MBI schenkt GeoCeramica® tegels aan Zorgimkerij

In het teken van duurzaamheid en saamhorigheid heeft MBI GeoCeramica® tegels geschonken aan een bijzonder doel. De tegels maken straks namelijk onderdeel uit van een belevingstuin bij dagbestedingsproject de Zorgimkerij te Beesd. Het tuinontwerp is kosteloos verzorgd door Anja van den Heuvel-Verweij van ontwerpstudio TAK, die met haar showtuin deelnam aan Gardenista 2019. De tuintegels (t.w.v. €5000) die MBI sponsorde voor Anja’s showtuin krijgen bij de Zorgimkerij een prachtig nieuw thuis.

MBI De Steenmeesters

MBI schenkt GeoCeramica® tegels aan De Zorgimkerij in Beesd. Links op de foto: begeleidster Martine met deelnemers van de Zorgimkerij. Rechts: tuinontwerpster Anja van Studio TAK en MBI collega’s.

Van showtuin naar belevingstuin

In mei dit jaar sponsorde MBI een showtuin voor de allereerste editie van het tuinevenement ‘Gardenista’. Dit was de vijftig-tinten-groen tuin van Studio TAK. MBI vroeg tuinontwerpster Anja als tegenprestatie mee te werken aan een goed doel. De tegels liet MBI natuurlijk niet bij het afval belanden; dit is niet duurzaam!

Wat het goede doel zou worden, was nog onbekend. Anja, oorspronkelijk afkomstig uit Beesd, wees al snel de Zorgimkerij aan als verdienstelijke ontvanger van de tegels. Toen ze het landgoed bezocht werd ze enthousiast; er was veel potentieel om hier een mooie tuin neer te zetten. En de behoefte voor een nieuwe tuin was er! De metamorfose kon beginnen.

Het tuinontwerp

In het tuinontwerp komt een duidelijk thema naar voren. De hexagonale vormen doen aan een honingraat denken. De hexagonale indeling is niet enkel symbolisch, maar ook functioneel. Elke hexagoon is een apart stukje grond waar de deelnemers en bezoekers van de Zorgimkerij hun zintuigen kunnen aanspreken. Zij kunnen hier straks proeven, ruiken, zien, voelen én horen. Dit kan door de vele verschillende planten, alle verschillende texturen of bijvoorbeeld stromend water… Zo kunnen ook mensen die blind zijn, de tuin ‘beleven’. De stukjes grond heeft Anja opzettelijk klein gehouden, zodat het behapbaar blijft voor de deelnemers. Anja:

“Ik hoop dat de deelnemers er heel veel plezier aan gaan beleven en dat het onderhoud een stuk makkelijker wordt. Ik hoop ook dat andere mensen gestimuleerd worden om eens te komen kijken.”

Een duurzame tuin

Veel elementen van de huidige tuin, vooral de beplanting, worden ‘hergebruikt’. Bijvoorbeeld de mooie bananenboom blijft behouden. – Ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid heeft Anja hiervoor gekozen:

“Heel veel planten die hier staan, die zullen worden hergebruikt voor de nieuwe tuin. De bestaande bomen blijven ook staan. Er gaat niet overal de zaag in, dat is zonde. (…) Ik probeer altijd te laten zien dat je met weinig inzet veel groen in je tuin kan hebben. Dán heb je een prettige leefomgeving. Als je een biologisch evenwicht hebt in je tuin, hoef je niet alles plat te spuiten. (…) Ik hergebruikt bijna alles.”

Andere elementen zoals het pad van notendoppen worden vervangen door de GeoCeramica® tegels. Zo is de tuin makkelijk begaanbaar, ook voor mensen die moeilijker ter been zijn. De tegels verbinden namelijk de verschillende onderdelen van de belevingstuin en zorgen voor een stevige ondergrond voor het terras. De notendoppen worden echter niet weggegooid, deze worden weer in andere delen van de tuin ingezet.

Tuinonderhoud wordt makkelijk

De verwachtingen voor de nieuwe tuin zijn hoog bij de deelnemers en begeleidster Martine: “Wat ik hoop is dat onze deelnemers een tuin krijgen waar het voor hen makkelijker is om in te werken.

“Dan wordt de stap om buiten te gaan werken kleiner. Ik hoop dat we daarmee ook nieuwe deelnemers aantrekken, omdat ze zien; ‘Het is makkelijk dan dat ik dacht’. Ik hoop dat we ze dat mee kunnen geven en dat ze daar in de pauze bijvoorbeeld lekker kunnen gaan zitten.”

Over de Zorgimkerij

De Zorgimkerij werd 10 jaar geleden als dagbestedingsproject opgestart als initiatief van Prezzent. Martine, begeleidster bij de Zorgimkerij, was er vanaf de opstart bij. Na 13 jaar ervaring in de zorg kwam zij terecht bij Prezzent. Een collega begeleider van Martine, die tevens imker was, vond een manier om zorg en imkerij met elkaar te combineren. Dat resulteerde in een dagbestedingsproject te Geldermalsen. Naarmate de groep groeide ging Prezzent op zoek naar een nieuwe locatie. Dit werd de Zorgimkerij in Beesd – een prachtig landgoed in Mariënwaerdt, waar de deelnemers de rust kunnen ervaren en veel in contact staan met de natuur.

De begeleiders op de Zorgimkerij hebben allen een achtergrond in de zorg. Vandaag telt de Zorgimkerij 24 fulltime en parttime deelnemers, die naar de Zorgimkerij gaan voor dagbesteding. Hoe een dag op de Zorgimkerij eruit ziet? Begeleidster Martine vertelt:

“Elke dag begint met een taakverdeling. De deelnemers hebben zelf inspraak hoe zij hun dag gaan besteden. Dat staat bij ons eigenlijk voorop. Natuurlijk zijn er ook dingen die gedaan moeten worden, maar wij proberen zo min mogelijk met ‘moeten’ te werken. (…) Wij proberen altijd een activiteit te vinden die bij iemand past, welke ze leuk vinden om te doen.”

Open voor iedereen!

Niet alleen de deelnemers, maar ook bezoekers kunnen straks in de nieuwe belevingstuin terecht. Deze is namelijk vrij toegankelijk voor eenieder! Bezoekers zijn welkom om in de tuin te komen ontspannen of een praatje te maken. Ook is er een kleurentuin aanwezig met prachtige bloemen in allerlei kleuren en een winkel met 10+ verschillende soorten honing, noten en handgemaakte producten.

Wanneer de tuin opgeleverd wordt is nog niet duidelijk. Er wordt namelijk hard gezocht naar goedgezinde hoveniers die willen helpen bij de aanleg van de tuin. Wat moet er gebeuren? Onder andere de GeoCeramica® tegels moeten aangelegd worden, de tuin moet van beplanting voorzien worden en er moet een vijver met stromend water geïnstalleerd worden.

Ben jij een hovenier met het hart op de juiste plaats en wil jij je steentje bijdragen aan dit project? Neem contact op via marketing@mbi.nl.