MBI voor Tuin

Hybride systeem: GeoCeramica®

Beton en keramiek, hybride systeem of gelijmd?

Er zijn verschillende producten en systemen verkrijgbaar op de sierbestratingsmarkt. Met name de combinatie van een keramiek toplaag met betonnen onderlaag is een zeer populair concept. Dit heeft praktische en economische redenen. Een combinatietegel heeft namelijk alle praktische en esthetische voordelen van een keramiek tegel, zoals kras-, chloor, en vlekbestendigheid. Daarnaast heeft het óók de relatief eenvoudige en goedkope verwerking van een betontegel. Deze kan namelijk direct in een (gestabiliseerd) zandbed verwerkt worden en behoeft geen speciale onderlaag zoals 2 cm keramiek. Hoe maak je nu een keuze voor een systeem? En waar moet je daarbij goed op letten? Wij leggen de verschillen uit tussen een hybride systeem (GeoCeramica®) vs. een gelijmd systeem.

Hybride vs. gelijmd

Het combineren van beton en keramiek tot één product is een technische uitdaging. Ten eerste om de materialen duurzaam te verbinden en ten tweede om deze verbinding in stand te houden onder alle omstandigheden als vocht, vorst en hitte. Voor 2016 leek een dergelijke constructie onmogelijk, gezien de afwijkende fysieke eigenschappen van beide materialen. Zo leken de krimp- en uitzetverschillen onoverkomelijk. Dankzij het unieke GeoCeramica® concept is dit duurzaam mogelijk gemaakt. Dit is een hybride systeem, waarbij beton en keramiek tot één worden gemaakt middels de bewezen productiewijze en verbindingsmiddel. Maar er zijn ook systemen op de markt waarbij de keramische topplaat is gelijmd op de betonnen onderlaag. Een dergelijk systeem kan onder verschillende omstandigheden problemen ondervinden. Zo worden krimp- en uitzetverschillen van de afzonderlijke materialen niet volledig ondervangen. Hierdoor is er de kans dat de keramiek- en betonlaag na een tijdje loslaten van elkaar. Dit kan ook gebeuren bij een niet-luchtdichte verbinding, waar lucht, vocht en vuil de kans krijgen tussen de lagen te komen. Of wanneer er gezaagd wordt. Een achteraf gelijmd systeem systeem is bovendien nooit 100% gelijk met de onderlaag, waardoor er delen uit kunnen steken. Met een hybride systeem als GeoCeramica® daarentegen is de tegel de basis en vormt het altijd een gelijk geheel met de onderlaag. Waardoor het ook beter te zagen is.

Hybride
  • Onlosmakelijke verbinding
  • 100% Vocht- en vorstbestendig
  • Bewezen concept, het origineel
  • Breedste keuze in maten, toepassingsmogelijkheden en designs
Geplakt
  • Zwakke verbinding
  • Lijm kan loslaten bij vocht en vorst
  • Minder ervaring, korter op de markt
  • Keuze uit beperkt aantal designs

Hoe wordt een hybride systeem (GeoCeramica®) gemaakt?

Door middel van een speciale perstechniek wordt in een maatvaste vorm de Stabikorn® onderlaag, het gepatenteerde Aquaferm® verbindingsmiddel en de keramische toplaag samengeperst tot een onlosmakelijke, hybride verbinding. Door de open structuur van Stabikorn® kan water eenvoudig afvloeien en is de tegel 100% vorstbestendig voor nu en in de toekomst. Met meer dan 6 miljoen vierkante meter verwerkt sinds de introductie van GeoCeramica® in 2016 is dit een bewezen kwaliteit.

hybride systeem

1
Gepatenteerd systeem
2016
Geïntroduceerd
>6.000.000 m2
Verkocht
250+
Designs

De perfecte combinatie van een keramische tegel onlosmakelijk verbonden met Stabikorn®

GeoCeramica®, het beste van twee werelden: een keramische tegel onlosmakelijk verbonden met een waterdoorvoerende onderlaag. Genieten van stijlvol keramiek met hoogwaardige eigenschappen, profiteren van de relatief eenvoudige en betaalbare verwerkingskosten van een betontegel. Al sinds 2016 de absolute topper in onze collectie. Daarom zeggen wij niet voor niets: het beste voor buiten!

Contact