MBI De Steenmeesters grootste importeur van keramische tegels uit Italië dankzij overname Gebo BV

Overname versterkt marktleiderschap

 

Op 1 februari 2022 heeft MBI BV uit Veghel-Meijerijstad de overname aangekondigd van de activiteiten van de Groothandel & Agenturen Gebo BV. Gebo BV is een onderdeel van Eurovitegroup uit het Gelderse Ede. De overname van de activiteiten van Gebo past uitstekend bij de strategische ontwikkelingen van MBI. Enerzijds ziet het bedrijf veel synergie in het centraal opslaan en distribueren van haar handelsproducten; activiteiten die nu bij de productievestiging in Kampen plaatsvinden. Anderzijds zijn er veel expansiemogelijkheden op de markt van keramische tegels op zowel in- als outdoor gebied.

MBI is met de overname verworden tot de grootste importeur van keramische tegels uit Italië op de Nederlandse markt; een buitengewoon business model!

Marcel Bettonvil, CEO MBI Group: “Strategisch gezien is de overname van Gebo een logisch gevolg van onze groei in de Keramische wereld. Zowel voor de markt, onze klanten en medewerkers is deze mogelijkheid een goede ontwikkeling. Vanuit het verleden heeft MBI diverse malen laten zien op een goede en correcte manier door schaalvergroting groei te kunnen realiseren.”

Hendrik van de Beek, eigenaar Gebo: “De afgelopen twee jaar ben ik veelvuldig benaderd door diverse marktpartijen of ik mijn bedrijf wilde verkopen, van directe concurrenten tot diverse private equity maatschappijen. Steeds ben ik daar niet op ingegaan daar de klik er niet was. Met het familiebedrijf MBI was die klik er direct omdat de culturen van onze bedrijven heel goed bij elkaar passen. En mensen het verschil nog altijd maken! Ik heb er vertrouwen in dat met deze overname de toekomst van mijn mooie bedrijf meer dan gewaarborgd is en dat niets een mooie groei in de weg zal staan.”

 

De transitie van outdoor naar indoor

Daar waar andere bedrijven soms een stapje maakten van de binnen naar de buiten markt, heeft MBI in eerste instantie altijd alleen de focus gehad op de buiten markt. Daar hebben zij marktleiderschap en expertise opgebouwd op basis van enerzijds strategische samenwerkingen met topproducenten, waaronder het Italiaanse Mirage, en anderzijds door zelf een innovatief concept voor buiten te lanceren onder de gekende merknaam GeoCeramica®.

Mede hierdoor is de laatste jaren het volume aan importartikelen dusdanig gestegen dat het bedrijf reeds geruime tijd het standaard betonproducten segment – en het bijbehorende imago – volledig is ontgroeid. MBI kan worden gezien als het perfecte adres voor de retail voor one-stop shopping op het gebied van keramische tegels in zowel 1-2-3-4-6 als 8 cm toepassingen voor buiten, maar nu dus ook voor binnen!

Patrick van den Tillaart, Commercieel Directeur bij MBI: “De markt vraagt om continue aanpassing en verandering, wij zijn daar als MBI  goed in, het zit in ons DNA. Er zijn allerlei ontwikkelingen op de keramische markt, zoals overnames door grote investeringsmaatschappijen en nieuwe start ups. Allen met veel interne focus. Wij kijken graag naar buiten en naar onze klanten. Daar past deze overname van Gebo fantastisch bij. De Nederlandse economie is immers zo goed dankzij succesvolle familiebedrijven. Samenwerken met sterke merken door geheel Europa is onze kracht. Samen Succesvol is ons credo.”

 

Allround adviespartner voor bouwmanagement

Een grote pre van MBI is haar professionele 5W projectadviesorganisatie. Een organisatie die met louter specialisten zowel ontwerpers (architecten) als opdrachtgevers (eigenaren) van een juist advies kan voorzien voor een duurzaam en vooral mooi eindresultaat. In dit adviestraject heeft MBI een sterke positie opgebouwd in toepassingen met keramiek en vindt er ook steeds meer verkoop plaats van “buiten naar binnen”.

De overname van de activiteiten van Gebo past dan ook perfect in deze ontwikkelingen. Het mooie assortiment indoor tegels (wand en vloer) zal hierbij vanzelfsprekend ook cross selling van MBI’s outdoor assortiment bevorderen. De adviseurs in de bouw management fase zijn immers al in een zeer vroeg stadium betrokken en zijn in de gelegenheid ook van “buiten naar binnen” te adviseren.

 

Voordelen exportonderdeel C2 Creation

Een dochter onderneming van MBI, C2 Creation, verkoopt wereldwijd productielicenties aan partners voor de lokale productie van het innovatieve GeoCeramica® concept. Ook deze deelneming zal worden geïntegreerd in de nieuwe handelsactiviteiten. Hierdoor ontstaat er grote synergie aan inkoopzijde van de keramische producten. Door het realiseren van deze inkoopstrategie kunnen alle klanten van de nieuwe onderneming profiteren van de schaalvoordelen die de onderneming genereert.

 

Samenwerking biedt synergie

Zoals reeds aangegeven zijn er vele voordelen te benoemen in het kader van deze overname. Een mooie locatie centraal in het land gelegen nabij snelweg A12. De bundeling van krachten van twee mooie familiebedrijven. Twee bedrijven met respect voor mens en omgeving en met innovatieve slagkracht voor de toekomst. Veel synergie voor klant en leveranciers. Daadkrachtig en met veel mogelijkheden.

Peter van den Maagdenberg, Algemeen Directeur bij Gebo: “In de korte tijd dat ik aan het roer sta bij Gebo heb ik geanalyseerd dat verandering noodzakelijk is om groei te realiseren. Dit heb ik reeds intern gepresenteerd na mijn eerste 28 dagen binnen het bedrijf. De opportuniteit die zich met de kandidatuur van MBI voordeed maakt het mogelijk om mijn plan op een goede, constructieve en versnelde manier vorm te kunnen geven.”

In de markt zal het bedrijf als volledig onderdeel van MBI BV gaan opereren onder de naam MBI Trading. Uiteraard zul je de komende tijd nog veel meer over deze onderneming horen en/of zien!

Over MBI

MBI is de grootste producent van ongewapende betonproducten voor geveltoepassing en bestrating. Tevens is MBI uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van keramiek voor constructieve toepassing. Vanuit 4 productielocaties zetten De Steenmeesters van MBI zich in voor een mooiere leefomgeving; in kwaliteit, comfort, duurzaamheid, kleur en vorm.

Over Gebo

Gebo Groothandel & Agenturen is begin jaren ’70 opgericht en levert wand- en vloertegels aan tegel- en sanitairspeciaalzaken in Nederland. De agenturen zullen volledig worden overgenomen door MBI Trading, waaronder de merken Ceramica Imola en Casalgrande Padana. De Groep heeft naast Gebo nog drie activiteiten; de Eurovite Lijmfabriek, Gebo Badline (Outlet) en Steenberg BV (onroerend goed). Deze blijven buiten de overname.