Vind uw ideale keramische terras-/buitentegel

Vind uw ideale keramische terras-/buitentegel

Als u op zoek bent naar keramische tegels voor buiten, dan vindt u al snel een enorme hoeveelheid verschillende soorten en kleuren. Juist omdat deze categorie sierbestrating zo’n vlucht heeft genomen is het aantal aanbieders ook enorm gegroeid. Maar hoe weet u of de geboden keramische terrastegels geschikt zijn voor uw (voor)tuin, terras, oprit of dakterras? Deze korte uiteenzetting met checklist (met de belangrijkste termen) helpt u tijdens de oriëntatiefase en het maken van uw juiste keuze.

Men doet het veelal voorkomen of elk mooi keramisch design automatisch gepaard gaat met de beste keramische eigenschappen. Maar dat is zeker niet het geval. Wees bedacht op de volgende belangrijke termen.

Gerectificeerd

De term ‘gerectificeerd’ slaat op de afmetingen van de tegel. Als de tegel gecorrigeerd is naar de aangegeven (absolute) afmetingen dan noemt men deze gerectificeerd. Tijdens het bakken, en het daarmee gepaarde krimpproces, is het bijna onmogelijk om een exacte afmeting te produceren. Daarom maken goede producenten de tegels enkele millimeters groter waarna een rectificeermachine de zijkanten van de tegel precies op maat slijpt. De taps toelopende rand wordt dan ook meteen vlak gemaakt. U kunt zich voorstellen dat wanneer alle tegels perfect gelijk zijn, de aanleg veel eenvoudiger is. Dat komt het eindresultaat dus enorm ten goede. (De tegels van Mirage bieden een mooi voorbeeld van gerectificeerde tegels. Deze vindt u in zelfstandige lijnen onder de naam Mirage maar ook binnen het GeoCeramica® assortiment.) Het is dus zaak om te verifiëren of de tegels aan dit criterium voldoen. Samengestelde producten die dunner zijn dan 4 cm vervormen eerder waardoor deze bijvoorbeeld conisch aflopen.

Meer Mirage keramische terrastegels

Gres Porcellenato

Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of de producten op z’n Italiaans: ‘Gres Porcellenato’, zijn. Dat is een term die slaat op de hardheid, kleursamenstelling en dichtheid van het materiaal. Deze term geeft tevens aan dat de wateropname lager is dan 0,5 procent. Het betekent dat de tegel van één gelijksoortig materiaal is gemaakt, ook in de onderlaag  en geen gebruik maakt van alleen maar een aangekleurd ‘toplaagje’. In het extreme geval dat er een splinter van een tegel springt, of de rand wordt ‘gechipt’, dan biedt de Gres Porcellenato tegel nog altijd hetzelfde, kleur, uiterlijk. Een minderwaardige tegel met een ‘coloured body’ laat in dat geval een onregelmatig beeld zien (anders gekleurde puntjes) daar het onderliggende materiaal er dus anders uitziet. Dit levert al snel storende elementen op. De hele lijn van GeoCeramica® producten is gres porcellenato.

Meer GeoCeramica® terrastegels

Niet alle geboden producten bieden niet echt duurzaam waar voor uw geld. Stem de ondergrond en het product goed op elkaar af. (Kies voldoende gewicht en bepaal zorgvuldig uw aanleg vooraf.)

solid ceramica, cerasun, duostone, kera twice, duracer, ceradeco, ceratio, ceramento, cera tecnica, terrazza, emperor

Keramiek aanleggen

Wanneer u voor keramiek kiest dan heeft u qua aanleg verschillende opties. Zo kunt u kiezen voor een ‘vaste opstelling’ op een ‘gestabiliseerde ondergrond’ of een ‘losse ondergrond’. In het laatste geval is een goed waterdoorlatende grond én een behoorlijk zware tegel nodig. Zo bieden GeoCeramica® terrastegels, in 4 of 6 cm, een mooie oplossing. GeoCeramica® is geschikt voor vrijwel iedere ondergrond. Momenteel worden ook relatief lichte tegels van 3 cm dik aangeboden. Dat is net te weinig gewicht en biedt te weinig stabiliteit op een losse ondergrond. ‘3 cm dikke terrastegels’ zijn simpelweg ongeschikt voor dergelijke buitentoepassingen. Het gewicht is namelijk uitermate belangrijk omdat de ondergrond altijd in beweging is. U doet er verstandig aan om minimaal 4 cm dik te kiezen om problemen te voorkomen. Een bijkomend voordeel van GeoCeramica® is het aantal verschillend toepasbare voegsoorten. Met 3 cm keramiek is het niet goed mogelijk om te werken met cementgebonden- of polymeervoegen.

Continuïteit

U doet  er verstandig aan een gerenommeerd merk te kiezen met het oog op service. Bij een dergelijke partij kunt u ook enige continuïteit verwachten qua beschikbaarheid. Keramiek wordt in productie series gemaakt. Hoe dikker de keramiek, hoe kleiner de productie grootte. Dat maakt dat de beschikbare zelfde voorraad van dikkere keramische tegels, uitgezonderd samengestelde producten met een dunne tegel zoals GeoCeramica®, snel verstrijkt. Heel concreet betekent dat bij het aanleggen van een stukje terras, of eventuele schade, de tegels niet meer in exact dezelfde kleurstelling na te bestellen zijn. Daarnaast zijn er nu diverse 3cm dikke keramische tegels te koop tegen zogenaamde dumpprijzen. Dat betekent vaak dat aanbieders opeens weer kunnen verdwijnen en u helemaal verschoond blijft van enige verdere service. Indien u kiest voor een herkenbaar topmerk van Nederlands fabricaat heeft u altijd een makkelijk bereikbaar aanspreekpunt.

Designs

Het aantal designs en hoe deze gerealiseerd zijn is erg belangrijk voor de uitstraling van uw tuin en/of project. Zo is het design van een zogenaamde ‘screendruk’ machine vaak relatief eenvoudig  en ziet u snel herhaling. Een zogenaamde rotoprint of een hypermoderne digiprint biedt veel meer afwisseling qua designs. U doet er dus goed aan om vooraf verschillende tegels te bekijken en te vergelijken om zo een goed beeld te ontwikkelen over het uiteindelijke resultaat. Juist door deze diversiteit ontstaat die hoogwaardige uitstraling die eigen is aan esthetische keramiek.

cerasun-duostone-kera-twice-cera-tecnica-solid-ceramica

Tags: solid keramiek, 3cm keramiek voor buiten

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.