MBI voor tuin

GeoProArte® leggen

GeoProArte® verwerkingsinstructies

Gefeliciteerd met je aanschaf van GeoProArte® sierbestrating! Wij wensen je jarenlang plezier met jouw nieuwe terras. Voor een perfect eindresultaat graag jouw aandacht voor onderstaande punten.

Algemeen

Voor het beste eindresultaat adviseren wij om altijd te werken met erkende vakmensen en de meest recente instructies van de site in acht te nemen. Belangrijk om in acht te nemen:

  • Gebruik nooit een onkruidbrander op GeoProArte® tegels en houd hittebronnen uit de buurt om stralingshitte te voorkomen;
  • Geen tegel is onderhoudsvrij en ondanks de keiharde PP F90 is het advies om (natuurlijk) afval van de tegels te verwijderen. Verwijder kauwgom ook direct.

Stabiele fundering

Sierbestrating vereist een stabiele fundering. Dat betekent minimaal een goed verdicht zandbed met hoog drainerend vermogen. Het waterafvoerend vermogen is niet alleen van belang om verzakkingen tegen te gaan, het zorgt er ook voor dat jouw tegels niet altijd in het vocht liggen. Hoe beter de fundering is, hoe langer jouw straatwerk mooi strak zal liggen. Kies dus ook voor het juiste type zand en voldoende dikte van het zandbed.

GEOPROARTE® LEGGEN: DE BELANGRIJKE BASIS

Fundering

Zandbed

Het zandbed moet minimaal 20cm dik zijn. Kies voor het juiste zand dat zich ook goed laat verdichten zoals schoon metselzand of vloerenzand. Bij een weke ondergrond zoals bijvoorbeeld veen is het verstandig om eerst wegenbouwdoek toe te passen met daarop een laag van minimaal 15 cm gebroken puin (menggranulaat) en daarop een laag van minimaal 10 cm schoon metselzand of vloerenzand. Voor tuinbestrating dat zwaarder belast wordt adviseren wij een stevigere fundering. Onder het zandbed breng je dan nog een extra laag aan van 10 cm grof split of gebroken puin. Tril de lagen goed aan met een trilplaat.

Straatlaag

De bovenste laag waarin je de tegels legt bestaat uit 3 tot 5 cm fijn split- of metselzand. Eventueel meng je trascement door het metselzand voor een extra stevige laag. Werk deze straatlaag horizontaal af maar tril deze niet te strak aan. Het is fijn om met een rubberen hamer de tegels nog mooi tegen elkaar uit te kunnen uitlijnen en zo minimale dikteverschillen op te vangen.

Foto: zandbed met daarop de straatlaag van metselzand doorgemengd met cement.

Afschot

Om wateroverlast te voorkomen legt je het straatwerk altijd onder afschot. Zorg dat het water kan aflopen naar tuin, border of afwateringsgoten. De stelregel hiervoor is ca. 1cm per strekkende meter.

Opsluiting

Nadat je het zandbed hebt aangebracht ga je de kantopsluiting maken met betonbandjes. Dit heeft als functie dat de bestrating niet meer verschuift. De bestrating wordt als het ware ‘opgesloten’. Hiervoor zijn speciale opsluitbanden verkrijgbaar. Houd hierbij rekening met het afschot en leg de betonbandjes 1 cm lager dan het gewenste straatwerk.

Afwatering

Regenbuien worden steeds heftiger en soms is alleen afschot niet voldoende. Of je hebt natuurlijk helemaal geen gras of borders waar het water naar toe kan. In dat geval kan je afwateringsgoten gebruiken om het water te begeleiden naar een afvoerplek. Wij raden de afwateringsproducten van ACO aan. Je vindt het aanbod van ACO ook bij de erkende MBI Dealer.

HET LEGGEN VAN DE TEGELS

Mixen van de tuintegels

Mix de tuintegels, zeker de genuanceerde kleuren, vóór het straten uit verschillende pakketten en lagen. Pak bijvoorbeeld de tuintegels vanaf de verschillende pakketten maar werk niet pakket voor pakket af. Zo krijg je de mooiste menging van de kleurnuance en voorkomt dat tegels van dezelfde productieslag (per slag worden meerder tegels gemaakt) naast elkaar komen te liggen.

Aankloppen van de tegels

Na het verwerken van de tegels deze licht nakloppen met een goed gekeurde rubberhamer, zodat de tegel zich vastzet.

Aftrillen van de tegels

Binnen de range van GeoProArte® zijn uitsluitend de 20x30x6cm formaten geschikt om af te trillen. Alle grotere formaten zijn niet geschikt voor deze methode. Gebruik voor de 20x30x6cm formaten een trilplaat met schone rollen met witte (bij lichte kleuren) of zwarte rollen (bij donkere kleuren).

Voorkom krassen

Schuif de tegels nooit over elkaar (lift ze van het pakket, trek ze er niet af) en houd de tegels vrij van zand en ander scherp materiaal. Kruip ook niet over de net gelegde tuintegels met bijvoorbeeld klompen! Uiteraard verschillen typen tuintegels wat betreft krasgevoeligheid.

Zagen en naspoelen

Wees extra voorzichtig met de gezaagde stukken en voorkom chippen van de toplaag. Gebruik altijd een scherpe zaag om gekartelde randen te voorkomen. Zaag altijd nat en spoel meteen na om cementvlekken te voorkomen. Zaag nooit op de reeds gelegde bestrating. Spoel na elke werkdag het terras schoon. Zaagstukken hebben natuurlijk geen facet meer, gebruik deze daarom zoveel mogelijk aan de randen om beschadigingen te voorkomen. De MBI Tilemaster series zaagbladen (foto) zijn perfect geschikt om sierbestrating pas te maken in de tuin. Tilemaster Concrete is speciaal voor het zagen van betonnen sierbestrating en GeoProArte®. Verkrijgbaar in 2 afmetingen, toepasbaar voor zowel in steenzagen als zaagtafels dankzij hun uitneembare as-ring.

 

Voegen

Bestrating moet altijd gevoegd worden om het straatwerk strak te houden en beschadigingen te voorkomen. Tevens zorgen de voegen voor het opvangen van spanningen onder weersinvloeden. Er zijn veel verschillende soorten voegmateriaal verkrijgbaar. Veeg de voegen nooit in met straatzand, dat is extra gevoelig voor onkruidgroei. Gebruik hiervoor MBI Aquacolor Joints, of onkruidwerend voegzand. Het beste resultaat krijgt je door te werken met voegen van tenminste 4 mm. Hierdoor kunnen alle natuurlijke oneffenheden in product en ondergrond worden gecorrigeerd.

Neem Contact met ons op.

Om jou zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, verwijzen wij je naar ons landelijk dealernetwerk voor vragen over het assortiment, onderhoud en verwerking. Wanneer jouw MBI dealer je vraag niet kan beantwoorden, kun je ten alle tijden bij ons terecht. Vul het formulier in en wij proberen je zo spoedig mogelijk te antwoorden. (Let op: wij verkopen niet rechtstreeks aan particulieren.)

    Verzenden

    Contact