MBI voor tuin en infra

Klinkers voor terras of straat

Achtergrond informatie over klinkers

Klinkers synoniem voor straatstenen

De naam klinkers wordt vaak gebruikt voor het aanduiden van straatstenen. Straatstenen bestaan echter in verschillende varianten en materiaalsoorten. Gemiddeld genomen is onbekend wat het verschil is. Wij leggen dat u op deze pagina graag nader uit.

De naam klinker

De naam klinker slaat van oudsher op bakstenen. Als je met twee bakstenen tegen elkaar tikt geeft dit een helder geluid. Daar komt de naam klinker vandaan. Bakstenen zijn weer verdeeld in twee productgroepen, de straatstenen en de gevelstenen.  Het verschil tussen deze twee is de hardheid. Een klinker ofwel baksteen voor verharding in de wegenbouw is veel harder dan die voor gevelbouw.

Synoniemen: klinker, baksteen, betonklinker, BKK, keramische straatsteen

Baksteen klinker

De ‘baksteen’ klinker is gemaakt van klei en wordt op zeer hoge temperatuur gebakken in een steenfabriek. Hierbij versmelten de kleideeltjes met elkaar. Het eindresultaat heet keramiek. Is klei eenmaal gebakken tot keramiek, dan is het vrijwel onverwoestbaar. Een voordeel van de gebakken klinker is dat deze zelfs bij een verweerd beeld nog mooier gevonden wordt.

Betonklinkers

MBI is betonproducent. Wij produceren betonklinkers, dit is voor wat betreft proces niet te vergelijken met keramische klinkers. Beton wordt in de basis gemaakt van zand, grind en cement. Het materiaal wordt gemengd met water en hardt uit in speciale klimaatkamers. Pas na een aantal dagen hebben deze betonstraatstenen de ideale hardheid bereikt. Qua structuur en uiterlijk verschillen betonklinkers en keramische klinkers (baksteen) enorm met elkaar. Waar de betonstraatsteen na productie op zijn mooist is, wordt de baksteen door gebruik mooier. Nadeel van laatstgenoemde is dat deze dan ook snel gladder wordt. Een betonsteen behoudt beter zijn stroefheid. Met nieuwe grondstoffen zijn wij inmiddels goed in staat een look-a-like klinker te maken, de serie GeoRetron.

BKK,  betonklinkerkei

Met BKK wordt een betonklinker in keiformaat bedoeld. Dit zijn relatief grote straatstenen en zijn uitermate geschikt voor intensief gebruikte bestrating, zoals rijbanen en parkeervakken.

De voordelen en nadelen per type klinker

Voor-/nadelen betonklinker
 • Verkrijgbaar in zeer veel formaten
 • Diversiteit in kleuren en texturen
 • Hoge stroefheid (blijvend)
 • Voordeliger in aanschaf
 • Sierwaarde neemt af in de loop der tijd
 • Economisch lange afschrijvingstermijn
Voor-/nadelen keramiek klinker
 • Diversiteit in kleuren
 • Klassiek uiterlijk, veelal luxe uitstraling
 • Duurder in aanschaf
 • Sierwaarde blijvend
 • Economisch zeer lange afschrijvingstermijn

 

Neem Contact met ons op.

Meer vragen over klinkers of andere soorten bestrating? Vul het formulier in en wij proberen u zo spoedig mogelijk te antwoorden.

  Verzenden