MBI voor tuin

Dikte keramische tuintegels

3 cm keramiek voor buiten; welke dikte is noodzakelijk?

Keuze in dikte van keramiek

De dikte van een keramische buitentegel is een belangrijk aspect voor de aanleg en de duurzaamheid (levensduur) van uw terras. U heeft de keuze uit keramische tegels van 2 cm dik, 3 cm dik of de beste keuze: de combinatietegel van 1 cm dik keramiek onlosmakelijk verbonden met de stabiele onderlaag Stabikorn® van 3cm. De verschillende voor- en nadelen hebben wij voor u op een rij gezet.

Het belang van de dikte

 • Benodigde ondergrond
 • Kans op breuk bij belasting
 • Stabiliteit van het terras
 • Verwerkingsgemak

De ondergrond voor keramiek in de tuin

Keramiek buiten aanleggen

Wanneer u voor keramische bestrating kiest dan heeft u qua aanleg in de tuin de volgende opties:

Volledig gestabiliseerde en harde fundering

Geschikt voor het verwerken van 2 cm dik keramiek. Het keramiek wordt met de ondergrond verbonden tot één geheel. Doordat het keramiek met de ondergrond wordt verbonden is deze stabiel en wordt de tegel egaal belast waardoor breuk nagenoeg onmogelijk is. De aanlegkosten van 2 cm keramiek zijn relatief hoog en dient door ervaren verwerkers te gebeuren. Er is geen beperking voor het te kiezen formaat. Indien de fundering goed is gelegd is de kans op breuk minimaal, ook voor grote formaten als 90x90cm en 60x120cm. Er zijn zelfs al tegels verkrijgbaar van 120x120cm! MBI heeft een uitgebreid programma 2 cm dik keramiek.

Gestabiliseerde ondergrond van zand/cement

Geschikt voor het verwerken van losgelegde keramische tegels met een minimale dikte van 3 cm. Gezien de geringe dikte en het geringe gewicht brengt dit een risico met zich mee voor breuk, zeker bij grote formaten. De ondergrond moet stabiel zijn en geen kans op verzakking geven. Afvoegen van 3 cm dik keramiek met een harde, onkruidvrije polymeervoeg raden wij af, mits gelegd op een volledig gestabiliseerde en harde fundering. Losgelegde tegels met een gering gewicht zullen altijd iets in beweging blijven en de voeg ‘loswrikken’. Op verzoek kan MBI 3cm dik keramiek leveren aangezien wij samenwerken met A-leveranciers uit Italië. Wij voeren dit echter niet standaard in ons (voorraad)assortiment omdat wij zeker weten dat GeoCeramica® een kwalitatievere en duurzamere keuze is. Een nadeel van 3cm keramiek is ook de verwerking als het gaat om zagen en leggen. Het is moeilijk op maat te zagen omdat het materiaal zo keihard is. De kans op lelijke zaagranden is hierdoor groot.

Gestabiliseerde ondergrond van zand/cement of zandbed

Geschikt voor het verwerken van losgelegde tegels GeoCeramica® met een minimale dikte van 4 cm. De toplaag van 1 cm keramiek is onlosmakelijk verbonden op de drainerende en dragende laag van Stabikorn® beton. Deze dragende laag vangt spanningsverschillen op waardoor de keramische tegel nooit kan breken, ook niet bij ongewenst verzakken van het terras. Het gewicht is perfect voor voldoende stabiliteit. Te verwerken op alle typen ondergronden en met alle soorten voegmiddelen.

GeoCeramica® is verkrijgbaar met een Stabikorn® onderlaag van 3, 5 en zelf 7 cm dik. Daarmee verkrijgt u keramische tegels 4 cm, 6 cm en 8 cm dik. Dus voor terras en oprit, er is altijd een geschikte variant verkrijgbaar.

Foto: een stabiele tegel voor terras en oprit. Met een dikte van 6cm een onverwoestbare keuze!

De voordelen en nadelen per tegeldikte

Voor-/nadelen 2 cm keramiek

 • Speciale voor keramiek geschikte fundering noodzakelijk en niet geschikt voor zettingsgevoelige gebieden.
 • Stelt hogere eisen aan drainage en voegtypen.
 • Indien goed verwerkt een zeer strak terras voor jaren.
 • Keuze uit veel formaten en designs.
 • Ervaring vereist voor deskundige verwerking.
 • Let op: Veel verschillende kwaliteiten verkrijgbaar in de markt.
 • Gemiddelde CO2-footprint: lange productietijd van het keramiek (uithardingsproces in industriële ovens), gemiddeld verbruik niet-herwinbare grondstoffen, gemiddeld aantal vierkante meter per transportbeweging (let hierbij ook op land van productie).

 

Voor-/nadelen 3 cm keramiek

 • In ideale situatie direct te leggen op een zandbed. In de meeste gevallen is een gestabiliseerd zand/cement fundering echter wel aan te raden.
 • Beperkt keuze in formaten en designs.
 • Zeer moeilijk op maat te zagen voor de verwerking. Kans op beschadigde randen is groot.
 • Beperkte hechting van het voegmiddel aan het keramiek. Altijd een specifiek voegmiddel noodzakelijk.
 • Hoge CO2-footprint: zeer lange productietijd van het keramiek (uithardingsproces in industriële ovens), verbruik grote hoeveelheden niet-herwinbare grondstoffen, weinig vierkante meters per transportbeweging (let hierbij ook op land van productie).

Voor-/nadelen 1 cm keramiek GeoCeramica® met 3cm Stabikorn®

 • Geschikt voor iedere grondsoort en vereist geen speciale fundering.
 • Geschikt voor ieder type voegmiddel.
 • Keuze uit veel formaten en zeer veel designs.
 • Van binnen naar buiten leggen. Naast de 4 cm of 6 cm dikke terrastegel is deze ook als 1 cm tegel verkrijgbaar voor indoor verwerking.
 • Specifiek ontworpen voor Nederlands klimaat; afwisseling van vocht en droogte als ook snel op elkaar volgende temperatuurschommelingen.
 • Hoogwaardig Italiaans keramiek (A-kwaliteit).
 • Geen productrisico: Nederlands product en garantie van MBI De Steenmeesters
 • Lage CO2-footprint: korte productietijd van het keramiek (uithardingsproces in industriële ovens), minimaal gebruik niet-herwinbare grondstoffen, maximaal aantal vierkante meters per transportbeweging Italië-Nederland, duurzaam onderbeton met gerecyclede en secundaire materialen

Dikte keramische tuintegels

Meer kwaliteitsaspecten van keramische bestrating

Andere kwaliteitsaspecten van keramiek waar u op kunt letten

 • Gerectificeerd: De term ‘gerectificeerd’ heeft betrekking op de maatvastheid van de tegel. Een gerectificeerde tegel is altijd kaarsrecht van formaat. Niet-gerectificeerde tegels kunnen afwijken van formaat en daardoor krijgt u een minder strak gelegd terras.
 • Gres Porcellenato: ‘Gres Porcellenato’, zijn tegels die door en door hard zijn en een onderlaag van dezelfde kleursamenstelling als het design, dus geen dun toplaagje maar ‘full body keramiek’. In het extreme geval dat er een splinter van een tegel springt, of de rand wordt ‘gechipt’, dan biedt de Gres Porcellenato tegel nog altijd hetzelfde kleurbeeld.

Deze pagina gaat specifiek over de keuze van 2 cm dik keramiek, 3 cm dik keramiek of 1 cm dik keramiek. Wilt u meer weten over algemene voordelen? Lees meer over keramische tuintegels.

Neem Contact met ons op.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, verwijzen wij naar ons landelijk dealernetwerk voor vragen over het keramische bestrating, onderhoud en verwerking. Wanneer uw MBI dealer uw vraag niet kan beantwoorden, kunt u ten alle tijden bij ons terecht. Vul het formulier in en wij proberen u zo spoedig mogelijk te antwoorden. (Let op: wij verkopen niet rechtstreeks aan particulieren.)

  Verzenden

  Collectie sierbestrating en toebehoren

  Neem een kijkje in onze tuinbrochure 2020. U vindt hier de gehele collectie GeoCeramica®. Meer dan 50 designs, keuze uit 6 formaten.