Hoe kan ik mijn terras het beste schoonmaken?

Hoe kan ik mijn terras het beste schoonmaken?

Het is voorjaar en dan willen wij naar buiten, lekker de tuin in. Maar het koude en natte weer heeft ervoor gezorgd dat onze buitenspulletjes onder de groenaanslag zitten. En natuurlijk ook het terras. Een bij iedereen voorkomend probleem, maar hoe kom je er snel vanaf?


Is groenaanslag te voorkomen?

Allereerst willen wij beginnen met de opmerking dat alles wat buiten staat groen wordt, ongeacht het materiaal. Kijk ook maar naar uw vuilcontainer, hout- of glaswerk. De omstandigheden die algen veroorzaken zijn vocht en kou. U weet waarschijnlijk ook dat de vuilcontainer sneller te reinigen is dan een andere grovere oppervlaktestructuur. Zo is het ook met uw terras. Het type oppervlak bepaalt hoe makkelijk u het terras gereinigd krijgt.

Een terras dat altijd nat en vochtig is zal last hebben van veel groenaanslag. Een terras waar veel zonlicht op de bestrating valt kan sneller drogen en de aanslag snel verdwijnen. De keuze die u maakt bij de aanleg van uw terras begint met deze vraag. Ligt mijn terras in de zon of altijd in de schaduw? Terrastegels hebben verschillende typen toplagen en daar zit een gradatie in van onderhoudsgemak (en dus ook vaak in de aanschafprijs). Bestrating wordt nu eenmaal groen, maar de ene tegel is makkelijker schoon te maken dan de andere tegel. Uw sierbestratingsvakhandel kan hierover het juiste advies geven. 


Terras schoonmaken met water

Bij normale groenaanslag raden wij aan te reinigen met schoon en heet water. Synthetische reinigingsmiddelen kunnen uw bestrating schade toe brengen en raden wij derhalve af. Ook het gebruik van groene zeep raden wij in principe af. Dit heeft te maken met het feit dat de basis van deze zeep bestaat uit olie en vet. En dit kan juist vervelende vlekken achterlaten in uw betonnen bestrating. Alg sterft af bij hogere temperatuur, dus als de watertemperatuur boven de 65 graden is heeft u een natuurlijk reinigingsmiddel en is schoonmaakmiddel in principe overbodig.

Heeft u veel mos dan is stoom een alternatief. De stoom zorgt voor een hoge temperatuur van het korstmos, en de wortels sterven hierdoor af. Doe dit wel bij droog weer en een buitentemperatuur van minstens 15 graden. U veegt later de resten gemakkelijk op. 


Reinigingsmiddel tegen alg en mos

Goede reinigingsmiddelen vindt u bij de bestratingsspecialist, ga liever niet experimenteren met huismiddelen. Kies ook voor een biologisch middel om geen schade toe te brengen aan de andere planten in uw tuin én ons milieu. De meeste biologische middelen moeten opgebracht worden bij een droge ondergrond en bevatten natuurlijke enzymen/stoffen die het werk doen (droog weer is wel een vereiste). Na korte tijd is de groenaanslag grotendeels verdwenen en doet u met schoon water de rest.  Ook deze middelen zijn te koop bij uw bestratingsvakhandel, waaronder onze keuze Allex (Lithofin) of Bionyx.


Terras schoonmaken met een hogedrukreiniger

Wij raden het gebruik van standaard hogedrukreinigers op onze betonproducten af. Dit omdat de sterke waterstraal van een standaard hogedrukreiniger de cementdeeltjes tussen de kleurmineralen kan wegspuiten. Cement werkt in principe als lijm, de kleurmineralen kunnen loslaten. Bovendien maakt u de toplaag poreus, wat betekent dat alg nog meer ruimte krijgt om zichzelf te nestelen en wordt het probleem steeds erger en in een sneller tempo.

Wilt u toch schoonmaken met een hogedrukreiniger let dan op de specificaties: nominale druk mag niet hoger zijn dan 140 bar en minimale afstand tussen de uitgang van de lans en de tegel moet minimaal 20 centimeter zijn! Tegels kunnen veiliger gereinigd worden met een powerscrubber.

Keramische tegels en GeoCeramica® kunnen wel gereinigd worden met hoge druk. Deze toplagen zijn veel harder. Maar pas altijd op met de voegen.


Matig het gebruik van azijn en andere agressieve huismiddeltjes

Het is waar dat onkruid niet van schoonmaakazijn houdt en ook alg vindt dit niet echt prettig. Het lijkt dus een ideaal huismiddeltje om snel het terras schoon te maken. Azijn is echter net zo agressief als een chemisch middel en in grote hoeveelheden ook niet goed voor de rest van de tuin (dat geldt voor normale schoonmaakazijn als natuurazijn). Wat ons betreft, gewoon liever niet gebruiken voor reiniging. Onderstaand een aantal feiten waarmee u zelf de keuze kunt maken. 

Aantal feiten van azijn

  • Azijn doodt al het levende organisme, dus ook de goede bacteriën en schimmels in de grond. 
  • Schoonmaakazijn is door de EU verboden voor toepassing bij niet-agrarische onkruidbestrijding. Het kan risico’s met zich meebrengen bij inademing.
  • Azijn breekt kalk af, dus elk product met kalk wordt aangetast. De concentratie van het zuur en hoe vaak u het toepast is bepalend voor het effect op de langere termijn. Cement bevat kalk dus betontegels zonder bescherming zijn gevoeliger dan betontegels met bescherming. 
  • Tuintegels zijn in ontwikkeling en worden steeds vaker voorzien van een coating of beschermlaag. De ene beschermlaag kan wel tegen azijn, de ander wordt er mogelijk door aangetast. 

Aangezien er geen specifieke onderzoeken naar toepassing op tegels hebben plaatsgevonden, geven wij geen garanties op het gebruik van azijn. Mocht u dit middel hebben toegepast en er heeft een verandering plaats gevonden dan valt dit onder uw eigen aansprakelijkheid. 


 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.