnen de GeoCeramica® collectie zijn er ook tegels van 6 cm dik verkrijgbaar. Wil je wel overwogen een keuze maken lees dan eerst onze tips voor oprit bestrating.

Let op: bij oprit bestrating moet je niet alleen kijken naar de keuze van de tegels of klinkers. Ook de onderbouw is van belang. Bij klinkers is dit in mindere mate, maar zeker met tegels moet de ondergrond stabiel zijn. Hoe sterker de fundering, hoe minder kans op breuk van de tegels. Raadpleeg altijd een specialist voor een gedegen advies.

Tegels gecombineerd met gras

Dit zien we in het openbare straatbeeld tegenwoordig steeds vaker, tegels die gecombineerd worden met gras. Voor de tuin is deze tegel niet ideaal. Niet qua onderhoud maar ook niet qua comfort. Wij adviseren het te gebruiken voor de oprit of een groenpad langs de woning of naar achteren in de tuin. Voor de openbare ruimte biedt het voordelen voor groenbeleving, biodiversiteit en waterbeheersing op straat. Kijk voor meer informatie bij grasbetontegels.

Tegels voor het balkon of dakterras

Als je tegels nodig hebt voor jouw balkon of dakterras is de keuze uitgebreid. Je kunt kiezen voor een tegel van beton, keramiek of de gecombineerde keramiek-beton-tegel. De draagkracht is eigenlijk altijd voldoende omdat er geen zwaar gebruik plaats vindt. Een keramische tegel van 3cm vinden wij wel prettig als er zware meubels op het terras komen te staan.

Voor een balkon of dakterras gebruik je altijd tegeldragers. Zo kan het vocht onder de tegels goed weglopen. Let wel op dat de tegeldragers verstelbaar zijn. Er zijn namelijk altijd oneffenheden die u moet egaliseren. Dat gaat niet met de tegels, daarvoor heeft u echt de tegeldragers nodig. Lees meer over dakterras tegels en tegeldragers.

Tegels met een bijzondere vorm

Je komt het niet zo heel vaak tegen maar er is meer te vinden dan vierkant en rechthoekig. Uit ervaring weten wij dat het een hele zoektocht is om te vinden en daarom hebben wij ze als aparte categorie toevoegd in dit overzicht. Lees meer over tegels met bijzondere vormen.

Alle type tegels bekijken?

In onze showtuin in Kampen vindt u alle soorten.

Tijdens kantooruren is onze showtuin vrij te bezichtigen. Je vindt onze  showtuin aan de Haatlandhaven 11 te Kampen. Als je bij ons niet de juiste tegel vindt, vind je die nergens!

Tegels kopen

MBI wordt in Nederland vertegenwoordig door geselecteerde dealers. Wij vinden nog steeds dat je tegels moet zien en voelen. Op foto’s is de uitstraling toch altijd anders dan in het echt. Het is een grote en lange termijn investering en daar helpen onze dealers je graag bij. Het assortiment van MBI is zeer groot en het verschil wel hoeveel soorten er in de showtuinen verwerkt zijn. Dit is voor jou snel duidelijk doormiddel van ons sterrensysteem. Uiteraard kun je vooraf de dealer ook bellen of mailen met de vraag of een bepaald type tegels in de showtuin te bezichtigen is. Wij wensen je veel plezier met jouw aankoopproces!

Blader door onze catalogus

Al onze tegels vind je in de jaarlijkse catalogus. Deze kun je online in zien of gratis afhalen bij één van onze erkende dealers.
Contact