Terras reinigen met schoonmaakazijn is schadelijk

Terras reinigen met schoonmaakazijn

Bij lekker weer zijn we volop aan het tuinieren. Ook de schoonmaak van tegels en het verwijderen van onkruid hoort daarbij. Helaas is bijvoorbeeld algaanslag niet te voorkomen; dat is een natuurlijk verschijnsel. Daarom blijft het reinigen van uw terras eens in de zoveel tijd een noodzaak. Echter is hierbij een zorgwekkende schoonmaak ‘trend’ ontstaan: de toepassing van schoonmaakazijn.

Toename in gebruik van schoonmaakazijn

De laatste tijd vindt er een verschuiving plaats van professionele bestrijdingsmiddelen naar huiselijke en ‘natuurlijke’ alternatieven. Schoonmaakazijn werd bijvoorbeeld 11,5 miljoen* liter ingezet tegen onkruid en in 2018 was dat 16 miljoen**. Het zal naar verwachting in 2019 stijgen tot maar liefst 20 miljoen liter. Naast schoonmaakazijn zijn er nog andere schadelijke huismiddeltjes die veelvuldig worden gebruikt voor het schoonmaken van tuin en terras, zoals chloor en (grote hoeveelheden) zout. 

Schadelijk voor flora en fauna

Alternatieven zoals schoonmaakazijn worden vaak beschouwd als ‘natuurlijk’ en zijn bovendien gewoon te verkrijgen bij de supermarkt. Maar, vaak zijn dit soort alternatieven slecht voor flora en fauna. Zo zit er in schoonmaakazijn een dubbele hoeveelheid actieve stof in vergelijking met professioneel gebruikte bestrijdingsmiddelen. Niet onterecht dus dat de EU schoonmaakazijn heeft verboden in de toepassing bij niet-agrarische onkruidbestrijding. Het brengt namelijk onnodig risico’s met zich mee bij inademing en richt schade aan bij levende organismen en planten. Dit alternatief kunt u dus het beste vermijden!

Reinig uw terras met warm water

Wees gerust, er zijn veilige manieren om uw terras schoon te houden. U kunt uw terras het beste met warm water schoonmaken. Vaak is de klus daarmee al geklaard. De oppervlakte structuur van de tegel bepaalt hoe makkelijk u kunt schoonmaken. Hoe geslotener de toplaag, hoe makkelijker vuil en aanslag eraf gaat. Mochten uw tegels wat lastiger te reinigen zijn, dan is aanbevolen om uw terras schoon te maken met professionele middelen.

Professionele middelen

24 april 2019 vond er een debat plaats in de Tweede Kamer over het particuliere gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Tuinbranche Nederland was hierbij om de Tweede Kamer te adviseren. In 2017 heeft Tuinbranche Nederland namelijk een ‘Green Deal’ gesloten. Als gevolg hiervan wordt voortaan geadviseerd het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te voorkomen. Ook zijn verpakkingen kleiner, etiketten verbeterd, dosering vergemakkelijkt en zijn medewerkers van tuincentra getraind in het adviseren over bodem en gewasbescherming. Verder is het gebruik van ‘zware’ middelen afgenomen en is het aanbod van veilige en natuurlijke middelen met een laag risico gestegen.

Voor veilige, professionele middelen kunt u bij één van onze dealers terecht. 

Vind een dealer in de buurt

Meer tips over het reinigen van uw terras vindt u hier.


*TNS NIP (2016)
**GfK (2018)

Bron: Tuinbranche Nederland (2019)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.