Dikte keramische buitentegels

3cm keramiek voor buiten; welke dikte is noodzakelijk?

De dikte van een keramische buitentegel is een belangrijk aspect voor de aanleg. Er is keuze uit keramische tegels van 2cm, 3cm of de beste keuze, de combinatietegel van 1cm dik keramiek onlosmakelijk verbonden met de stabiele onderlaag Stabikorn®. De verschillende voor- en nadelen hebben wij voor u op een rij gezet. 

Keramiek buiten aanleggen

Wanneer u voor keramiek kiest dan heeft u qua aanleg de volgende opties:

 • Een volledig gestabiliseerde en harde fundering geschikt voor het verwerken van 2cm dik keramiek. Het keramiek wordt met de ondergrond verbonden tot één geheel. Doordat het keramiek met de ondergrond wordt verbonden is deze stabiel en wordt de tegel egaal belast waardoor breuk nagenoeg onmogelijk is. De aanlegkosten van 2cm keramiek zijn relatief hoog en dient door ervaren verwerkers te gebeuren. Er is geen beperking voor het te kiezen formaat. Indien de fundering goed is gelegd is de kans op breuk minimaal, ook voor grote formaten als 90x90cm en 60x120cm. Er zijn zelfs al tegels verkrijgbaar van 120x120cm! MBI heeft een uitgebreid programma 2cm dik keramiek.
 • Een gestabiliseerde ondergrond van zand/cement geschikt voor het verwerken van losgelegde keramische tegels met een minimale dikte van 3cm. Gezien de geringe dikte en het geringe gewicht brengt dit een risico met zich mee voor breuk, zeker bij grote formaten. De ondergrond moet stabiel zijn en geen kans op verzakking geven. Afvoegen van 3cm dik keramiek met een harde, onkruidvrije polymeervoeg raden wij af, mits gelegd op een volledig gestabiliseerde en harde fundering. Losgelegde tegels met een gering gewicht zullen altijd iets in beweging blijven en de voeg ‘loswrikken’. Op verzoek kan MBI 3cm dik keramiek leveren aangezien wij samenwerken met A-leveranciers uit Italië. Wij voeren dit echter niet standaard in ons (voorraad)assortiment omdat wij zeker weten dat GeoCeramica® een kwalitatievere en veel duurzamere keuze is.
 • Een gestabiliseerde ondergrond van zand/cement of zandbed geschikt voor het verwerken van losgelegde tegels GeoCeramica® met een minimale dikte van 4cm. De toplaag van 1cm keramiek is onlosmakelijk verbonden op de drainerende en dragende laag van Stabikorn® beton.  Deze dragende laag vangt spanningsverschillen op waardoor de keramische tegel nooit kan breken, ook niet bij ongewenst verzakken van het terras. Het gewicht is perfect voor voldoende stabiliteit. Te verwerken op alle typen ondergronden en met alle soorten voegmiddelen.

Voor-/nadelen 2cm keramiek

 • Speciale voor keramiek geschikte fundering noodzakelijk en niet geschikt voor zettingsgevoelige gebieden. 
 • Stelt hogere eisen aan drainage en voegtypen.
 • Indien goed verwerkt een zeer strak terras voor jaren!
 • Keuze uit veel formaten en designs.
 • Let op: veel verschillende kwaliteiten verkrijgbaar in de markt.
 • Gemiddelde CO2-footprint; lange productietijd van het keramiek (uithardingsproces in industriële ovens), gemiddeld verbruik niet-herwinbare grondstoffen, gemiddeld aantal vierkante meters per transportbeweging (let hierbij ook op land van productie).

Voor-/nadelen 3cm keramiek

 • In ideale situatie direct te leggen op een zandbed. In de meeste gevallen is een gestabiliseerd zand/cement fundering aan te raden.
 • Beperkte keuze in formaten en designs.
 • Hoge CO2-footprint: zeer lange productietijd van het keramiek (uithardingsproces in industriële ovens), verbruik grote hoeveelheden niet-herwinbare grondstoffen, weinig vierkante meters per transportbeweging (let hierbij ook op land van productie).

Voor-/nadelen 1cm keramiek GeoCeramica® met Stabikorn®

 • Geschikt voor iedere grondsoort en vereist geen speciale fundering.
 • Geschikt voor ieder type voegmiddel.
 • Keuze uit veel formaten en zeer veel designs.
 • Van binnen naar buiten te leggen. Naast de 4cm of 6cm dikke terrastegel is deze ook als 1cm tegel verkrijgbaar voor indoor verwerking.
 • Specifiek ontworpen voor Nederlands klimaat; afwisseling van vocht en droogte als ook snel op elkaar volgende temperatuurschommelingen.
 • Hoogwaardig Italiaans keramiek (A-kwaliteit).
 • Geen productrisico; Nederlands product en garantie van MBI De Steenmeesters.
 • Lage CO2-footprint: korte productietijd van het keramiek (uithardingsproces in industriële ovens), minimaal gebruik niet-herwinbare grondstoffen, maximaal aantal vierkante meters per transportbeweging Italië-Nederland, duurzaam onderbeton met gerecyclede en secundaire materialen.

 


Deze pagina gaat specifiek over de keuze van 2cm dik keramiek, 3cm dik keramiek of 1cm dik keramiek. Wilt u meer weten over algemene voordelen? Lees meer over keramische tegels.


Andere kwaliteitsaspecten van keramiek waar u op kunt letten:

 • Gerectificeerd: De term ‘gerectificeerd’ heeft betrekking op de maatvastheid van de tegel. Een gerectificeerde tegel is altijd kaarsrecht van formaat. Niet-gerectificeerde tegels kunnen afwijken van formaat en daardoor krijgt u een minder strak gelegd terras.
 • Gres Porcellenato: ‘Gres Porcellenato’, zijn tegels die door en door hard zijn en een onderlaag van dezelfde kleursamenstelling als het design, dus geen dun toplaagje maar ‘full body keramiek’. In het extreme geval dat er een splinter van een tegel springt, of de rand wordt ‘gechipt’, dan biedt de Gres Porcellenato tegel nog altijd hetzelfde kleurbeeld. 

Synonimen: solid keramiek, 3cm dik keramiek, ceramica.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.