MBI voor Tuin

Oprit bestrating

Advies voor bestrating van je oprit

Typen oprit bestrating

Bestrating voor de oprit is er in vele soorten, maten en kleuren. Je kunt bijvoorbeeld een oprit maken van tegels, maar ook van klein formaat stenen of zelfs stenen met open ruimten. Welke stenen en tegels geschikt zijn voor de oprit kun je terug vinden in onze catalogus aan het icoontje. Op deze pagina leggen wij je uit waar je altijd op moet letten bij oprit bestrating van tegels. 

Voorbereiding

Breng duidelijk in beeld wat de functie is, waar het ligt en welke voertuigen er parkeren. Het maakt een groot verschil of je op zoek bent naar klinkers voor een oprit bij een woning of parkeerplaatsen bij een bedrijfspand. Bij een oprit waar zeer zware voertuigen parkeren dien je voor minimaal 7 of 8 cm dikte te kiezen gecombineerd met een stevige fundering.   

 

Hoge belastbaarheid

Bij een oprit is naast het uiterlijk de belastbaarheid van belang. Bij tegels is de afmeting in combinatie met de dikte een belangrijk uitgangspunt. De tegels mogen immers niet breken onder druk van de auto. Daarom zie je dat er voor de oprit vaak betonklinkers gebruikt worden. Deze zijn zeer zwaar belastbaar, omdat ze klein en dik zijn. Bij klein formaat stenen (klinkers) is ook het legpatroon van invloed op de sterkte van de bestrating en moet rekening worden gehouden met het in- en uitsturen bij het oprijden van de oprit. Parkeerplaatsen worden daarom vaak in elleboogverband uitgevoerd

Alternatief met grind

Of gebruik, voor een hele andere uitstraling, split of grind om een oprit aan te leggen. Kies je voor split, leg er dan grindmatten onder. Dit maakt de oprit steviger en voorkomt het verschuiven van het grind. Daarnaast krijg je met deze matten minder snel last van rijsporen.  Op dit type verharding gaan wij verder niet in.

Welke tegels voor de oprit? 

Grote tegels kunnen prachtig zijn. Maar over het algemeen geldt naarmate de tegel groter is, dat hij dan minder zwaar belast kan worden. De dikte van de tegel is hier van groot belang. Over het algemeen geldt, hoe dikker de tegel, hoe hoger de belastbaarheid. In ons standaard tuinassortiment is een tegel van 60x60cm met een dikte van 6cm het maximale formaat. Je kunt hierbij kiezen uit GeoSteen® of GeoCeramica®.

 

Tegels van beton of keramiek?

Een nieuwe ontwikkeling in keramiek van 3cm dik. Dit wordt soms ook wel geadviseerd als oprit bestrating. Keramiek is een hard materiaal en in dit geval heeft 3cm wel een hoge draagkracht. Wij adviseren dit echter niet als standaard oprit bestrating, mits er een stevige onderbouw van drainagemortel onder ligt en een geëigend voegmiddel wordt gebruikt. Hiermee wordt het wel een relatief dure oplossing en is GeoCeramica® in onze ogen een beter alternatief.  GeoCeramica® is het uiterlijk van keramiek met de verwerkingsvoordelen van een betontegel.

GeoSteen® 

Als zowel het uiterlijk als de belastbaarheid belangrijk is, kijk dan eens naar onze GeoSteen® collectie. Hier vind je tegels van 6 cm dik. Deze zijn geschikt voor middelzware belasting. Geosteen® sierbestrating is bestrating met een toplaag van kleurechte, natuurlijke materialen. Hierdoor blijft de kleur langer mooi. Bijkomend voordeel is dat deze tegels minder snel vuil worden en gemakkelijker te reinigen zijn dan gewone betontegels. Met deze tegels krijg je een oprit die lang schoon en mooi blijft. Er is een ruime keuze in uiterlijk. Je kunt kiezen uit verschillende soorten tegeloppervlak: gestructureerd, geprofileerd of vlak.  

 

GeoSteen® sierbestrating

GeoCeramica® Flow

GeoCeramica® 

In de GeoCeramica® collectie zijn er ook tegels die perfect zijn voor het aanleggen van een oprit. Kies voor het bestraten van een oprit GeoCeramica® tegels van 6 cm dik. Hiermee maak je een zeer stijlvolle oprit die lang mooi blijft. GeoCeramica® is het beste van twee werelden: een keramische tegel onlosmakelijk verbonden met een waterdoorvoerende onderlaag. Dit ziet er dus uit als een keramische tegelvloer, maar dan gecombineerd met de voordelen van een sterke betonnen ondergrond. Je hebt bij deze tegels heel veel keus in designs. Bovendien zijn ze onderhoudsarm en hebben ze een hele lange levensduur. Er is zelfs een extra dikke variant GeoCeramica® die voor extra zware omstandigheden geschikt is: GeoCeramica® Heavy Duty. 

Ondergrond van een oprit 

Bij een oprit bestrating moet je niet alleen kijken naar de keuze van de tegels of klinkers. Ook de onderbouw is van belang. Zoals zo vaak geldt hier dat een oprit zo sterk is als de zwakste schakel. Door een stevige fundering voorkom je verzakkingen. Hoe sterker de fundering, hoe minder kans op breuk van de tegels. Raadpleeg altijd een specialist voor een gedegen advies. Tip: een puinlaag granulaat onder je zandbed geeft nóg meer stevigheid. 

Hoeveel tegels? 

Na het ontwerp van je inrit kun je uitrekenen hoeveel tegels je nodig hebt. Wij adviseren je echter om zo’n 5% extra tegels te bestellen. Dit heeft te maken met het ‘zaagverlies’ en eventuele uitval bij breuk of beschadiging tijdens verwerking. Hiermee voorkom je dat je moet na- of bijbestellen met mogelijk extra kosten en het risico op kleur- of structuurverschillen. 

Daarnaast raden wij aan om tegels en stenen vanuit alle bestelde pakketten door elkaar te gebruiken. Op deze manier krijg je de juiste nuancering en voorkom je kleurverschillen of kleurblokken.

Voorbereidend werk 

Aan de hand van het ontwerp is het handig om alle maten van je oprit uit te zetten met paaltjes. Deze paaltjes moeten aan de buitenkant van de bestrating gezet worden. Op de paaltjes geef je de hoogte aan waarop de stenen worden geplaatst. Gebruik hiervoor een waterpas. Het beginpunt is een vast punt vanaf de woning richting de oprit. De aanvangshoogte is 1 à 2 cm onder de deurdorpel. Voor een goede afwatering is een lichte helling nodig. Meestal volstaat een helling van 1 à 2 cm per meter. Nadat je de hoogte op de paaltjes hebt gezet, span je hiertussen een touwtje. Nu krijg je al een goed beeld van de latere bestrating. Om te weten hoeveel je moet uitgraven, dien je de dikte van de stenen mee te nemen. De fundering inclusief bestrating zal zo’n 25 à 30 cm moeten zijn. Dus als je tegels 6 cm dik zijn, dan moet je nog (30 cm – 6 cm =) 24 cm uitgraven.   

Kantopsluiting 

Opsluitbanden geven samenhang en dat is bij een oprit extra belangrijk. Voor een oprit dient de kantopsluiting minimaal de afmetingen van 8 x 20 x 100 cm te hebben. Zet de opsluitbanden met de buitenkant gelijk aan het gespannen touwtje. De bandjes moeten 2 cm lager geplaatst worden dan de bovenkant van de bestrating. Op deze manier ziet het er mooi uit en verbeter je de afwatering. 

GeoCeramica bij Volvo in Beesd
GeoCeramica bij Volvo in Beesd
GeoCeramica bij Volvo in Beesd
GeoCeramica bij Volvo in Beesd
GeoCeramica bij Volvo in Beesd
GeoCeramica bij Volvo in Beesd
GeoCeramica bij Volvo in Beesd
GeoCeramica bij Volvo in Beesd
GeoCeramica bij Volvo in Beesd
GeoCeramica bij Volvo in Beesd

Oprit voegen

Wil je meer weten over oprit voegen? Bekijk onze kennisbank.

Neem nu Contact met ons op.

Om jou zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, verwijzen wij je naar ons landelijk dealernetwerk voor vragen over het assortiment, onderhoud en verwerking. Wanneer jouw MBI dealer je vraag niet kan beantwoorden, kun je ten alle tijden bij ons terecht. Kijk voor veelgestelde vragen in onze uitgebreide kennisbank of vul het formulier in en wij proberen je zo spoedig mogelijk te antwoorden. (Let op: wij verkopen niet rechtstreeks aan particulieren.)

    Verzenden

    Contact