Nieuwe menger voor ‘Big Bertha’

Na vele jaren trouwe dienst, is afscheid genomen van de oude menger van machine 4 in Veghel. Machine 4 staat bij onze Steenmeesters beter bekend als ‘Big Bertha’. Big Bertha is vernoemd naar de gelijknamige kanon van het Duitse leger ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Het doel van het Duitse leger was om een ‘super kanon’ te maken, de grootste kanon die ze maar konden realiseren. Ook MBI had grootse ambities met machine 4, deze moest namelijk de grootste productiemachine ooit worden. Machine 4 was ten tijde van de bouw (en is nog steeds) de nummer 1 ter wereld als het aankomt op de meeste tegels produceren per keer.

Plaatsing van de menger

Eind juli was het dan zover, de ombouw van de mengerij. Een uitdagende klus die door diverse Steenmeesters ook wel een ‘openhartoperatie’ genoemd werd. De operatie begon met het loskoppelen van de mengerij. Na drie intense volle dagen van 20 uur slopen waren beide mengers inclusief alle bijbehorende onderdelen verwijderd. Dan kon de wederopbouw van de installatie beginnen. Aan het einde van de eerste week stond de onderbeton-menger weer binnen en hingen de meeste onderdelen voor deze menger weer op hun plek.

De tweede week heeft in het teken gestaan van het monteren van alle onderdelen van de deklaag-menger en het opnieuw aansluiten van de mengerij. In de derde week werden de laatste leidingen en onderdelen geplaatst en is een extern bedrijf begonnen met testen van de installatie. Dit maakte het mogelijk om de vierde week te beginnen met het maken van het eerste beton om eventuele fouten op te sporen. Hierdoor konden we ’s maandags vrij snel beginnen met het maken van de eerste stenen.