Betontegel met keramiek blijkt schot in de roos

‘Nieuw type sierbestrating met Europese potentie’

Na uitgebreid onderzoek is het MBI gelukt om een verbinding te maken tussen twee materialen dat eerder onmogelijk leek. Deze Nederlandse uitvinding GeoCeramica® is ‘keramiek op beton’. Dit nieuwe type sierbestrating vermindert de aanlegkosten van keramiek met 50%, doordat een speciale dragende fundering reeds tijdens het productieproces wordt aangebracht. De groeiende vraag naar keramische buitentegels was reden voor bestratingsspecialist MBI om haar kennis van beton én productietechnieken in te zetten voor de ontwikkeling van deze unieke combinatie van een betontegel met keramiek als toplaag. De patenten zijn aangevraagd en er is ook reeds interesse getoond vanuit België, Luxemburg en Duitsland.

Sierbestratingsmarkt

Het aanbod van voor de tuin is groot en onder te verdelen in de drie noemers: beton, keramiek en natuursteen. Elke categorie bezit een eigen range aan eigenschappen en kenmerken. Daarmee gaat ook een eigen verwerkingsmethode gepaard met een daaraan gekoppeld prijsniveau. Beton heeft het grootste marktaandeel, mede vanwege de relatief eenvoudige verwerkingsmethode. Keramiek wint al jaar na jaar terrein op natuursteen vanwege de gebruiksvoordelen. Het heeft echter als groot nadeel dat er een arbeidsintensieve, en dus dure, fundering moet worden aangelegd. Ook is het niet geschikt voor iedere bodemsoort in Nederland. Een combinatie tussen betontegel en keramiek is de ideale oplossing.

Technische uitdaging van keramische tegels op betonnen onderlaag

Het combineren van twee verschillende materialen betekent een technische uitdaging. Ten eerste om de materialen duurzaam te verbinden en ten tweede moet deze verbinding in stand blijven onder alle omstandigheden als vocht, vorst en hitte. Eerder leek een dergelijke constructie onmogelijk, gezien de afwijkende eigenschappen van beide materialen. Zo leken de krimp- en uitzetverschillen onoverkomelijk.

Een nieuw betonreceptuur biedt hierin echter de uitkomst. Door het betonmengsel in vochtige staat met toevoeging van een activatievloeistof te laten hechten aan het keramiek ontstaat tevens een zeer duurzame verbinding. Dit innovatieve productieproces draagt de naam Stabikorn®-systeem.

Keramiek vs GeoCeramica®

Het beste van twee werelden

Met de uitvinding van GeoCeramica® is er een totaal nieuwe categorie sierbestrating bijgekomen die veel voordelen biedt. De kwalitatieve eigenschappen van keramiek en de relatief eenvoudige verwerking van beton. Na een gecontroleerde testperiode is de productie inmiddels verdergaand opgeschaald. De collectie, die eind april volledig beschikbaar zal zijn, bevat 23 verschillende designs. Waarvan 3 designs tevens geschikt zullen zijn voor zware belasting als een oprit.