Eindhovense steen

Het nieuwe tijdperk van de binnenstedelijke ‘steen’

Het centrum is het hart van een stad – de terrasjes, winkelstraatjes, ontmoetingsplaatsen. Hier draait het om sfeer, maar de openbare ruimte draait ook om functionaliteit en veiligheid. Bestrating is vaak bepalend hiervoor. Eens was de traditionele rode steen de default keuze voor vele binnensteden. Dat tijdperk is voorbij, zo bewijst ook gemeente Eindhoven door haar binnenstad te bestraten met een levendige ‘Eindhovense steen’. 

Tegels voor in de binnenstad

Steeds meer gemeentes kiezen ervoor om gebieden zoals het centrum in te richten met tegels, en niet de ‘standaard’ grijze tegels die we vaak tegenkomen in de openbare ruimte. Integendeel, we zien steeds meer de wens voor vernieuwing. Grootformaat tegels en bonte tegels komen steeds vaker in aanmerking voor de binnenstad. Speciaal voor zulke toepassingen geeft MBI de mogelijkheid om vrijwel elk ontwerp te realiseren met keramiek. Door de keramiek toplaag vervolgens onlosmakelijk te verbinden aan een sterke betonnen drager en te voorzien van een hoge stroefheid, zijn de tegels uiterst geschikt (veilig) voor drukke stadskernen. Onderstaande ontwerpen zijn enkele voorbeelden van de mogelijkheden.

 

Traditionele en nostalgische steen

Ook de ‘traditionele’ steen is geëvolueerd. MBI biedt duurzame alternatieven op de traditionele baksteen. GeoRetron is een populaire betonsteen met een nostalgisch uiterlijk. Een ander alternatief is de GeoColor steen bestaande uit kleurechte, natuurlijke granulaten.   

Een uniek initiatief: Eindhovense steen

Iedere gemeente heeft iets eigens. Ook de bestrating moet bij het karakter passen. Of de nadruk ligt op kleur, textuur of duurzaamheid, MBI denkt graag hierin mee. Gemeente Eindhoven neemt echter een bijzonder initiatief door een unieke steen te ontwikkelen die geheel eigen is aan het karakter van Eindhoven. Lees meer over het unieke initiatief op www.eindhovense-steen.nl.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.