MBI voor tuin

De groene tuin met een fijn terras

Week van de groene tuin

Het mooie weer komt er weer aan en uiteraard willen wij daar allemaal van genieten in onze tuin. Wat een fijne tuin is, is voor ieder mens verschillend. Voor de één is dat een groene tuin met veel planten, voor de ander een tuin om in te relaxen om zo min mogelijk in te werken. Maar echt, je hoeft jezelf de genoegens van een heerlijk terras echt niet te ontzeggen.

Jouw tuin. Jouw keuze.

Dat we allemaal een bijdrage moeten leveren aan een leefbaar klimaat, dat is een feit. Wij geven je tips en inspiratie hoe je een groene en klimaatbestendige tuin inricht met een terras. Een tuin is geen tuin zonder boom of plant, maar zeker ook niet zonder terras!

MBI doet mee met de week van de groene tuin

Wij doen mee met het initiatief “De Week van de Groene Tuin” omdat wij tuinbezitters willen stimuleren duurzame keuzes te maken en daarbij het eigen plezier in de tuin niet te vergeten. Voor iedereen die zich niet aangesproken voelt door de actie, bekijk deze pagina en zie hoe het ook kan! Wij hebben een selectie gemaakt van de trotse tuinbezitters die wij afgelopen jaren tegengekomen zijn. Een duurzame tuin kan op zoveel manieren gemaakt worden.

Deel jouw tuin met MBI

Ook een prachtige tuin met een fijn terras en plek voor planten en dieren? Deel jouw foto op Facebook en Instagram met #mooimetmbi zodat wij samen weer meer mensen kunnen inspireren.

Groene tuin in Engelse stijl

Deze groene tuin bestaat toch voor 70% uit sierbestrating. Dat zou je zo op het eerste oog niet zeggen hè? Door de combinatie met borders, klimplanten en kleine boompjes waan je jezelf in een groen paradijs. Qua comfort is het van alle gemakken voorzien. Een schoon looppad naar de poortdeur en een heerlijke, overdekte eetplek, Oké, eerlijk is eerlijk, om het een groen droomparadijs te houden zal je wel met veel liefde de planten moeten verzorgen.

TIP: weet je dat kleinformaat steentjes, zoals klinkers, heel veel voegen hebben en dus relatief veel water kunnen laten infiltreren naar de bodem? En, zoals je kunt zien, kan deze tuin het overtollige water ook goed kwijt in de plantvakken en het grasveldje.

Haal het maximale uit jouw tuin

Een kleine achtertuin.

Als je niet veel ruimte hebt, dan wil je deze natuurlijk optimaal benutten. In deze tuin zijn er speelse plantvakken gemaakt. En het is heel slim om niet te kiezen om een bloembak te metselen. Want daarmee verklein je voor het gevoel de tuin. Een passende boom kan net zorgen voor dat fijne plekje met schaduw op een warme dag.

Een piepkleine achtertuin!

In deze piepkleine achtertuin is wel heel creatief omgesprongen met de ruimte. De groene accenten maken het bijzonder. En let op de verhoging aan de rechterkant, hier kan het overtollige regenwater naar toe vloeien. Wil je toch met wat meer mensen buiten zitten? Dan kan de vlonder daar ook nog voor gebruikt worden.

 

DE GROENE MOESTUIN

‘Eten uit eigen tuin’

Hoe leuk is dit idee! Een moestuin in de eigen achtertuin. De verhoogde bakken zorgen voor speelsheid in de tuin. Want deze is natuurlijk grotendeels voorzien van bestrating. Maar dat valt weg door de mooie groene borders en de moestuin op hoogte. Het ziet er niet alleen gezellig uit, het is ook nog eens leuk om zelf kruiden te kweken. Met als groot voordeel dat je met tuinieren niet zo diep door de knieën hoeft te gaan. Of er ook minder slakken in zitten? Die vraag kunnen wij helaas niet beantwoorden…

Ook hier is weer gekozen voor kleinformaat klinkers zodat het regenwater relatief makkelijk de grond in kan dringen.

GROEN IS GROEN. OF TOCH NIET?

Een gazon is minder groen dan je zou denken!

Een strak gazon is vaak een droom voor tuinbezitters. Maar om dat te krijgen vergt veel onderhoud. Ten eerste worden geen andere planten dan het gazongras getolereerd. Andere planten worden intensief bestreden. Hierdoor ontstaat een monocultuur. Deze monocultuur heeft negatieve effecten op de biodiversiteit, zowel bovengronds als ondergronds. Verder wordt heel veel water aan gazons besteedt. Niet voor niets wordt bij aanhoudende droogte het sproeien van gazons afgeraden of zelfs verboden. Dus een gazon is een stuk minder groen dan je zou denken!

 

Wat is dan beter?

Eigenlijk zou je de natuur zelf moeten laten bepalen wat ter plaatse goed is als bodembedekking. Dat kan natuurlijk gras zijn, maar ook andere planten die betreding verdragen. Geef meer ruimte aan bomen en struiken. Dat werkt veel beter tegen de klimaatverandering en voor het in standhouden van een gezonde leefomgeving. Minder gras en meer hoger opgroeiende planten, zoals kruiden, struiken en bomen zorgen voor meer biodiversiteit.

‘Onderstaande tuin is een prima voorbeeld van een tuin die prettig leefbaar is en biodiversiteit bevordert.’

DE TUIN OM TE GENIETEN

Pure luxe

Zeg nu zelf, dit is toch pure luxe! Ook dat is de functie van een tuin. Heerlijk genieten van die welverdiende vrije tijd. Even het haastige leven ontvluchten.  En ja, hier is misschien weinig ruimte voor groen. Maar van de andere kant bekeken is het een ’toevluchtsoord’ en maakt dat je niet in je auto rijdt om elders te vertoeven. Of scheelt het een avond Netflixen. En als je enig idee hebt wat de enorme milieu-impact is van die datacenters voor één serie kijken… Dan zeggen wij, geniet lekker van die tuin hoor!

CREATIEVE OPLOSSINGEN

Tegel erin, plant erin

MBI heeft legio oplossingen voor open bestrating. Meestal worden deze in de openbare ruimte toegepast. Maar er is natuurlijk niets op tegen om deze ook in de tuin toe te passen. Hoewel… het onderhoud dat hierbij komt kijken vinden de meeste tuineigenaren toch niet echt prettig. Die keuze laten we graag aan jou.

Verticaal tuinieren

En voor wie het niet horizontaal kwijt kan en het fijne terras niet wil inleveren, die kan altijd nog verticaal gaan tuinieren.

KLEINE PATIO

Optimaal ruimtegebruik

Een binnentuin is vaak niet eenvoudig inrichten. In dit voorbeeld is dit wel superleuk gedaan. Met een leuk terras in het midden en groenborders eromheen. Het regenwater kan goed weglopen in het groen of in de waterbufferende grindbakken.

TIP: De tegels zijn uit de collectie The Right Wae. Die bestaan voor 76% uit circulaire grondstoffen. Dus dat is ook nog eens hartstikke duurzaam!

Neem Contact met ons op

Bent je Tuin- en Landschapsarchitect en wil je uitgebreid geïnformeerd worden over alle mogelijkheden? Neem dan contact met ons op! Ben je particulier? Dan verwijzen wij jeu graag naar ons landelijk dealernetwerk voor meer informatie of bekijk nog meer tuininspiratie.

    Verzenden