MBI voor infra

Van Gogh plein Zundert

Sinds kort telt Zundert maar liefst zes Vincent van Gogh monumenten. Één daarvan is te zien bij gemeentehuis Zundert. Het wereldberoemde zelfportret van Van Gogh is namelijk vereeuwigd op het marktplein voor het gemeentehuis. In keperverband is een waar kunstwerk gemaakt met rustieke GeoRetron stenen.

Herinrichting met culturele waarde

Kunstwerk met bestrating

In 2019 kreeg landschapsarchitect Ton van Beek de opdracht voor de herinrichting van de Molenstraat in Zundert. Het moest culturele betekenis hebben, waarop Van Beek besloot de herinrichting te wijden aan Vincent van Gogh. Van Gogh werd in 1853 tegenover het gemeentehuis geboren, waar vandaag het Van GoghHuis staat. Dus het is erg toepasselijk dat je vanaf het Van GoghHuis nu uitkijkt op zijn wereldberoemde zelfportret, welke in bestrating is vereeuwigd.

Foto credits: Krinkels B.V. 

Uitvoering in keperverband

Keuze voor steen en kleurstelling

Voor de uitvoering van het zelfportret is gekozen voor GeoRetron Prestige Margine stenen, vanwege haar intense kleur en kleurvastheid. Deze steen heeft namelijk een extra fijne gesloten toplaag van 10 mm, die voor 100% uit kleurecht natuurlijk materiaal bestaat. De volgende stap was uitzoeken welke vier kleuren samen het beoogde beeld zouden vormen, het silhouet van Van Gogh moest immers duidelijk naar voren komen. In nauwe afstemming tussen uitvoerder, architect en MBI is gekozen voor voor oxyd-zwart, donkerbruin, lichtbruin en rood.

Behangrollen als leidraad voor het keperverband

Om de verschillende kleuren goed te verleggen, heeft uitvoerder Krinkels B.V. met een speciaal computerprogramma het portret vertaald naar een technisch ontwerp met stenen in keperverband. Hiervan zijn papieren stroken van 30×1,5 meter geprint met daarop het legpatroon en kleurcode van de te-leggen stenen aangeduid. Dit vereiste precisiewerk en handmatig verleggen van de stenen. In de praktijk bleek het gekozen werkproces in combinatie met de gekozen stenen zeer goed te werken: “Het gaat iets langzamer dan gewone bestrating, maar het tempo viel ons mee”, aldus de uitvoerder. Met drie man wist Krinkels B.V. dagelijks 80m2 te verleggen.

Bekijk ook de timelapse van de aanleg hier.

keperverband, bestrating, stenen georetron

Herinrichting centrumgebied

Het straatwerk van De Markt maakt deel uit van een totale herinrichting van het centrumgebied Zundert, wat in totaal circa 17.000m2 straatwerk betreft. Naast het plein met het portret is het pleintje bij het Van Goghkerkje omgetoverd tot een groene oase. Auto’s hebben plaatst gemaakt voor graseilanden met zitranden. Deze zitranden/parkbanden zijn op maat gemaakt door MBI, waarop verschillende teksten zijn verwerkt. Uiteraard zijn deze teksten ook verbonden met het Van Gogh thema en de omgeving.

Verbinding met boomteeltsector

De architecten grepen voor hun ontwerp terug op de culturele en economische pijlers van Zundert. De bomen in de 50 speciaal ontworpen boombakken verwijzen naar de boomteeltsector. Deze bakken zijn mobiel, zodat het jaarlijkse bloemencorso de ruimte heeft.

Het eindresultaat!

Vincent van Gogh plein Zundert, GeoRetron
Vincent van Gogh plein Zundert, GeoRetron
Vincent van Gogh plein Zundert, GeoRetron
Vincent van Gogh plein Zundert, GeoRetron
Vincent van Gogh plein Zundert, GeoRetron
Vincent van Gogh plein Zundert, GeoRetron
Vincent van Gogh plein Zundert, GeoRetron
Vincent van Gogh plein Zundert, GeoRetron
Vincent van Gogh plein Zundert, GeoRetron
Vincent van Gogh plein Zundert, GeoRetron
Vincent van Gogh plein Zundert, GeoRetron
Van Gogh plein in uitvoering, Krinkels BV

Keuze voor GeoRetron stenen

De afbeelding is uitgevoerd in GeoRetron stenen. Wij vroegen collega Erwin van Regenmortel naar de achtergrond van deze keuze. “Het project moest binnen een bepaald budget gerealiseerd worden en dan is de keuze voor dit alternatief op gebakken stenen snel gemaakt. De vergelijkbare authentieke uitstraling komt door de toplaag waarin natuurlijke kleurmaterialen zijn verwerkt. Een mooie bijkomstigheid is dat door vormvastheid van de stenen vervuiling van de voegen minder kans krijgt. Specifiek voor dit project is ook de kleurvastheid van belang. Aan GeoRetron zijn natuurlijke kleurmaterialen toegevoegd. Anders dan stenen met kleurstoffen – waarvan de kleur vervaagd door zonlicht – behouden stenen met kleurmaterialen hun kleur. De granulaten in de toplaag van GeoRetron zorgen dat ze 100% kleur behouden en minder gevoelig zijn voor verwering.”

Neem Contact op. Onze adviseurs staan voor jou klaar!

MBI biedt een zeer uitgebreid assortiment bestrating. Deze ruime keuze biedt veel inspiratie en geeft je onbegrensde mogelijkheden.

Neem contact op voor een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs.

    Verzenden