Slimmer bouwen met steenstrips

Lange lijnen suggereren beweging

gevelstenen, metselstenen, bouwstelen, steenstrips, steenstrips buiten

De opdrachtgever kwam bij Korfker Architecten met de vraag om een strakke, moderne villa te ontwerpen. Daarvoor was een kavel beschikbaar van een kleine 1200 vierkante meter in Almere, in de nieuwbouwwijk Noorderplassen West.

De opdrachtgever had hoge verwachtingen en architect Gerben ter Horst van Korfker Architecten stelde alles in het werk om daaraan te voldoen. Ter Horst: “Het moest echt iets bijzonders worden, in meerdere opzichten. Dat is gelukt. Het minimalistische en krachtige ontwerp, de uitgekiende materiaalkeuze, het dynamische lijnenspel: alles komt samen in dit unieke woonhuis.”

De villa loopt parallel aan de weg en begeleidt deze als het ware een stukje. De buitenmuren zijn op de begane grond opgetrokken uit veel glas en verticale houten stroken, het oppervlak daarboven is van steen. Die combinatie is gekozen voor het effect, zegt Gerben ter Horst. “Hout heeft een warme uitstraling, terwijl de grijze steen heel strak oogt.”

gevelstenen, metselstenen, bouwstenen, steenstrips

De voorzijde van de villa is tamelijk gesloten, terwijl de achterzijde juist open en transparant is. Beeld: Rob van Esch | Ruimtes in Beeld.

Zwevend lijnenspel

De gebruikte steen is overigens niet zomaar een metselsteen. Gekozen is voor een steenstrip uit de collectie GeoStylistix, in de kleur Shaded Grey waar zuiver basalt in is verwerkt. De maat van een strip is in millimeters: 595 bij 15 bij 40 (lxbxh). Hij is heel maatvast, eenvoudig te verwerken, en hij vergroot de binnenruimte van een woning of gebouw. De schil is namelijk zeer dun en op een flink project scheelt dat echt.

Ter Horst vult aan: “De muren zijn opgebouwd uit een isolatielaag en bekleed met de steenstrip. Doordat deze steenstrip een lang formaat en vlakke snijkanten heeft, komt hij goed tot z’n recht in zo’n strak ontwerp. Het is zo dat we voor alle beoogde materialen vooraf goed om ons heen hebben gekeken. Voor de stenen hebben we allerlei monsters opgevraagd en afgewogen en we kwamen hierop uit. Deze steenstrip is echt precies wat we zochten in formaat en kleur. We wilden een zwevend lijnenspel creëren dat als het ware met de weg mee golft. Het uiteindelijke resultaat matcht exact met het ontwerp dat we voor ogen hadden. Het is geweldig als dat lukt.’

gevelstenen, metselstenen, bouwstenen, steenstrips

De combinatie van glas, verticale houten stroken en GeoStylistix steenstrips zorgt voor een dynamisch lijnenspel. Beeld: Rob van Esch | Ruimtes in Beeld.

Afwerking van hoog niveau

De voorzijde van de villa is tamelijk gesloten, terwijl de achterzijde juist open en transparant is. Dat biedt een optimaal zicht op de prachtige omgeving en maakt het huis licht en heel ruimtelijk. De afwerking van de villa is van hoog niveau. Ter Horst illustreert dat door te wijzen op de overstekken die overal rondom het huis zijn. “Vaak zie je dat dergelijke overstekken aan de onderkant van plaatmateriaal worden voorzien. Hier is hetzelfde materiaal gebruikt waarvan de gevels zijn opgetrokken. Ook boven de entree is een afwerking gemaakt van steenstrips en metselwerk. Dat maakt het echt af.”

De woning heeft een lengte van ruim 25 meter. Zou je de gevel met volle stenen opmetselen, dan is om de zeven meter een dilatatievoeg nodig. Gerben ter Horst: “Zo’n voeg valt op en dat zou de gevel onderbreken. Door steenstrips te gebruiken, zijn dilataties niet nodig. Ze kunnen spanningen veel beter opvangen dan stenen. Alleen ter plekke van de tuinmuur waar met volledige stenen is gewerkt, is één dilatatie aangebracht. Dat is overigens met een koude voeg gebeurt. Een 0-voeg noemen we dat, je ziet ‘m nauwelijks.”

gevelstenen, metselstenen, bouwstenen, steenstrips

Doorgaans worden overstekken aan de onderkant voorzien van plaatmateriaal. Hier is gekozen voor hetzelfde materiaal waarvan de gevels zijn opgetrokken. Beeld: Rob van Esch | Ruimtes in Beeld

De opdrachtgever was zeer tevreden met het ontwerp en met het eindresultaat. Ook Korfker Architecten krijgt hele positieve reacties. Michael den Breems, adviseur bij MBI: “We gaan graag maatwerk projecten aan, zoals de moderne villa in Almere. Het is een mooi voorbeeldproject voor MBI. Je ziet nog niet heel veel woningen met steenstrips, dus hiermee kunnen we laten zien wat de mogelijkheden zijn. Complimenten ook voor Korfker: de samenwerking verliep uitstekend. Ze wisten precies wat ze wilden en waren heel slagvaardig. Wat ons betreft is dit een zeer geslaagd project.”

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.