MBI voor infra

Capital-L+T straatstenen voor groene parkeerplaats

Maak kennis met de straatsteen Capital L+T. Stijlvolle en klimaatadaptieve straatstenen die eindeloos zijn te variëren. Het eerste project is gerealiseerd in opdracht van Slangen + Koenis architecten.

 • Bestrating

  Capital L+T

 • Architect

  Marseille Buiten

 • Project

  Parkeerterrein van Slangen+Koenis architecten

 • Plaats

  IJsselstein

 • Realisatie

  2020

 • Materiaal

  Betonklinker

Naar een ontwerp van Marseille Buiten

Klimaatadaptieve straatstenen

Jeroen van Marseille Buiten vertelt hoe het idee voor de Capital-L+T stenen is ontstaan: “Als ontwerper laat ik graag mijn creatieve vrijheid te loop. Zoals elke openbare ruimte-ontwerper ben ik ook gebonden aan het gebruik van straatstenen in vaste maten en legverbanden. Ondanks de beschikbare rijkdom aan texturen, kleuren en kleurnuances is er weinig keuzevrijheid in de legverbanden. Dus uit ‘nieuwsgierigheid’ ging ik schetsen met simpele vormen om een toevoeging  te bedenken op de huidige beschikbare verbanden. Reeds in 2015 ontwierp ik de twee nieuwe vormen maar uiteindelijk heb ik ze pas in 2019 in een eerste ontwerp toegepast. Mede doordat MBI, grootste producent van betonklinkers, bereid was de ontwerpen over te nemen en deze steen daadwerkelijk in productie te nemen. In 2020 is het eerste project gerealiseerd. Het is ontzettend leuk om op deze wijze een idee werkelijkheid te zien worden!”

Meer dan tientallen verschillende bestratingsverbanden mogelijk

Met deze twee vormen is het mogelijk tientallen nieuwe bestratingsverbanden toe te passen.  Dit geeft enorm veel speelruimte voor ontwerpers. Het formaat van de betonklinker sluit namelijk aan op de standaard leverbare maten. Het resultaat is strak straatwerk dat zonder knipnaden van een dichte bestrating kan overlopen naar open bestrating, zonder concessies te hoeven doen aan de sterkte van het verband.

Capital-T steen

De Capital-T haakt door zijn vorm stevig in elkaar. Door te spelen met de oriëntatie van de straatsteen ontstaan open vakken of restmaten die kunnen worden opgevuld met bijvoorbeeld standaard keiformaten. Zelfs bij het verband met grasvlakjes haken de stenen nog steeds stevig in elkaar.

Capital L+T stenen

Capital-L steen

De Capital-L bestaat eigenlijk uit twee keiformaten die in een L-vorm zijn gecombineerd. Hiermee zijn allerlei zigzag-verbanden en schubverbanden te leggen, bijvoorbeeld op rijbanen en pleinen. Zonder onderbreking kan ook dit verband transformeren naar een open verharding.

Capital L+T stenen

Kleuren en texturen

De Capital-L+T straatstenen voor Infra-projecten kunnen worden geleverd in de volgende GeoSteen® toplaagtexturen: Basic, GeoBasic, GeoColor. Op verzoek leveren wij beide stenen in elk gewenst patroon, zodat er zoveel mogelijk machinaal kan worden bestraat.

Parkeerterrein Slangen + Koenis architecten

Neem Contact op. Onze adviseurs staan voor jou klaar!

MBI biedt een zeer uitgebreid assortiment bestrating. Deze ruime keuze biedt veel inspiratie en geeft je onbegrensde mogelijkheden. Neem contact op voor een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs.

  Verzenden

  Contact