Tuin bestraten

Een complete gids

Het bestraten van je tuin kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste voorbereiding en hulpmiddelen kun je zelf een prachtig resultaat bereiken. Hier vind je tips, een video en verwerkingsboekjes met advies voor het bestraten van je tuin met tegels uit de collectie BasicSteen, GeoSteen® of GeoCeramica®. Deze sierbestrating kan op een geëgaliseerd zandbed worden gelegd.

Zelf doen of uitbesteden aan de vakman

Zelf de tuin bestraten is niet voor iedereen weggelegd. Het is fysiek zwaar werk, en zonder het juiste materieel kan het lastig zijn. Overweeg om een hovenier of stratenmaker in te schakelen als je twijfelt. Volg onderstaande stappen om te bepalen of je het zelf kunt doen.

Stabiele fundering

Een stabiele fundering is cruciaal voor sierbestrating. Dit betekent minimaal een goed verdicht zandbed met een hoog drainerend vermogen. Een goede waterafvoer voorkomt verzakkingen en kalkuitbloei, wat normaal is bij betontegels en na verloop van tijd verdwijnt. Hoe beter de fundering, hoe langer je straatwerk mooi strak blijft liggen.

Tuin bestraten in 10 stappen

tuin bestraten
  1. Plaats opsluitbandjes om het terras straks goed op de plaats te houden en ‘kruipen’ te voorkomen.
  2. Zorg voor een stabiel en drainerend zandbed van minimaal 20-30 cm dik.
  3. Werk het zandbed af met een splitlaag van 3-5 cm voor een goede doorwatering (vermindert kans op kalkuitbloei).
  4. Houd rekening met een z.g.n. afschot van 1 cm per strekkende meter.
  5. Controleer de geleverde sierbestrating op artikelcode, kleur, formaat en eventuele breuk.
  6. De tegels altijd goed mixen uit verschillende pakketten en lagen “kops” van boven naar beneden (in kolommen) verwerken.
  7. Straat de tegels niet strak tegen elkaar, maar creëer een voeg van minimaal 3 mm. De sierbestrating van MBI is voorzien van afstandhouders, waardoor voegen automatisch ontstaan.
  8. Klop de tegels met een rubberen hamer voorzichtig in het zandbed. Grote tegels mogen niet afgetrild worden!
  9. Zaag nooit op de bestrating om cementvlekken te voorkomen.
  10. Als het de tegels er netjes inliggen afvoegen met MBI Onkruidremmend Voegzand of met AquaColor Joint voegmiddel.
Onder de video tref je een uitgebreide instructie aan van de verschillende onderdelen.

Belangrijke Basis voor tuinbestrating

Fundering

Een goed verdicht zandbed van minimaal 20 cm dik is essentieel. Gebruik het juiste zand en zorg voor een stevige fundering met een extra laag van 10 cm grof split of gebroken puin onder het zandbed voor zwaarder belaste bestrating. Tril de lagen goed aan met een trilplaat.

Straatlaag

De bovenste laag waarin je de tegels legt bestaat uit 3 tot 5 cm fijn split- of metselzand. Voeg eventueel trascement toe voor extra stevigheid. Werk de straatlaag horizontaal af, maar tril deze niet te strak aan.

tuin bestraten
Foto: zandbed met daarop de straatlaag van metselzand doorgemengd met cement.
tuin bestraten

Afschot

Om wateroverlast te voorkomen, leg je het straatwerk altijd onder afschot. Zorg dat het water kan aflopen naar tuin, border of afwateringsgoten. De stelregel hiervoor is ca. 1 cm per strekkende meter.

Opsluiting

Na het aanbrengen van het zandbed, maak je de kantopsluiting met betonbandjes. Houd rekening met het afschot en leg de betonbandjes 1 cm lager dan het gewenste straatwerk.

Afwatering

Bij hevige regenbuien kan afschot alleen niet voldoende zijn. Gebruik afwateringsgoten om het water te begeleiden naar een afvoerplek. We raden de afwateringsproducten van ACO aan, beschikbaar bij erkende MBI Dealers.

Het leggen van de tegels

Mixen van de tuintegels

Mix de tuintegels uit verschillende pakketten en lagen om een mooie kleurnuance te krijgen. Pak de tegels vanaf verschillende pakketten om te voorkomen dat tegels van dezelfde productieslag naast elkaar komen te liggen.

Voorkom krassen

Schuif de tegels niet over elkaar en houd ze vrij van zand en scherp materiaal. Vermijd het kruipen over de net gelegde tuintegels.

Zagen en naspoelen

Zaag de tegels altijd nat en spoel meteen na om cementvlekken te voorkomen. Zaag nooit op de reeds gelegde bestrating. Spoel na elke werkdag het terras schoon.

tuin bestraten

Voegen

Voeg de bestrating altijd om het straatwerk strak te houden en beschadigingen te voorkomen. Gebruik het juiste voegmateriaal en volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Veeg de voegen nooit in met straatzand, dat is extra gevoelig voor onkruidgroei.

Met deze tips en stappen ben je goed voorbereid om je tuin zelf te bestraten en een duurzaam en mooi resultaat te bereiken.

MBI Verwerkingsadvies

Dit handige naslagwerk legt stapsgewijs uit hoe je onze sierbestrating het beste verwerkt. Van opbouw van de ondergrond tot afwerking! Ook handige onderhoudstips vind je hierin terug.

tegels zagen

Perfect zagen met MBI Tilemaster

De MBI Tilemaster series zaagbladen zijn perfect geschikt om sierbestrating pas te maken in de tuin. Tilemaster Concrete is speciaal voor het zagen van betonnen sierbestrating en Tilemaster Ceramics voor het zagen van GeoCeramica®. Beide zijn verkrijgbaar in 2 afmetingen, toepasbaar voor zowel in steenzagen als zaagtafels dankzij hun uitneembare as-ring.

Vooral bij het zagen van GeoCeramica® is een scherp en geschikt zaagblad van belang om gesplinterde randen te voorkomen.

Download hier het productblad

Neem contact op

MBI biedt een zeer uitgebreide keuze voor de inrichting van binnen- en buitenruimtes. Laat je gegevens achter en we nemen z.s.m. contact met je op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.
adviseur chantal spijker

Schrijf je in voor de nieuwsbrief