Natuur onder een viaduct dankzij Groentaludsteen

Natuurlijke elementen onder viaduct mogelijk dankzij Groentaludsteen

Gemeente Eindhoven, Ontwerpburo studio ONS, Buro Kragten en MBI De Steenmeesters hebben een Groentaludsteen ontwikkeld die op ingenieuze wijze regenwater af kan vloeien naar levende beplanting onder een viaduct. De Groentaludsteen zorgt voor een stukje extra biodiversiteit op een uitdagende en normaal ‘grijze’ locatie. Het eerste project is gerealiseerd in Eindhoven aan de Halvemaanstraat.

Vergroening onder viaduct voor prettig sfeerbeeld

Viaducten onder wegen zijn vaak volledig verharde, sociaal onveilige en onprettige plaatsen in onze openbare ruimte. Gemeente Eindhoven heeft zichzelf uitgedaagd hier een duurzame oplossing voor te vinden en heeft contact gezocht met Ontwerpburo Ons Ontwerp uit Eindhoven. Het uitgangspunt van het project was vergroening onder viaducten mogelijk maken voor een prettiger sfeerbeeld, en naar een manier zoeken om het afstromende wegdekwater/hemelwater te benutten.

Realisatie eerste talud met Groentaludsteen

Het ontwerp voor de Groentaludsteen is in 2010 gemaakt maar niet direct tot uitvoering gekomen. Dankzij de Subsidieregeling ‘biodiversiteit en leefgebieden van de provincie Noord Brabant’, werd in 2016 het project nieuw leven ingeblazen. MBI De Steenmeesters is er bij betrokken voor de productontwikkeling en Bureau Kragten voor de begeleiding van de realisatie. Als geschikte locatie werd gekozen voor het noordelijke talud van een viaduct onder de Tilburgseweg en langs de Halvemaanstraat. Het project is zomer 2017 gerealiseerd.

Natuurlijke infiltratie en ontwikkeling biodiversiteit

Het vergroenen van viaducten heeft meer voordelen dan alleen verhogen van het sfeerbeeld. Ook regenwater wordt gebruikt en loopt niet onbenut het riool in. Meer en natuurlijker groen levert een verhoging van de biodiversiteit op. Een verbetering van de biodiversiteit verhoogd de leefbaarheid in de stad. 

GroenTalutSteen

De Groentaludsteen is een prefab betonelement, geproduceerd door MBI. Het patroon van de gootjes is geïnspireerd op de structuur van woestijngrond. Design gecombineerd met techniek in de openbare ruimte!

Publiek-private samenwerking

Het project is gerealiseerd in samenwerking met lokale aannemers die enthousiast meedachten en hiermee een aandeel in de innovatie leverden. De taludstenen zijn voorzien van schaduwminnende beplanting. De aanplant van varens en andere planten maakt de weg vrij voor meer (muur)planten en insecten. Hiermee is de basis gelegd voor een groene wand die goed is voor mens en dier. Het regenwater wordt benut door de planten en de wand biedt een prettige aanblik voor de passanten.

Meer over onze prefab beton elementen

Reageren is niet mogelijk

  • Delen op sociale media

    Pinterest
    Facebook
    YouTube
    LinkedIn