Achtergrond informatie over klinkers

Klinkers synoniem voor straatstenen

De naam klinkers wordt vaak gebruikt voor het aanduiden van straatstenen. Straatstenen bestaan echter in verschillende varianten en materiaalsoorten. Gemiddeld genomen is onbekend wat het verschil is. Wij leggen je dat op deze pagina graag nader uit.

De naam klinker

De naam klinker slaat van oudsher op bakstenen. Als je met twee bakstenen tegen elkaar tikt geeft dit een helder geluid. Daar komt de naam klinker vandaan. Bakstenen zijn weer verdeeld in twee productgroepen, de straatstenen en de gevelstenen. Het verschil tussen deze twee is de hardheid. Een klinker ofwel baksteen voor verharding in de wegenbouw is veel harder dan die voor gevelbouw.

Synoniemen: klinker, baksteen, betonklinker, BKK, keramische straatsteen

Baksteen klinker

De ‘baksteen’ klinker is gemaakt van klei en wordt op zeer hoge temperatuur gebakken in een steenfabriek. Hierbij versmelten de kleideeltjes met elkaar. Het eindresultaat heet keramiek. Is klei eenmaal gebakken tot keramiek, dan is het vrijwel onverwoestbaar. Een voordeel van de gebakken klinker is dat deze zelfs bij een verweerd beeld nog mooier gevonden wordt.

Betonklinkers

MBI is betonproducent. Wij produceren betonklinkers, dit is voor wat betreft proces niet te vergelijken met keramische klinkers. Beton wordt in de basis gemaakt van zand, grind en cement. Het materiaal wordt gemengd met water en hardt uit in speciale klimaatkamers. Pas na een aantal dagen hebben deze betonstraatstenen de ideale hardheid bereikt. Qua structuur en uiterlijk verschillen betonklinkers en keramische klinkers (baksteen) enorm met elkaar. Waar de betonstraatstenen a productie op zijn mooist is, wordt de baksteen door gebruik mooier. Nadeel van laatstgenoemde is dat deze dan ook snel gladder wordt. Een betonsteen behoudt beter zijn stroefheid. Met nieuwe grondstoffen zijn wij inmiddels goed in staat een look-a-like klinker te maken, de serie GeoRetron voor de infrasector en de serie GeoCotto voor de tuinsector. Hieronder meer over deze series.

BKK, betonklinkerkei

Met BKK wordt een betonklinker in keiformaat bedoeld. Dit zijn relatief grote straatstenen en zijn uitermate geschikt voor intensief gebruikte bestrating, zoals rijbanen en parkeervakken.

Een authentiek karakter én duurzaam

GeoRetron: voor de openbare ruimte

Voor een landelijke en nostalgische inrichting van de openbare ruimte. GeoRetron is met haar klassieke schoonheid een perfecte invulling voor het typische Nederlandse straatbeeld. De GeoRetron collectie heeft een kleurechte, gesloten oppervlakte textuur. De hoogwaardige toplaag is voorzien van een Protection Plus beschermingsfactor voor een lange levensduur. Door een uitgekiemd productieproces heeft deze serie ook een lage MKI-waarde (milieukosten-indicator). De kleurcollectie van de serie is zeer uitgebreid en perfect op elkaar afgestemd. Je kunt kiezen voor een rustig straatbeeld met een unikleur of juist voor een unieke kleurenmix. Wij maken het altijd passend bij de signatuur van de woonwijk of het centrum.

GeoCotto: voor de private ruimte

Na het succes van GeoRetron in de openbare ruimte, is er voor de private ruimte de GeoCotto serie ontwikkeld. GeoCotto is een echte GeoSteen® voorzien van Protection Plus Factor 25 toplaag bescherming. De serie is beschikbaar in een authentieke kleurenrange, is enorm veelzijdig en een duurzaam alternatief voor gebakken klinkers. GeoCotto is namelijk maatvast, slijtvast en, dankzij de hoogwaardige toplaag bescherming, goed bestand tegen vuil. De perfecte steen voor een (slinger)paadje, als accentklinker of als sfeervolle oprit.

De voordelen en nadelen per type klinker

Voor-/nadelen betonklinkers

  • Verkrijgbaar in zeer veel formaten
  • Diversiteit in kleuren en texturen
  • Hoge stroefheid (blijvend)
  • Voordeliger in aanschaf
  • Sierwaarde neemt af in de loop der tijd
  • Economisch lange afschrijvingstermijn

Voor-/nadelen keramiek klinkers

  • Diversiteit in kleuren
  • Klassiek uiterlijk, veelal luxe uitstraling
  • Duurder in aanschaf
  • Sierwaarde blijvend
  • Economisch zeer lange afschrijvingstermijn

Schrijf je in voor de nieuwsbrief