Stapelen i.p.v. metselen: Drystack systeem

Momenteel wordt er een villa in Zuidland gerealiseerd met de GeoStylistix Waalformaat. Niks bijzonders zou je zeggen maar het tempo en de manier waarop dit gebeurt, zijn best wel baanbrekend te noemen. Alle stenen zijn voorzien van boorgaten waardoor ze zich feilloos en snel laten inpassen in het Drystacksysteem van drystack. Dit is een vrij eenvoudig stapelsysteem bestaande uit o.a. kunststof koppelstukken welke ook nog eens herbruikbaar zijn.

Duurzaam ‘metselen’

Bouwen met drystack is veilig, duurzaam en milieuvriendelijk. Uit betrouwbaar en gedegen onderzoek blijkt dat het systeem veel minder CO2 uitstoot. In vergelijking met alle alternatieven, zoals traditioneel metselwerk, is drystack het meest CO2 vriendelijk. De verwerking is eenvoudig waardoor het systeem door een bredere doelgroep toegepast kan worden. Geen onwerkbare dagen door regen of vorst en geheel in lijn met het gedachtegoed van adoptief bouwen omdat deze methode circulair is. De elementen kunnen als geheel of apart opnieuw worden gebruikt in nieuwe projecten. De gevelstenen zijn op deze manier ook te hergebruiken, wat bouwen met het Drystacksysteem nóg duurzamer maakt.

Daarbij gaat deze methode ook met veel praktische voordelen gepaard. Wat gelijkt opvalt is hoe schoon de totale bouw blijft. De gevel, steigers, het materiaal én uiteindelijk ook de stapelaars werken mortelloos en dat zie je meteen terug. In vergelijk met een standaard bouwplaats oogt dit project smetteloos. Zonder baarden of mortel resten overal. Dat komt de netheid van het eindresultaat ten goede maar scheelt ook veel tijd. Tijdwinst wordt toch al snel geboekt omdat men almaar door kan, zonder wachttijden. Onder alle weersomstandigheden kan doorgegaan worden met het stapelen. Vocht en absorptie of vrieskou zijn niet langer condities die de voortgang belemmeren. Daarbij zijn dilataties niet benodigd, dat scheelt niet alleen een broodnodig advies maar draagt verder bij aan de esthetiek van het eindresultaat.

Unieke gevel

Gecombineerd met het Drystack systeem zijn onze GeoStylistix gevelstenen nóg duurzamer. De GeoStylistix is een unieke gevelsteen met een mix van natuurlijke mineralen die zorgen voor een prachtige kleurstelling en hogere kleurvastheid over een langere termijn dan traditionele stenen. De gevelsteen is niet alleen esthetisch, maar ook bijzonder maatvast, sterk en onderhoudsarm. Verkrijgbaar in een vlakke toplaag voor een moderne uitstraling of profiel uitvoering voor een meer rustieke bouwstijl.

In het nieuws

Ook het landelijk nieuws heeft aandacht voor dit bijzondere systeem. Bekijk de uitzending over dit topic op RTL 4 hier: Metselen zonder cement: deze ‘Legobakstenen’ stapel je gewoon op elkaar | RTL Nieuws

Betrokken partijen

Opdrachtgever Ton Wandel | Architect is ASWA architecten (Ton Wandel) | Aannemer is Peeman Nieuwe Tonge (Cornee Peeman) | Drystack.nl | Destapelaars.com | Gdskeramiek.nl | MBI De Steenmeesters

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van dit project en het drystack systeem? Laat je gegevens achter middels het contactformulier onderaan deze pagina!