MBI voor infra

Brainport Human Campus

Van traditioneel industrieterrein naar multifunctioneel Brainport Human Campus

 • Producten

  Maatwerk GeoColor stenen | HerbaLineaPrefab elementenGeoCeramica Ardes Grigio, Mosaik Beige, Evoque Beige

 • Opdrachtgever

  Driessen Groep

 • Landschapsarchitect

  The Dutch Wave

 • Aannemers

  Visser Hoogeloon BV

  Buijtels Buitengewone Tuinen

 • Plaats

  Helmond

 • Realisatie

  2022

Van traditioneel industrieterrein naar multifunctioneel Brainport Human Campus

De nieuwe Brainport Human Campus in Helmond is een plek met hoge groenambitie waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Een centraal plein met veel natuur is de verbindende factor tussen een familie van bedrijven met verschillende architecturen. Voor dit vooruitstrevende project heeft bureau The Dutch Wave ‘werkgeluk’ vertaald naar een multifunctioneel plein door middel van nauwe samenwerking met opdrachtgever Driessen Groep en leverancier MBI De Steenmeesters.

Werkgeluk centraal

Toen Martin Buijtels van The Dutch Wave in gesprek ging met Driessen Groep wist hij al snel wat het project moest worden. “Werkgeluk was eigenlijke de enige opdracht die ik mee heb gekregen van Driessen Groep. Hier is het parkeerterrein, dit zijn de gebouwen, maak een verbinding. Het enige wat ons allemaal verbindt is de natuur. Dat paste precies in ons straatje. Wij pakken veel projecten aan met een hoge groenambitie. Driessen Groep was daarin een droomklant voor ons, waarmee we hebben kunnen laten zien wat groen en een goede omgeving met mensen doet. Onze slogan is dan ook ‘Because mother nature is damn sexy!’ Het gave is dat campus terreinen ook een educatieve rol hebben voor de mensen die er werken. Die nemen de waarden van groen en de juiste bestrating mee naar huis om toe te passen in hun eigen tuin”, aldus Martin.

Multifunctioneel plein

Bij Driessen Groep staan mensgerichte innovatie en werkgeluk hoog in het vaandel. Zo vertelt Marije de Greef, directeur van de Brainport Human Campus: “Samen gave dingen doen die er toe doen, zo kijken wij naar werkgeluk. En met name dat je samen met je collega’s en met klanten op een fijne manier samen kunt komen. Dat vertaalt zich op de campus in ontmoetingsplaatsen met daaromheen de werkpanden.” Het terrein moest daarnaast voor veel verschillende gelegenheden geschikt zijn. Daarbij heeft MBI o.a. maatwerk betonelementen en bestrating geleverd: “We hebben ook op het plein permanente ontmoetingsplekken gemaakt met de betonelementen waar mensen kunnen zitten aan het water of bij de bomen. Wij geloven ook sterk in evenementen organiseren om mensen te inspireren, daarvoor kunnen we heel het terrein omtoveren. Zo hebben we ook podia gerealiseerd en foodtrucks kunnen direct het terrein oprijden. Daar is in de bestrating ook rekening mee gehouden”, aldus Marije.

Grote groenambitie

Naast de multifunctionaliteit en beleving, was er voor de campus een hoge groenambitie vanuit zowel opdrachtgever als architect. De hoge groenambitie is ook duidelijk terug te zien in de materiaalkeuzes: “Met MBI hebben we ervoor gekozen om de natuur toe te voegen aan de bestrating. Een eenvoudige manier om dat te doen is om aardtinten toe te voegen. Maar we zijn nog een stap verder gegaan. De toplagen van de stenen op het looppad zijn bijvoorbeeld gemaakt van strand zandgrond tot aan bosgrond. We hebben daarvoor naar de genius loci oftewel ‘de geest van de plek’ gekeken, in dit geval Helmond. Wat vertelt dat? Daar hebben we die toplagen door laten inspireren. MBI is daar heel erg meedenkend in geweest”, aldus Martin. Ook wordt op het campusterrein de ruimte geboden aan water met het idee dat (hemel)water kan infiltreren op de plek waar het valt. Daarvoor is waterpasserende bestrating van MBI toegepast. Martin: “Het hoofdpad is waterdoorlatend. We hebben daarnaast gebruik gemaakt van halfverharding Olivijn. Dat is een CO2 opruimend gesteente. Op het hele terrein is daarmee waterafvoer overbodig geworden, want het hele terrein watert af op zichzelf. Het terrein is tegelijk bestand tegen zwaar verkeer dankzij de waterpasserende bestrating. En dat is uniek.”

Op zoek naar échte partners

“Wij zijn op zoek gegaan naar leveranciers die écht partner zijn.” – Marije de Greef

Om werkgeluk middels een duurzame campus te realiseren is er vanaf het begin nauw samengewerkt met alle partijen: “Luister naar de omgeving, de mensen die er wonen of werken. Binnen de Driessen Groep is een enquête met wensvraag uitgedaan. Dat was de blauwdruk voor dit project. De mensen die er werken zijn er erg bij betrokken geweest vanaf het begin. Het ontwerp is dan ook heel erg omarmt. MBI is ook erg betrokken geweest in alle projectfases en heeft proactief meegedacht. Ze stonden heel erg open voor onze ideeën, zoals het toevoegen van zand- en bosgrond aan de bestrating. Het fijne aan MBI is dat de lijnen heel erg kort zijn en dat je de specialist altijd erbij hebt. Goede leveranciers en onderaannemers zijn van groot belang om dit soort projecten succesvol te realiseren. De campus is een échte samenwerking geweest”, aldus Martin.

Toekomstgericht Human Campus

Brainport Human campus is ingericht met een oog op de toekomst en er zijn reeds plannen voor uitbreiding, vertelt Marije: “We hadden voorheen heel weinig groen en geen fijne buitenruimte, daar wilden we verandering in brengen. We wilden ook graag iets vanuit MVO doen. Dus hoe kunnen we bijdragen aan het milieu door bijvoorbeeld warmtestress te verminderen, maar ook meer groen en biodiversiteit stimuleren? Daarnaast groeien de Driessen Groep bedrijven hard. We hebben reeds vier gebouwen ontwikkeld en er ligt een plan voor nog twee gebouwen. Hoe ga je die weer verbinden met de rest van de campus op een verantwoorde manier? Dat biedt weer nieuwe uitdagingen. Het totaalplaatje, MVO en gebruikersgemak houden we daarbij scherp in beeld!”, aldus Marije.

Heb je een project?
Vraag een adviesgesprek aan!

Ben je ontwerper? Plan eenvoudig een vrijblijvend adviesgesprek in met één van onze specialisten.

Contact