MBI voor tuin

Tuinontwerp maken

Tuinontwerp tips van Mariette van Leeuwen, tuinarchitecte Eigen Huis & Tuin

Tuinontwerp maken

Een plattegrond als uitgangspunt

Maak een plattegrond (schaal 1:20 of 1:50) met daarop ook het woonhuis en de positie van de ramen en deuren. Dit is namelijk belangrijk bij het bepalen van het terras, de looppaden en de zichtlijnen in je tuin. Geef ook aan waar het noorden en het zuiden is en houd hier rekening mee in je verdere ontwerp bij het bepalen van de plek voor een fijn zonneterras en de juiste planten in je borders.

 

Inventariseer

Inventariseer de wensen van alle gezinsleden (ook huisdieren). Maak aan de hand hiervan een eisen- en wensen lijst (een eis moet, een wens is prettig). Maak daarnaast een collage voor sfeer, kleur en materiaalgebruik, zoals bijvoorbeeld sierbestrating, afscheidingen en beplanting.

Rust

Rechte lijnen zorgen voor rust in het ontwerp en in je tuin. Is je tuin niet erg diep? Dan kun je werken met diepte lijnen om zo het perspectief te vergroten. Voor de breedte werkt dit natuurlijk op dezelfde manier.

Lichtpunten

Bepaal bij het maken van je tuinontwerp ook de lichtpunten om losse elementen of de looppaden aan te lichten maar ook voor de vijver/BBQ/grasmaaier. Tip: MBI levert tuintegels voorzien van uitsparingen voor in-lite tuinverlichting! Bekijk GeoCeramica® in-lite ready.

Tips voor een levende tuin

Beplanting

Kijk welke planten geschikt zijn in je tuin, klei veen of zand grond, maar ook welke soort beplanting. Wil je een tuin met veel uitbundig bloeiende planten? Houd er dan rekening mee dat deze gemiddeld zes uur zon per dag nodig hebben.

Hoogteverschillen

Probeer hoogteverschillen toe te passen in je tuin. Je zorgt voor spanning in de tuin door hogere elementen op de voorgrond te plaatsen in combinatie met lagere elementen. Je kunt bijvoorbeeld bomen of een pergola op de voorgrond plaatsen. Houd er ook rekening mee dat elementen meerdere functies kunnen vervullen. Een pergola kan bijvoorbeeld voor schaduw zorgen, maar biedt ook beschutting en privacy.

Zelf het terras ontwerpen

Tuintegels voor een  spannend contrast

Gebruik grotere tegels om in een kleinere tuin een ruimtelijk effect te krijgen. Door te kiezen voor een wildverband creëer je contrast in je tuin. Een terras met grote vierkante tegels omringt door een rand met kleiner formaat stenen geeft een bijzonder mooi contrast in jouw tuin. Contrast kan zich ook bevinden in materialen, kleur en textuur. Zo kun je een combinatie maken met GeoSteen® sierbestrating, keramiek of klinkers. Door contrast wordt jouw tuin levendiger en krijgt zo meer uitstraling. Meer weten? Klik hierom de ideale terrastegel uit te zoeken.

Locatie van het terras

Vaak wordt een terras direct tegen de woning gelegd. Je hebt dan direct toegang vanuit de woning, maar het uitzicht vanuit de woning wordt hierdoor deels belemmerd. Het terras verder weg leggen heeft als belangrijk voordeel dat het uitzicht vanuit de woning aantrekkelijker wordt. Het is dus om meerdere redenen interessant om een apart terras te creëren. Speel eens met dit idee.

Voorbeeldtuinen met MBI sierbestrating

Doe inspiratie op met onze mooie voorbeeldtuinen. Een grote of kleine tuin; wij hebben de beste voorbeelden en ideeën voor uw tuin. Laat je goed informeren over de diverse materiaalsoorten door de vakhandel. Bij onze 5-sterren verkooppunten zijn showtuinen aangelegd waarin een groot gedeelte van onze collectie sierbestrating te bezichtigen is.

 

Tuinontwerp maken

Houd rekening met (huis)dieren

Denk bij je ontwerp van de tuin ook aan de dieren. Leuke vogelhuisjes, insectenhuisjes, voerderplekken en schuilplekken. Betegel je tuin niet helemaal vol maar hou voldoende ruimte voor groen en biodiversiteit. Dat brengt extra leven met zich mee en je doet de natuur een groot plezier.

Neem Contact met ons op.

Om jou zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, verwijzen wij je naar ons landelijk dealernetwerk voor vragen over het assortiment, onderhoud en verwerking. Wanneer jouw MBI dealer je vraag niet kan beantwoorden, kun je ten alle tijden bij ons terecht. Vul het formulier in en wij proberen je zo spoedig mogelijk te antwoorden. (Let op: wij verkopen niet rechtstreeks aan particulieren.)

    Verzenden