MBI voor tuin

Keramische tegels schoonmaken

Schoonmaken en onderhoud van uw terras

Keramische tegels schoonmaken

Zodra de zon even schijnt in het voorjaar willen wij de tuin in. Maar het koude en natte weer gedurende de winter heeft ervoor gezorgd dat onze buitenspulletjes onder de groenaanslag zitten. En natuurlijk ook de keramische tegels. Een bij iedereen voorkomend probleem, maar hoe kom je er snel vanaf? En wat moet je doen om de tegels niet te beschadigen?

Een terras met keramische tegels is super onderhoudsvriendelijk!

Het klinkt heel simpel, maar het beste maak je jouw terras schoon met water. Synthetische reinigingsmiddelen kunnen je sierbestrating schade toe brengen en raden wij echt af. Lees op deze pagina meer over het schoonmaken van jouw keramische tegels. Let op, heb je andere tegels dan keramisch? Dan gelden er ook andere onderhoudsinstructies!

 

 

 

Hoe kan ik mijn terras met keramische tegels het beste schoonmaken?

Ook keramische tegels vereisen onderhoud, zoals alle producten die blootstaan aan weersinvloeden. We raden aan om de onderstaande algemene instructies te volgen.

Keramische tegels zijn gemakkelijk te onderhouden. Zorg er allereerst wel voor dat het terras na het leggen goed is schoongemaakt en geen sporen vertoont van kalk, cement of andere resten van voegmiddelen. Want die resten kunnen zich hardnekkig vasthechten en zijn daarna een bron voor algen om in te groeien. Wij adviseren u deze vlekken direct schoon te maken. Past u daarbij wel op met de nieuwe voegen, zorg dat deze voldoende uitgehard zijn.

Keramische tegels schoonmaken met een sopje

Schoonmaakmiddelen

Voor keramische tegels biedt warm water voor de meeste vlekken en groenaanslag al een grote oplossing. Gebruik geen zure of agressieve middelen om groenaanslag te verwijderen. Dat is helemaal niet nodig en ook slecht voor het milieu.

Vetvlekken van de BBQ

Vetvlekken verwijder je het best met een warm sopje en afwasmiddel. Vet is verder geen agressieve vlek en kan de keramische tegels niet beschadigen. Het vet trekt wel extra vuil aan dus maak het liever direct na het knoeien schoon. Je mag op keramische tegels ook gerust een huishoudsponsje gebruiken, de tegels kunnen daarvan niet beschadigen.

Schoonmaken van roestvlekken

Laat vlekken niet te lang zitten, zeker niet vlekken met agressieve materialen! Denk hierbij aan roestvlekken van potten, de BBQ of stoelpoten. Het beste is om deze regelmatig weg te halen met warm water en een schuursponsje, anders loop je kans dat het wel oppervlakkig in de keramische tegel trekt waardoor het lastiger wordt om te reinigen. Haal in de winter dingen die kunnen roesten van het terras. Zo voorkom je al dat er vlekken gemaakt worden.

 

Groenaanslag verwijderen

Groenaanslag gaat er eenvoudig af met een roterende terrasborstel, die wordt standaard meegeleverd bij de meeste huis, tuin en keuken hogedruk reinigers. Op keramische tegels kun je ook een hogedruk reiniger gebruiken zonder roterende borstel, maar wat wij hier zo fijn aan vinden is dat de hele buitenboel niet onder gespetterd wordt!

Wat nog simpeler is, is een anti-algenmiddel. Alle middelen met als enige werkzame stof Didecyldimethylammoniumchloride werken perfect. Voorbeelden hiervan zijn Varistone GreenEx, Luxan Groene Aanslagreiniger, Skjin Groenreiniger, Blue Wonder tegen groene aanslag, Huchem groene aanslagverwijderaar, Remmers algen en groenverwijderaar, enz. De specialistische bestratingsvakhandel heeft ongetwijfeld iets in het assortiment.

Werkwijze: Het middel mengen met water en in de drukspuit of gieter over de keramische tegels sproeien. De zon en regen doen de rest. Met een week is alle groenaanslag weg. Wij raden aan dit in het najaar nog een keer te doen (preventief).