MBI verstevigt partnership met huistransporteurs op basis van contracten met onbepaalde duur

MBI h­eeft de aflopende contracten met haar vijf huistransporteurs verlengt voor onbepaalde duur. Een unieke basis van samenwerking voor de logistieke wereld, waarbij vertrouwen en partnerschap op één staan. MBI wil samen met haar transportpartners de groei van MBI, de logistieke uitdagingen en de behoefte aan verduurzaming van transport het hoofd bieden. Zo kunnen we samen ook in de toekomst het benodigde en gewenste transport leveren.

 

Samenwerking zorgt voor duurzaam logistiekmodel

Het transportmodel van MBI is momenteel zo ingericht dat iedere vestiging een eigen huistransporteur heeft. Waar mogelijk worden ritten onderling uitgewisseld om zo efficiënt en duurzaam mogelijk te rijden. De nauwe verbinding tussen de huistransporteur en de vestiging zorgt er ook voor dat de transporteur echt het verlengstuk is van de service van MBI. Daar zijn wij hartstikke trots op.

De huistransporteurs

Bouwvervoer is onze grootste huistransporteur en rijdt voor ruim 40% van het totale MBI-volume. Ook zijn ze volop bezig met de verduurzamingsslag die gaande is in de transportwereld. Zo rijden er momenteel al verschillende voertuigen op duurzamere brandstoffen. Eind volgend jaar verwacht Bouwvervoer een elektrische combinatie (wellicht in MBI kleuren) in bezit te hebben voor onder het binnenstedelijke transport en staan er waterstof voertuigen gepland binnen enkele jaren. Bouwvervoer rijdt het meest voor Veghel en Aalst.

In Veghel rijdt ook Transportbedrijf van der Struijk met zo’n 11 combinaties voor MBI, inmiddels bestaat de relatie met MBI al meer dan 40 jaar. Van der Struijk rijdt momenteel met 4 combinaties in MBI kleuren.

Op onze plant in Nieuw-Lekkerland rijdt S.V.N. transport. Zij hebben zich de laatste jaren ontpopt tot de specialist in het transporteren van GeoCeramica®. Mede hierdoor zijn ze in de afgelopen jaren als betrouwbare partner meegegroeid met MBI.

De huistransporteurs in Kampen zijn Anton Raamsman Int. Transport en Transportbedrijf Redder Staphorst B.V.. Raamsman rijdt al ruim 60 jaar voor MBI. Transportbedrijf Redder rijdt inmiddels ook alweer ruim 20 jaar voor MBI. In al deze jaren zijn Raamsman en Redder meegegaan in de wensen en eisen die tegenwoordig gesteld worden om op deze manier zo innovatief mogelijk de weg op te gaan. Op drukke dagen worden er door Redder en Raamsman meer dan 50 combinaties ingezet voor MBI.

Net als MBI zijn bijna alle transporteurs familiebedrijven met een lange geschiedenis. Waar inmiddels de derde of in sommige gevallen de vierde generatie van de familie werkzaam is.

 

Jaarlijkse contractonderhandeling maakt plaatst voor jaarlijkse indexering

Sinds 2019 hebben evofenedex (ondernemersvereniging van Nederlandse handels- en productiebedrijven) en Transport en Logistiek Nederland (TLN is ondernemersorganisatie voor wegtransportbedrijven en logistiek dienstverleners) de handen ineengeslagen. In samenwerking met Panteia, het onderzoeksbureau wat onder andere gespecialiseerd is in transport en mobiliteit, wordt er jaarlijks een gezamenlijk en objectief rapport geleverd waarin alle kostenaspecten in het wegvervoer jaarlijks worden gewogen.

Zowel MBI als haar transporteurs zijn het erover eens dat we kunnen spreken van een onafhankelijk en objectieve berekening van de kostenontwikkeling. Het rapport geldt als een onmisbare en betrouwbare bron voor de kostenontwikkeling en samenwerking. Jaarlijks wordt de geraamde kostenstijging doorgevoerd op de lopende tarieven, verrekend met het verschil tussen raming en realisatie van het jaar daarvoor.

 

Vertrouwen en partnership

Door de nieuwe contracten voor onbepaalde duur wil MBI haar huistransporteurs zekerheid bieden. Deze zekerheid is onder andere nodig om te investeren in de capaciteit om de groeistrategie van MBI te kunnen volgen. Daarnaast is het investeren in schoon/duurzaam wegtransport een must voor de komende jaren.