MBI voor tuin

Tips voor een waterbestendig terras

In de presentatie ‘Impact van klimaatverandering voor de Tuinprofessional’ op de Tuinprofessionaldagen gaven verschillende deelnemende bedrijven oplossingen om de tuin klimaatbestendig te maken.

Klimaatverandering zorgt voor meer regen, meer extreme neerslag, minder regendagen, meer droogte en hogere temperaturen. Dit heeft invloed op zowel de levende als de dode materialen in de tuin. Veel neerslag kan bijvoorbeeld zorgen voor onder meer wateroverlast, plasvorming, wortelrot, groene aanslag en het werken van tuinhout. Weinig neerslag zorgt weer voor verdrogende planten en krimpend hout. Hitte zorgt voor extra droogte door verdamping, verharding die niet meer blootsvoets begaanbaar is en een vraag naar verkoeling.

Belangrijk om te realiseren is dat er regionale verschillen zijn in de impact van klimaatverandering. Afhankelijk van de lokale omstandigheden kan het belangrijker zijn om een tuin te wapenen tegen bijvoorbeeld wateroverlast, hitte, droogte of alle drie. Hoe kun je met deze verschijnselen rekening houden bij het aanleggen van een tuin? Deze vraag stond centraal in de presentatie die op de Tuinprofessionaldagen in januari gehouden werd. Het vakblad Tuin en Landschap vertaalde de presentatie naar dertig praktische tips voor de hovenier, waarvan wij de tips betrekking hebbend op verharding graag met jou delen.

Keramische tegels

Gebruik keramische tegels om groene aanslag te voorkomen. Hoogwaardige keramische tegels nemen minder dan 0,5% vocht op terwijl de bovenkant vaak helemaal waterdicht is. Groene aanslag krijgt dan ook geen kans om zich te hechten. Mocht het op een schaduwrijke, vochtige plek toch ontstaan, kun je het makkelijk wegspoelen.

Hardsteen

Gebruik natuursteensoorten die relatief weinig vocht opnemen zoals hardsteen. Zulke steensoorten nemen minder vocht op dan bijvoorbeeld zandsteen en waardoor algen er minder snel vat op krijgen.

Betontegels met beschermingslaag

Sommige betontegels hebben een beschermende factor (coating) en zijn dus minder gevoelig voor vuilaanslag. De oppervlakte van deze tegels is gesloten zodat groene aanslag zich makkelijker laat verwijderen. Lees ook hier meer over Protection Plus.

Waterdoorlatende fundering

Gebruik een waterdoorlatende opbouw onder je terras waardoor overtollig water gemakkelijk weg kan.

Afschot

Pas 1,5% afschot toe op je terras om plasvorming te voorkomen. Zeker wanneer je tegels gebruikt met reliëf of facetten is het raadzaam om voldoende afschot te realiseren om stagnerend water, en daarmee algengroei, te voorkomen. Bekijk ook onze video over bestrating aanleggen.

Halfverharding

Pas naast gesloten verharding ook halfverharding toe. Het water kan dan veel gemakkelijker weg. In eerste instantie in de ruimte tussen het materiaal zelf en daarna kan het in de bodem zakken. Gebruik wel stabilisatiematten zodat het grind (of het split) op zijn plaats blijft liggen en je aan een dunnere laag (5cm) genoeg hebt.

Grasplaten

Veel stabilisatiematten voor grind zijn ook geschikt om gras in te laten groeien. Pas deze grasplaten toe voor een stabiele ondergrond die niet dichtgelopen of gereden wordt. Grasbetontegels zijn geschikt voor onder meer parkeerplaatsen en opritten.

Infiltratie

Vang regenwater op en laat het langzaam infiltreren. Hiervoor zijn speciale infiltratiekratten beschikbaar die gevuld zijn met steenwol. Via de zijkanten van de kratten geeft de steenwol het water langzaam af aan de bodem. Zo voorkom je natte voeten maar behoud je het water voor de tuin.

Waterafvoer

Zorg voor een goede waterafvoer. Laat bijvoorbeeld niet het regenwater van een groot terras direct op gazon of border afstromen. Een teveel aan afstromend water kan ervoor zorgen dat de bodem langs het terras dichtslaat of dat wortels gaan rotten door stagnerend water. Leg een rand van halfverharding aan langs het terras of een lijngoot die afwatert op riool of infiltratievoorziening. Lees meer over afwatering.

Lichtgekleurde bestrating

Gebruik lichter gekleurde bestrating om te voorkomen dat paden en terras te heet worden om te belopen in de zomer. Al jaren is zwarte en antraciete bestrating in de mode. Dit heeft als groot nadeel dat het in de zon heet kan worden.

Neem Contact met ons op.

Om jou zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, verwijzen wij je naar ons landelijk dealernetwerk voor vragen over het assortiment, onderhoud en verwerking. Wanneer jouw MBI dealer je vraag niet kan beantwoorden, kun je ten alle tijden bij ons terecht. Vul het formulier in en wij proberen je zo spoedig mogelijk te antwoorden. (Let op: wij verkopen niet rechtstreeks aan particulieren.)

    Verzenden

    Contact