ARC21 Awards

ARC Awards is dé ontwerpprijs van stoel tot stad. Onafhankelijke jury’s belichten het allerbeste werk in de categorieën architectuur, stedenbouw, interieur, meubel, detail, innovatie, jong talent en oeuvre. Het doel is om de betekenis en de kracht van het ontwerp te vieren en voor een breed publiek te promoten. De ARC Awards hebben inmiddels een vaste plaats verworven in het Nederlandse architectuurlandschap.

Dit is het eerste jaar dat wij als MBI partner zijn van de ARC Awards. De connectie die wij hebben met stedenbouw is groot. Wij voelen ons ook zeer vereerd dat wij dit jaar in de gelegenheid zijn om met de professionele jury mee te kijken bij de selectie. Wij hopen hiermee ook het signaal af te geven dat het voor het ontwerp van een duurzame buiten-leefomgeving belangrijk is dat beter en vaker wordt samengewerkt tussen ontwerpers en producenten.

Winnaar ARC21 Stedenbouw Award

De winnaar van ARC21 Stedenbouw Award is geworden het Schinkelkwartier van Ziegler|Branderhorst i.s.m. de gemeente Amsterdam. Edzo Bindels heeft namens de jury de Stedenbouw Award uitgereikt aan de winnaar.

Het Schinkelkwartier is een monofunctioneel (werk)gebied in Amsterdam. Ziegler|Branderhorst heeft in samenwerking met de gemeente Amsterdam een masterplan gemaakt waarbij het Schinkelkwartier wordt getransformeerd naar een wijk met 22 duizend woningen en 45 duizend arbeidsplaatsen.

De jury noemt de duidelijk sturende rol van Ziegerl|Branderhorst en de gemeente Amsterdam bij het Schinkelkwartier in Amsterdam een ‘verademing’. Gemeenten stellen zich te vaak faciliterend op, wat een excuus is om niks te doen, vindt de jury. Binnen dit project heeft de gemeente Amsterdam samen met de stedenbouwkundige een duidelijke sturende rol. Door een heldere visie te formuleren voor een einddoel weten marktpartijen waar ze aan toe zijn. Het zorgt voor democratisering van de besluitvorming, iets wat zeer strevenswaardig is.

Verder heeft de jury groot respect voor de wijze waarop de enorme opgave van 11000 woningen is uitgedacht. Die visie stelt verder aan aantal heldere ontwerpdoelen op het gebied van openbare ruimte, woningen en openbaar vervoer waarmee de fysieke verbinding met de stad wordt gewaarborgd. Door de parkeernorm laag te houden, tonen de ontwerpers lef en gaat het plan mee met de toekomst. Het kwetsbare punt, denkt de jury, is het behoud van werk van het gebied. Ze roept de ontwerpers op om de identiteit van het gebied goed in de gaten te blijven houden.

Unaniem verkoos de jury Het Schinkelkwartier tot de winnaar van de ARC21 Stedenbouw Award. De keuze is niet alleen een waardering voor het plan maar ook een boodschap voor het vak: toon lef en visie!

Nominaties

De twee andere nominaties waren Catharijnesingel in Utrecht door OKRA landschapsarchitecten en De Nieuwe Stad in Amersfoort door ZUS in samenwerking met Schipper Bosch.

Over Catharijneseingel zegt de jury: “Het is een prachtig verbindend project voor Utrecht. De opwaardering van de singels tot groene publieke ruimte is van grote meerwaarde voor álle bewoners”

En over De Nieuwe Stad: “Het startpunt van de ontwikkeling –  een veelzijdige programma – is enorm goed gevonden: het geeft reuring. De keuze voor een plein als centraal punt is een goede vondst. De naar binnen gekeerde oriëntatie geeft het plangebied een aangenaam kleinschalig karakter”

Jury

De jury van de ARC21 Stedenbouw Award bestaat uit juryvoorzitter Edzo Bindels (West 8), Anne Seghers (Ruimtevolk), Vincent Peters (PosadMaxwan) en Rosalie de Boer (Synchroon). Afke Laarakker was secretaris van de jury.