MBI voor infra

Porteum Rietlanden Lelystad

 • Producten

  GeoColor 3.0 21×10,5×8 mixpakket

 • Landschapsarchitect

  OKRA landschapsarchitecten

 • Hoofdaannemer straat

  Hoornstra-Ophof Infra BV

 • Plaats

  Lelystad

 • Realisatie

  2021

"Gebonden kleinschaligheid"

7 Schoolgebouwen voor Porteum in Lelystad

Middelbare school Porteum in Lelystad opende haar deuren in augustus 2021. Tot augustus waren er drie scholen, die samengegaan zijn in Porteum zodat er een totaalaanbod geboden kan worden in één locatie. De campus bestaat uit 7 schoolgebouwen die verschillende opleidingen en activiteiten huisvesten: havo, vwo, Technasium, tweetalig onderwijs, tl, vmbo (met zes beroepsprofielen) en een cultuurgebouw. De school huisvest momenteel zo’n 3500 leerlingen.

Rhody Matthijs, hoofd communicatie & marketing bij Porteum Lelystad , heeft het traject vanaf concept tot oplevering begeleid in de communicatie tussen alle stakeholders en de gemeente. Daarnaast is Rhody ook als interim communicatieadviseur betrokken bij positionerings- en verandertrajecten in het voortgezet onderwijs, bij diverse scholen en platforms.

Gebonden kleinschaligheid

De 7 schoolgebouwen van Porteum zijn allen verbonden door een loopbrug met een binnentuin en schoolplein. “Porteum is uniek in Nederland; de omvang maakt het mogelijk om heel veel expertise te delen, bijvoorbeeld van pedagogen. Toch heeft iedere opleiding een eigen schoolgebouw binnen de campus. Dat noem ik verbonden kleinschaligheid”, aldus Rhody.

Moderne en duurzame campus

De nieuwe campus moest recht doen aan het concept van geboden kleinschaligheid: samen en toch ieder een eigen plekje. De wens was verder voor een duurzame en mooie campus, met veel ruimte en licht en goede klimaatbestendigheid. De campus is opgedeeld in verschillende gedeeltes met eigen schoolplein en fietsenstallingen onder de gebouwen. Er is ruimte gemaakt onder de gebouwen om het verkeer te scheiden. Voor het gehele buitenterrein rondom de school is gekozen voor de bestrating van MBI in de thema kleuren van de school. De keuze viel op de GeoColor stenen vanwege de duurzaamheid, verkeersbestendigheid en esthetiek. “De campus is een landmark geworden voor de stad.”

Toekomstplannen

Nu dat de school al eventjes in gebruik is, zijn er aanvullende plannen gemaakt om de school nog gezonder en sportiever te maken. Rhody: “Wij gaan mee met de situatie. Aanpassingsvermogen staat bij Porteum hoog in het vaandel. Dit betekent letterlijk moeten groeien, wat passend is bij een leeromgeving.”

Heb je een project?
Vraag een adviesgesprek aan!

Ben je ontwerper? Plan eenvoudig een vrijblijvend adviesgesprek in met één van onze specialisten.

Contact