MBI Group verkoopt Den Boer Beton aan Betonindustrie Vrijenban

Vorig jaar besloot MBI zich te richten op haar kernactiviteiten en de productie van Den Boer Beton in Nieuw-Lekkerland per 31 maart 2016 te staken. Vrijenban neemt de gehele verkoopafdeling van Den Boer Beton over en zal deze integreren in haar eigen organisatie. Op termijn zal de productie plaatsvinden in een nieuwe vestiging van Vrijenban in het Groningse Zuidbroek.

Den Boer Beton bestaat sinds 1883 en heeft een grote naamsbekendheid opgebouwd. Het bedrijf is vooral gespecialiseerd in emissiearme stalvloeren, veeroosterplaten, erfverharding en andere betonproducten voor de agrarische markt. Na de fusie met Holcim in 2011 werd MBI Group eigenaar van het bedrijf Den Boer Beton. Agroproducten behoren echter niet tot de corebusiness van MBI, dat zich vooral richt op bestrating en betonproducten op het gebied van Infra, Tuin en Bouw.

Om de productie in de fabriek in Nieuw-Lekkerland op langere termijn rendabel te houden zouden grootschalige investeringen nodig zijn. Daarom besloot MBI in 2015 om zich te richten op zijn kernactiviteiten en de productie van Den Boer Beton in Nieuw-Lekkerland op termijn te staken. Betonindustrie Vrijenban, met vestigingen in Delft, Vianen en Zuidbroek toont zich verguld met de overname. Die past in de uitbreidingsplannen van directeur-eigenaar Bas Aalbers. “Den Boer Beton staat hoog aangeschreven in de agromarkt, heeft een groen imago dankzij zijn emissiearme stallen en heeft enthousiaste medewerkers,” stelt Aalbers. “Ik ben altijd op zoek naar een sterk merk dat bewezen heeft innovatief te zijn, een goed product te maken en waar klanten tevreden over zijn. In dat plaatje past Den Boer Beton prima.”

Verkoopmedewerkers van Den Boer Beton zijn blij met de nieuwe eigenaar. “Door de combinatie van machinale- en prefab producten zijn we de afgelopen jaren een heel flexibel bedrijf geworden, waarbij we producten aan de wensen van de klant kunnen aanpassen en toch een korte levertijd houden. Daarnaast hebben we ons gefocust op de ontwikkeling van hoogwaardige emissiearme vloeren, die officieel erkend worden. Dat geeft veehouders ruimte voor uitbreiding. We zijn blij dat we dankzij Vrijenban de mensen die altijd vertrouwen in ons hebben gehad kunnen blijven bedienen,” zegt manager Agro Klaas de Vries van Den Boer Beton.

De verkoop, die op 1 februari 2016 zal plaatsvinden, heeft de instemming van de ondernemingsraad van MBI Group. Na het stopzetten van de agroproductie en de benodigde aanpassingen aan de tegelproductie, wordt een dertigtal productiemedewerkers herplaatst binnen MBI Group. Voor dertig andere medewerkers volgt afvloeiing via sociale maatregelen. De fabriek in Nieuw-Lekkerland gaat zich toeleggen op de productie van het nieuwe GeoCeramica®, een toepassing van keramiek op betonnen tuintegels. Daarnaast blijft de prefab productie voor de inframarkt daar. “We zijn blij dat een hoogstaand merk als Den Boer Beton verder kan. Deze verkoop schept duidelijkheid voor klanten en zorgt voor continuïteit in de agrarische markt,” aldus algemeen directeur Marcel Bettonvil van MBI Group.