MBI voor tuin

Hoe maak ik vlekken van bladeren schoon?

Bruine (looizuur) vlekken van bladeren op uw terras

In eerste instantie ziet blad er op uw tegels heel onschuldig uit. Helaas kunnen die verdwaalde blaadjes of zelfs die zorgvuldig aangeharkte hoopjes met blad u wel veel ergernis bezorgen. Nadat ze een tijdje op uw bestrating hebben gelegen kunnen ze grillige, bruine plekken achterlaten. Vervelend genoeg laten deze vlekken zich lastig wegpoetsen. Rondvragen levert vaak antwoorden op als: ‘Het is looizuur’, maar wat is dat? En belangrijker, hoe komt u van deze hardnekkige verkleuringen af?

Hoe voorkomt u vlekken(looizuur) van bladeren op uw tegels?

U kunt een stap vooruit denken door rekening te houden met de keuze van uw beplanting. Zo is het bijvoorbeeld bekend dat het eikenblad extreem veel looizuur bevat. Daar kunt u de situatie dus op afstemmen. Is deze situatie al voor u bepaald of vindt u het niet dermate belangrijk dat u wilt gaan zagen of verplanten, dan is er nog een andere manier. Kies, in het geval van betonnen bestrating, voor een protection plus bescherming van uw tegels. Het is dan nog steeds zaak de tegels af en toe schoon te bezemen maar de vlekken zullen wel veel eenvoudiger en sneller verdwijnen dankzij deze beschermlaag. Deze maakt de aanhechting van vlekken namelijk minder diepgaand en daarmee eenvoudiger te reinigen. Daarnaast is keramiek een goede keuze. Dankzij het extra ‘verdichtte’ oppervlakte van keramiek is het ook relatief eenvoudig om de vlekken te reinigen.

Wat u beter niet kunt doen

Experimenten met verschillende agressieve huismiddeltjes is waarschijnlijk een slecht idee. Dit is niet alleen schadelijk voor u en uw omgeving maar ook voor de tegels die u probeert te reinigen. Wij raden ook ten sterkste af om met een hogedrukreiniger de vlekken te lijf te gaan. Dit werkt nagenoeg niet en doet ook veel schade aan uw tegels.

Wat u wel kunt doen

Zoals zo vaak, is regelmatig onderhoud de sleutel naar een mooi terras. Door de bladeren regelmatig van uw terras te vegen voorkomt u dat de zuren uit de bladeren in uw tegels kunnen trekken. Het is een open deur maar dit is de beste manier om vlekken te voorkomen. Bestaande vlekken zullen met regelmatig onderhoud en verschillende weersinvloeden langzaam verdwijnen. Organisch afval heeft het voordeel dat het nog lang afgebroken wordt. Zon heeft veelal een positief effect op de vlekken. U kunt dit proces bespoedigen door gebruik te maken van milde schoonmaakspulletjes uit het assortiment van Bionyx en Lithofin.

Neem Contact met ons op.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, verwijzen wij naar ons landelijk dealernetwerk voor vragen over het assortiment, onderhoud en verwerking. Wanneer uw MBI dealer uw vraag niet kan beantwoorden, kunt u ten alle tijden bij ons terecht. Vul het formulier in en wij proberen u zo spoedig mogelijk te antwoorden. (Let op: wij verkopen niet rechtstreeks aan particulieren.)

    Verzenden

    Contact