Energieneutraal wonen: de toekomst begint nu

The Commons – Tilburg

Energieneutraal bouwen en wonen heeft er een nieuw gezicht bij: The Commons in Tilburg. Achter de horizontaal georiënteerde façade van The Commons gaan verschillende woningen schuil: villa’s, bungalows en eengezinswoningen. Architecten Joris Verhoeven en Frank van Winden bundelen hun krachten in format A. Het resultaat: 17 energieneutrale woningen die ingevuld zijn volgens individuele wensen én naar buiten toe uniformiteit uitstralen. Daarnaast gaven zij een eigentijdse twist aan steenarchitectuur; klassiek en een beetje eigenwijs.

“Het idee is vaak dat Nederlanders een voorkeur hebben voor traditionele architectuur, maar gaan we daarmee niet voorbij aan individuele wensen?”, vraagt Van Winden zich hardop af. “Tijdens het ontwerpproces hier bleek juist dat de moderne vormgeving helemaal voldeed aan de verwachtingen van de toekomstige bewoners.” Dat had hij op voorhand niet verwacht. “Toen Rob Keijzer van ontwikkelaar Honk ons benaderde was direct duidelijk dat er een planteam zou komen voor The Commons. Dat hield in dat we startten met een blank canvas en eerst met potentiële bewoners om tafel zouden zitten voordat we hun wensen verwezenlijkten in het ontwerp”, vervolgt hij. Zeker in seriematige bouw is het geen gemeengoed om zo veel mensen al vanaf het begin te betrekken, maar getuige het enthousiasme van deze architecten, is het zeker voor herhaling vatbaar. “We gingen het project in met bepaalde verwachtingen, maar wat ons en de ontwikkelaar opviel was dat juist een moderne strakke vormentaal appelleerde aan hun wensen”, vult Verhoeven aan. Die wensen stelden hen in staat om – binnen de kaders die de opdrachtgever schiep – woningen te creëren met een ingetogen chique uitstraling. Dat er geen beeldplan was, betekende namelijk niet dat er door ontwikkelaar Honk geen eisen gesteld werden. “De woningen moesten energieneutraal zijn en ook moesten we aansluiting zoeken met omringende groene oase, waar Schotse Hooglanders grazen, hermelijnen resideren en de Donge meandert.” 

Haalbaar format
De grootste uitdaging voor de architecten was: hoe verenigen we zoveel mogelijk wensen in één haalbaar format? Van Winden: “Achter iedere gevel gaat namelijk een andere woning schuil met vloeroppervlakken die variëren van 80 tot 280 vierkante meter.” Door de steenkeuze, de kleurstelling, de raamindelingen en de verwerking van de 60 centimeter lange betonstenen in de gevel, ontstond zowel eenheid als een boeiend lijnenspel. Bovendien worden beide nauwelijks onderbroken door details. De details voegen zich ogenschijnlijk moeiteloos in het ontwerp. Zoals de verhoogde daklijst waarachter de zonnepanelen verscholen gaan en de hemelwaterafvoer met overstortcapaciteit in de pijp. “Behalve de ramen wilden we geen gaten in de gevel, dat tast de kierdichtheid aan en onderbreekt de façade.”

Gevelbeeld
Toch zijn het vooral de lange grijze betonstenen die in het oog springen. Een snelle voorbijganger ziet wellicht alleen de lange horizontale lijnen, maar de gevel heeft een veel grotere gelaagdheid. Naast de diepliggende ramen wordt het horizontale lijnenspel onderbroken, soms doordat de lange GeoStylistix betonstenen verticaal zijn verwerkt, andere keren door aluminium beplating. “We wilden een rustig gevelbeeld creëren, daarom zijn sommige kleinere ramen verscholen achter een Braziliaans verband”, zegt Verhoeven daarover. “De Shaded Grey grijze betonsteen van MBI De Steenmeester is bovendien dienstbaar aan de omliggende natuur en geeft de woningen een ingetogen charme. Door 60 centimeter lange stenen te gebruiken met een terugliggende voeg is de gevel sterk horizontaal georiënteerd. En door de stenen zowel horizontaal als verticaal toe te passen én te laten verspringen, ontstaat een gevarieerd gevelbeeld. Zeker bij strijklicht – de voor- en achtergevels bevinden zich aan de oost- en westkant – zorgt dat op ieder tijdstip van de dag voor andere nuances.”

Architecten          Joris Verhoeven & Frank van Winden
Opdrachtgever    Honk
Leverancier         MBI De Steenmeestes
Specificaties        GeoStylistix gevelstenen in drie kleuren

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.