MBI voor infra

Capital-L+T stenen parkeerplaats IJsselstein

Maak kennis met de nieuwste straatsteen Capital-L+T. Een stijlvolle en klimaatadaptieve steen die eindeloos is te variëren. Het eerste project is reeds gerealiseerd in opdracht van Slangen + Koenis architecten.

 • Bestrating
  Capital L+T
 • Architect
  Marseille Buiten
 • Hoofdaannemer
  Parkeerterrein van Slangen+Koenis architecten
 • Plaats
  IJsselstein
 • Realisatie
  2020

Naar een ontwerp van Marseille Buiten

Jeroen van Marseille Buiten vertelt hoe het idee voor de Capital-L+T stenen is ontstaan: “Als ontwerper laat ik graag mijn creatieve vrijheid te loop. Zoals elke openbare ruimte-ontwerper ben ik ook gebonden aan het gebruik van straatstenen in vaste maten en legverbanden. Ondanks de beschikbare rijkdom aan texturen, kleuren en kleurnuances is er weinig keuzevrijheid in de legverbanden. Dus uit ‘nieuwsgierigheid’ ging ik schetsen met simpele vormen om een toevoeging  te bedenken op de huidige beschikbare verbanden. Reeds in 2015 ontwierp ik de twee nieuwe vormen maar uiteindelijk heb ik ze pas in 2019 in een eerste ontwerp toegepast. Mede doordat MBI bereid was de ontwerpen over te nemen en deze steen daadwerkelijk in productie te nemen. In 2020 is het eerste project gerealiseerd. Het is ontzettend leuk om op deze wijze een idee werkelijkheid te zien worden!”

Tien bestratingsverbanden

Met deze twee vormen is het mogelijk tientallen nieuwe bestratingsverbanden toe te passen.  Dit geeft enorm veel speelruimte voor ontwerpers. Het formaat van de klinker sluit namelijk aan op de standaard leverbare maten. Het resultaat is strak straatwerk dat zonder knipnaden van een dichte bestrating kan overlopen naar open bestrating, zonder concessies te hoeven doen aan de sterkte van het verband.

Capital-T

De Capital-T haakt door zijn vorm stevig in elkaar. Door te spelen met de oriëntatie van de steen ontstaan open vakken of restmaten die kunnen worden opgevuld met bijvoorbeeld standaard keiformaten. Zelfs bij het verband met grasvlakjes haken de stenen nog steeds stevig in elkaar.

Capital L+T stenen

Capital-L

De Capital-L bestaat eigenlijk uit twee keiformaten die in een L-vorm zijn gecombineerd. Hiermee zijn allerlei zigzag-verbanden en schubverbanden te leggen, bijvoorbeeld op rijbanen en pleinen. Zonder onderbreking kan ook dit verband transformeren naar een open verharding.

Capital L+T stenen

Kleuren en texturen

De Capital-L+T stenen voor Infra-projecten kunnen worden geleverd in de volgende GeoSteen® toplaagtexturen: Basic, GeoBasic, GeoColor. Op verzoek leveren wij beide stenen in elk gewenst patroon, zodat er zoveel mogelijk machinaal kan worden bestraat.

Parkeerterrein Slangen + Koenis architecten

Neem Contact op. Onze adviseurs staan voor u klaar!

MBI biedt een zeer uitgebreid assortiment elementverhardingen. Deze ruime keuze biedt veel inspiratie en geeft u onbegrensde mogelijkheden.

Neem contact op voor een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs.

  Verzenden