Tuintegels en duurzaamheid

Tuintegels: duurzaamheid belangrijk voor de particulier

Uit onderzoek van Tuinbranche Nederland (2014) blijkt dat tijdens de inspiratiefase van grote tuinartikelen (zoals tuintegels), duurzaamheid nog belangrijker wordt geacht dan garantie van het product. ‘Voor bijna twee vijfde van de ondervraagden heeft duurzaamheid een grote rol gespeeld bij de aankoop.’ Duurzaamheid is het belangrijkst voor de groep 50 jaar en ouder. Omdat dit thema best wel ‘trending’ is, willen wij dit eens verder uitdiepen.

Opvallend genoeg, blijkt uit hetzelfde onderzoek, vindt de particulier het nóg belangrijker (tijdens diezelfde inspirerende fase): hoe het gemaakt wordt en waar het vandaan komt. In dit item willen we graag inzichtelijk maken welke ‘groene stappen’ wij anno 2015 hebben gemaakt en op welke manier we dat doen. We doen onze uiterste best om onze verantwoordelijkheid als betonfabrikant  van tuintegels op een goede, duurzame manier invulling te geven. Om niet alleen te vervallen in vaagheden en moeilijke normeringen, gewoon een concreet overzicht waar we mee bezig zijn.


Duurzame tuintegels van beton

Sierbestrating van beton maak je simpel gezegd van zand, grind en cement . Voor de productie gebruiken wij veel stroom om de betonmolens en persen te laten draaien. Daar valt dus op alle punten winst te behalen.


Zeezand, een onuitputtelijke bron

Het zand voor de tuintegels wordt rechtstreeks vanaf de Noordzee aangevoerd. Dit gebeurt zonder tussenstop aan de wal. Door met het tij mee te varen en het zand van de Noordzee (of het IJsselmeer en andere vaarwegen) direct te ontzilten, wordt enorm bespaard op brandstof, stroom en installaties aan de wal.


Alternatieven voor grind

Als duurzaam alternatief gebruiken wij steeds vaker bodemas uit de afvalovens. Nederlands afvalovens produceren jaarlijks zo’n 1,5 miljoen ton bodemas. Hiermee besparen we op natuurlijke grondstoffen. Dit is één van de voorbeelden. Ook ons eigen puinafval wordt opnieuw gebruikt


Optimaliseren cementverbruik

Door het gebruik van CemSaver hebben wij het gebruik van cement kunnen optimaliseren. Hierdoor kan MBI 30% minder cement gebruiken in de productie van bepaalde type betonstenen. Cement is de minst duurzame grondstof in tuintegels.


Transport over water

Onze productielocaties zijn gevestigd aan het water. Transport van de grondstoffen vindt per schip plaats. Door de verbreding en verdieping van de Zuid-Willemsvaart kan productielocatie Veghel grotere schepen met meer grondstoffen lossen. Dat scheelt 1.500 vrachtwagens per jaar en daarmee veel uitstoot van CO2 en fijnstof.

Onze GeoSteen® collectie heeft een bijzondere toplaag met kleurechte natuurlijke materialen. Helaas komen wij er niet aan deze uit het buitenland te importeren want alleen hiermee kunnen wij de deze prachtige gekleurde tuintegels produceren. Dit gaat ook uitsluitend per schip.


Windenergie wekken wij zelf op

Al onze stroom is al groen maar binnenkort maken we zelfs gebruik van windenergie van onze eigen windturbines. Momenteel prijken twee exemplaren, van 148 meter hoog, op het terrein van Kampen. Deze leveren genoeg groene stroom voor al onze vestigingen.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.