MBI voor infra

Groene parkeerplaatsen

Parkeerplaatsen klimaatadaptief inrichten

We hebben steeds vaker te maken met hevige regenbuien. Daardoor is efficiënte waterafvoer vereist. Klimaatadaptief betekent voor gemeenten dat hemelwater geen waterschade aanricht en dat inwoners zo min mogelijk wateroverlast ervaren. In gebieden waar waterdoorlaatbaarheid van de grond relatief groot is, maakt open bestrating deel uit van de oplossing. Aangezien parkeerplaatsen vaak grote oppervlakten betreft, zijn groene parkeerplaatsen een uitstekende bijdrage aan het klimaatadaptief inrichten van de openbare ruimte. Daarnaast wordt biodiversiteit in stedelijke gebieden beter bewaard en zorgt groen voor een fijne beleving van de buitenruimte.

Design en functie in één

Bestrating en natuur bepalen samen de uitstraling, sfeer en leefbaarheid van onze buitenruimte. Vanuit dit idee is het ‘New City Design’ concept van MBI ontstaan, waarbij functionaliteit en esthetiek samenkomen. Vaak wordt er bij groene parkeerplaatsen gedacht aan grasbetontegels. Deze komen in verschillende uitvoeringen, waarbij vlakke grasbetontegels het meest geschikt zijn voor parkeerplaatsen. Het vlakke oppervlaktextuur zorgt voor optimaal rijcomfort en betere beloopbaarheid. Naast grasbetontegels zijn er ‘nieuwe generatie’ stenen welke zorgen voor een spannend straatbeeld.

Nieuwe generatie stenen

  • NCB-Klinker is een extra diepe steen met 42% open ruimte ter bevordering van grasgroei en waterinfiltratie. Open bestrating in klinkerverband.
  • Herba Linea is een stijlvolle bestratingsoplossing met 22% open ruimte in een ‘stroken patroon’, perfect voor stedelijke gebieden.
  • Capital L+T stenen zijn eindeloos te variëren van dichte bestrating tot zeer open bestrating. De unieke L- en T-vormen bieden zeer veel keuzevrijheid in legverbanden.

Aanleggen groene parkeerplaatsen

Voor de fundering onder groene parkeerplaatsen is het van belang dat de ondergrond geschikt is. Deze moet waterdoorlatend zijn om waterinfiltratie te bevorderen. Daarnaast moet de ondergrond in combinatie met de bestrating zwaar belastbaar zijn om verzakking door rijverkeer te voorkomen. Afhankelijk van de steen, kan de bestrating handmatig of machinaal verwerkt worden. Vervolgens worden ze gevuld met aarde óf met grove split. Wij raden aan om de openingen te vullen met teelaarde en vervolgens de gootjes weer leeg te vegen. Op deze wijze behoudt de bestrating haar waterdoorlatende karakter én wordt grasgroei bevordert. Na aanleg is het bestrate oppervlak direct begaanbaar voor loop- en rijverkeer.

Grasklinkers, Van Greunsvenpark Vlijmen
Grasklinkers, Van Greunsvenpark Vlijmen
Herba Linea & NCB, Drievliet Rijswijk
Herba Linea & NCB, Drievliet Rijswijk
NCB grasklinker, Albert Heijn
NCB grasklinker, Albert Heijn

Heb je een project?
Vraag een adviesgesprek aan!

Ben je ontwerper? Plan eenvoudig een vrijblijvend adviesgesprek in met één van onze specialisten voor de openbare ruimte.

Contact